начало

Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата Изнудвачът от „Суджукгейт“ осъди прокуратурата

Конституиране на Солидарен длъжник по фирмен кредит.

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Конституиране на Солидарен длъжник по фирмен кредит.

Мнениеот tonibgbg » 07 Апр 2014, 18:05

Здравейте,моля за съвет по следния проблем.
През 2006г. станах солидарен длъжник по фирмен кредит,заедно с договора за кредит банката изиска аз и собственика на дружеството да подпишем запис на заповед..Оказа се че от самото начало Собственика на фирмата не е плащал и ли е плащал частично, след което през 2010 след като го осъдих при други обстоятелства записа на заповед е предявен за плащане на собственика на фирмата като представляващ фирмата!Преди 1.5 г. изненадващо разбрах че съм осъден и запорираха всичките ми сметки и заплата Започнаха мъките,в крайна сметка ми отблокираха някои сметки и заплатата, като по закон работодателя ми превежда 1/3 от сумата на съдия изпълнителя.Собственика на фирмата сключи споразумение с съдия изпълнителя че 1г. ще плаща по 500лв. и след това 1 г. по 1000лв. и ако го беше спазил скоро всичко щеше да приключи.Но малко преди итичането на 1г. тои започна да не плаща или да плаща по малко(наруши споразумението).В крайна сметка към днешна дата съм изплатил почти половината сума от кредита и досто повече от кредитополучателя!
Може ли при това положение да ме конституират, и към кого -Фирмата или Управителят и?
При това положение аз мога ли да изискам да се запорират сметки и имущество на Фирмата или Управителят и с цел да си получа обратно платените суми?
И какви са вариантите да си търся парите ,и от кого Фирмата или Управителят и?

Благодаря за мненията и отговорите.
tonibgbg
Нов потребител

Re: Конституиране на Солидарен длъжник по фирмен кредит.

Мнениеот kdkrastev1234 » 07 Апр 2014, 18:28

Щом си солидарен длъжник с фирмата, значи от нея. Щом вече са я погнали ЧСИ и се е наложило да стигат и до теб, значи едва ли има какво да й вземеш, така че вероятно ще пиеш една студена вода. Имай предвид, че тече и давност
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот neutralen » 07 Апр 2014, 18:40

Нещо не обяснявате както трябва - как така банката ще иска от вас да станете "солидарен" длъжник по фирмен кредит, ако вие по някакъв начин не сте свързан с фирмата, или управителя и. Да не би пък да сте бил поръчител, а не длъжник. Има съществена разлика.
"Едни хора имат проблеми, щото не знаят, а други защото си мислят че знаят." 8)
neutralen
Активен потребител

Мнениеот tonibgbg » 07 Апр 2014, 21:48

Кредитополучателя ме помоли да му стана поръчител,когато подписвахме договора бях вписан като солидарен длъжник.Преди време и други хора се чудеха че съм съдлъжник на фирмен кредит но явно се оказва че е възможно!Нямам и не съм имал никаква връзка със управтеля на фирмата и със самата фирма.А може ли да уточните каква е давноста за претендиране или изплащане нч дължимото ми и от кога текат.

Благодаря.
tonibgbg
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 07 Апр 2014, 21:54

Нещо не е както трябва - можете да бъдете "поръчител" но не и "съдлъжник" по фирмен кредит. Ако има такава клауза в Договора за кредит, тя се явява НИЩОЖНА като противоречаща на закона. Търсете квалифицирана адвокатска помощ.
neutralen
Активен потребител

Мнениеот tonibgbg » 07 Апр 2014, 22:01

Със сигурност съм солидарен длъжник,договорът е пред мен,дори и да противоречи със закона те парите ми ги удържат от заплатата,а и както споменах съм подписал и запис на заповед.В такъв случай имам ли шанс да претендирам за парите си?

Благодаря.
tonibgbg
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 07 Апр 2014, 22:26

Просто са ви изиграли - Записа на заповед служи за обезпечение на Договора за кредит. Достатъчно е било да направите Възражение, че не дължите сумата по Записа на заповед и щели сте да се спасите. Но или вие или някой адвокат е проявил самодейност. Без да се видят всички документи по казуса не може да се каже какви са ви шансовете да си върнете парите, но по принцип са 50 % - или ще стане, или няма да стане. Не си губете повече времето в този форум, а потърсете адвокатска помощ.
neutralen
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ