начало

Иван Гешев и Невена Зартова ще бъдат разпитани по дело срещу прокурор Иван Гешев и Невена Зартова ще бъдат разпитани по дело срещу прокурор

Миньорите в Бобов дол принудени да се бият за парче месо

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Миньорите в Бобов дол принудени да се бият за парче месо

Мнениеот 111888 » 27 Май 2014, 11:22

Миньорите в Бобов дол принудени да се бият за парче месо от магазина на Ковачки

Работниците в Бобов дол са принудени да се редят с часове на дълги опашки, за да могат да изхарчат ваучерите за храна, които са получили от своя работодател - Христо Ковачки, вместо заплата. Това показа Нова телевизия в репортаж тази сутрин.

В репортажа на телевизията, в който се показваше как в мините се купуват гласове в полза на БСП преди изборите, шефът на миньорите обещаваше пълен магазин след изборите, ако социалистите спечелят.

Ковачки, освен на мините, е собственик и на магазина, който осребрява купоните. В деня, в който докарват месо, десетки работниците от мини „Бобов дол” застават на опашка от рано сутринта. Някои висят от 4.00 ч. за килограм месо. Понякога чакат напразно и доставки няма.

В ден, в който магазинът трябва да получи месо, се оказва, че стоката закъснява, а когато най-накрая пристига – месо няма, има само кюфтета и кебапчета. Мълвата за дългоочакваната доставка бързо се разнася, показва още репортажа на телевизията.

Ваучерите на миньорите, с които получават 2/3 от заплатата си важат само в магазина на работодателя им.

Понеже не познавам, това което показвате, съм склонен да се съмнявам, защото другото би било абсурдно, че това са ваучери, издадени по общия ред, както се прави навсякъде, коментира в студиото на Нова телевизия вицепрезидентът на "Подкрепа" Димитър Манолов, който от години настоява част от заплатата да се получава под формата на ваучери за храна.

По думите му са нарушени базови принципи - операторът на ваучери за храна трябва да има сключени договори с поредица магазини, и дори не е възможно да Ковачки, който е оператор на ваучери за храна, да сключва договор със себе си.

Мисля си, че е това е нещо, което се нарича ваучери, но всъщност е нещо друго, обяви синдикалистът.

Според него Министерството на финансите е органът, който трябва да провери и накаже Христо Ковачки.

Подписката на "Подкрепа" в мини "Бобов дол", че репортажът за купуване на гласове в мините за БСП е манипулация, Манолов коментира така: "Не съм виждал тази подписка, нямам причини да се съмнявам в думите ви. Аз не се гордея с тази подписка".

http://offnews.bg/news/%D0%9F%D0%BE%D0% ... 41742.html
111888
Потребител

Re: Миньорите в Бобов дол принудени да се бият за парче месо

Мнениеот 111888 » 27 Май 2014, 11:25

Омбудсманът: Страшно е работници да са вързани като крепостни селяни

http://www.blitz.bg/news/article/269905
Самосезирал съм се, защото беше страшно това, което видях, заяви пред БНТ националният омбудсман Константин Пенчев по повод репортаж от Бобовдол. Там служители на мината, които от месеци не са взимали заплата, получават само по 100 лева аванс и купони за пазаруване от магазина на собственика на мината.
"Тези хора, които не получават заплата и като крепостни селяни купуват само в този магазин - това съм го виждал в учебника по история при зараждането на капитализма", каза възмутен Пенчев.

Омбудсманът запита на какво основание този собственик издава купони, подиграва ли се с труда на хората. "Бях сигурен, че този репортаж, както и други, ще отминат във времето. Искам да се получи резултат за тези нечовешки условия, при които работят хора в 21 век. Страшното е, когато тези работници са поставени на колене. Ужасното е, че сме докарали големи части от хората да ги броим като гласове, като добитък или да се бият за една пържола", каза Константин Пенчев.

Видният юрист е потресен и от факта, че нито един от миньорите не се го е потърсил като обществен посредник. "Избрах Бобовдол, защото това видях. Нито един работник не е подал сигнал към мен, представяте ли си колко е ужасно", запита реторично Пенчев.

Според него, отговорност за случая в Бобовдол носим всички. "Всички до един сме виновни, живеещите в България, които позволяваме да има тези безобразия", каза Константин Пенчев. "Престъпление е да си продаваш гласа, а работникът си го продава, защото ще получи малко повече от дължимото му. Чакам сигнали, знам, че тези проблеми не са само в Бобовдол", поясни омбудсманът.
111888
Потребител

Re: Миньорите в Бобов дол принудени да се бият за парче месо

Мнениеот 20061969 » 27 Май 2014, 20:34

Докато имат желание да се бият помежду си ще я карат така. Много жалко.
20061969
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ