начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Въпрос за даден заем

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за даден заем

Мнениеот bqprob » 02 Сеп 2014, 19:18

Здравейте. Пред мен е следният проблем:
Съвсем накратко- дадох голяма сума пари на заем на лице, което няма намерение да ми я върне. Единствения документ, който имам е вносна бележка от банката в която му преведох сумата по неговата сметка. Тъй като нямаме никакъв договор или нотариални заверени документи, мога ли да ползвам тази бележка от банката като доказателсвто и основание за завеждане на дело? Мерси.
bqprob
Нов потребител

Re: Въпрос за даден заем

Мнениеот kdkrastev1234 » 02 Сеп 2014, 20:28

bqprob написа:Здравейте. Пред мен е следният проблем:
Съвсем накратко- дадох голяма сума пари на заем на лице, което няма намерение да ми я върне. Единствения документ, който имам е вносна бележка от банката в която му преведох сумата по неговата сметка. Тъй като нямаме никакъв договор или нотариални заверени документи, мога ли да ползвам тази бележка от банката като доказателсвто и основание за завеждане на дело? Мерси.

Да, разписката ще ти е достатъчно доказателство. От съдържанието й ще се прецени дали основанието на иска ще е договор за заем, неоснователно обогатяване, или и двете, при условия на евентуалност. Добре е да се направи и обезпечение на иска, защото такива некоректни заематели обикновено дължат пари на много хора, т.е ще го осъдиш, но пари няма да вземеш.
advokat.k.krastev@gmail.com
https://justice-online.com/bg
kdkrastev1234
Потребител

Мнениеот sunrise » 02 Сеп 2014, 20:33

А какво е основанието за превода в банковия документ?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот bqprob » 02 Сеп 2014, 20:56

sunrise написа:А какво е основанието за превода в банковия документ?

Захранване на сметка... Май е трябвало да напиша "заем" или нещо подобно?
bqprob
Нов потребител

Мнениеот neutralen » 02 Сеп 2014, 21:59

Все пак опитай със Заповедно производство по чл.410 от ГПК, ако парите които си дал са по-малко от 25,000 лв.
neutralen
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ