начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Неплатена цена по договор за цесия

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Неплатена цена по договор за цесия

Мнениеот alexandar25 » 06 Сеп 2014, 08:09

Договор за цесия, при който уговорената между цедента и цесионера цена на прехвърляното вземане не е реално изплатена.Условията на 99 са изпълнени.
Възможно ли е при съдебния спор, от страна на цедираният длъжник да се направи възражение, че цената не е платена.
Аз лично мисля, че дори и да се направи такова възражение, то няма да бъде уважено, защото длъжника, нито е страна по договора, нито е увреден от него.Договорът не съставлява увреждане на длъжникът, защото с уведомяването на последния за цесията интересът му е изцяло защитен – от този момент той знае, че следва да престира на новия кредитор. Според мен длъжника изобщо няма правен интерес от това възразява платена или не е цената?
Аватар
alexandar25
Потребител

Re: Неплатена цена по договор за цесия

Мнениеот sunrise » 06 Сеп 2014, 09:47

А относно какво и между кого е спорът? Възражението е с оглед конкретен интерес, какво доказва длъжника?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 06 Сеп 2014, 16:12

Все още спор няма, но май ще има ;) и ще бъде между длъжника и нас /цесионера/. Чувам, че длъжникът ще направи възражение за нищожност на договора за цесия, именно поради това, че цената на придобитото вземане не е платена. А това реално е така :roll:
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот sunrise » 06 Сеп 2014, 16:45

И аз си мислех в тази насока. Щом е нищожност, по всяка вероятност заобикалене на закона, според мен, това си е аргумент в тази насока.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 06 Сеп 2014, 18:41

Ок, обаче, като не е страна по договора, какъв му е правният интерес?
При това, всички императивни предпоставки на 99 са изпълнени точно.Никъде не виждам да фигурира норма, указваща цената /ако е уговорена/ да бъде платена, за да може да се върже с 26? :roll:
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот sunrise » 06 Сеп 2014, 21:39

Добре де, той защо ще съди Вас?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот alexandar25 » 07 Сеп 2014, 08:01

Не той, а ние, като цесионери може да заявим претенции към длъжника, в най скоро време.
Сега разменяме писма и покани, като от там вадя извод, че ако образуваме дело, възражението му ще бъде за неплатена цена на придобитото вземане.
Аватар
alexandar25
Потребител

Мнениеот ivanov_p » 07 Сеп 2014, 20:55

Егати щуротиите! Защо тормозите длъжника и така да излиза лошо име на бранша? Прибирате му каквото дължи без никакви контакти с него, че ще имате проблеми. Та и на мене да ми счупят някой крак ще се чудя как да осъдя бандитите.
ivanov_p
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ