начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

ИЗПЛАТЕН КРЕДИТ ОТ ПОРЪЧИТЕЛ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ИЗПЛАТЕН КРЕДИТ ОТ ПОРЪЧИТЕЛ

Мнениеот stefkabojilova » 21 Сеп 2014, 11:37

:?: Здравейте,
Имам нужда от помощ при решаване на следния казус:
Станах поръчител и съдлъжник с още един колега, който е само поръчител, за теглене на кредит на мой много близък. По стечение на обстоятелствата (катастрофа с множество фрактури и дълъг престой в болница) на кредитополучателя се наложи да закъснее с вноските по кредита. Впоследствие той се договори с ДСК и плащането продължи. Но другият поръчител се притеснил, след като го заплашили от ДСК, че ще дадат кредита на съдия изпълнител и той без да се обади нито на мен, нито на длъжника, изплатил остатъка от кредита.
Сега другия поръчител е завел иск срещу мен като поръчител да му възстановя 1/2 от платената сума и едновременно с това срещу длъжника за цялата сума! Това го разбрах, като получих определението на РС срещу мен като ответник по делото! Посъветвайте ме как е най-уместно да постъпя и кое е най-правил но!
Предварително Ви благодаря за оказаната помощ!
stefkabojilova
Нов потребител

Re: ИЗПЛАТЕН КРЕДИТ ОТ ПОРЪЧИТЕЛ

Мнениеот REVOLUTION » 21 Сеп 2014, 12:02

Здравейте , според мен е необходимо да се обърнете към адвокат , за да се прецени защитата Ви.
Принципно преди да изпълни поръчителят трябва да уведоми длъжника/Това в хипотеза , в която вече нямаме образувано гр.д от кр.,заповедно или изп.дело/.Ако не го стори то приложение намира чл.143 ал.2 от ЗЗД:Длъжникът не отговаря към поръчителя, ако е изпълнил задължението, преди да е бил уведомен за направеното от поръчителя плащане. Ако поръчителят е изпълнил задължението, без да уведоми за това длъжника, последният може да му противопостави възраженията, които е могъл да направи на кредитора при изпълнението. И в двата случая поръчителят може да иска връщането на онова, което кредиторът недължимо е получил.

В случая Вие не сте платили , така че не може да направите 1-то възражение , но е възможно да имате възражения , който сте могли да направите на КР и сега да ги противопоставите на поръчителя , примерно за липса на основания за предсрочна изискуемост и т.н.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ