начало

Инструмент за законодателно експериментиране – как регулаторните лаборатории да станат реалност в България Инструмент за законодателно експериментиране – как регулаторните лаборатории да станат реалност в България

Може ли , да се оспори дарение след смъртта на дарителя ?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли , да се оспори дарение след смъртта на дарителя ?

Мнениеот thecrown » 20 Юни 2016, 15:02

преди да починат майка ми и баща ми дариха на по големият от мен брат етаж от къща.
след смъртта на майка ми / баща ми е починал преди това / - брат ми и аз поделяме остатъка от имота без дареният етаж.
4 години след смъртта на майка ми с брат ми се изпокарахме и сега / брат ми / възнамерява да си вземе полагаемото , което в случая е част от другият етаж .
Как да предотвратя това му намерение и имам ли вариант в който да оспоря завещаното от майка ми и баща ми преди смъртта им.
Благодаря предварително за помощта и съвета .
тел : 0894077729
thecrown
Нов потребител

Re: Може ли , да се оспори дарение след смъртта на дарителя

Мнениеот potrebitel777 » 20 Юни 2016, 16:28

Нещо не разбирам, както е написано...
1.Къщата е на 2 етажа(да предположим)
2. Майка ви и баща ви да дарили единия етаж(условно 1-и) на брат Ви
3. Другия етаж(условно 2-и) си го поделяте с брат ви
4. "с брат ми се изпокарахме и сега / брат ми / възнамерява да си вземе полагаемото , което в случая е част от другият етаж" . Това изречение не е ясно. Брат ви има вече 1-ия етаж, който му е дарен, има и част от втория, който сте си поделили вече, той няма какво да вземе повече.

Отделно: За да издържи дарението, което са направили родителите ви на брат ви, на оспорването му от ваша страна...трябва да е направено възмездно-чрез покупко-продажба или условие за гледане.

Няма какво да си взима още брат Ви, вие имате да си вземете от преписания му етаж(ако му е прехвърлен безвъзмездно). Или поне така казва търсачката :D
potrebitel777
Младши потребител

Мнениеот jhoro » 20 Юни 2016, 17:12

Написаното от potrebitel777 е вярно, но при допускането, че наследодателя (майка и баща) са притежавали само въпросната къща.
Чл. 28. Чл. 28. (1) Когато наследодателят остави низходящи, родители или съпруг, той не може със завещателни разпореждания или чрез дарение да накърнява онова, което съставлява тяхна запазена част от наследството.
(2) Частта от наследството вън от запазената част е разполагаемата част на наследодателя.
Чл. 29. (1) Запазената част на низходящи (включително и осиновените), когато наследодателят не е оставил съпруг, е: при едно дете или низходящи от него - 1/2, а при две и повече деца или низходящи от тях - 2/3 от имуществото на наследодателя.
(2) Запазената част на родителите или само на преживелия от тях е 1/3.
(3) Запазената част на съпруга е 1/2, когато наследява сам, и 1/3, когато наследодателят е оставил и родители. Когато наследодателят е оставил низходящи и съпруг, запазената част на съпруга е равна на запазената част на всяко дете. В тия случаи разполагаемата част при едно дете е равна на 1/3, при две деца е равна на 1/4, а при три и повече деца е равна на 1/6 от наследството.

Става дума за части от цялото наследство. Затова трябва да се уточни колко е цялото наследство и след това да се говори за запазени части и претенции.

PS. potrebitel777 - не смесвайте понятията. Дарение е едно, покупко-продажба (разпореждане приживе със собственост) е съвсем друго. Много пъти второ се избягва заради данъците.
jhoro
Активен потребител

Мнениеот thecrown » 20 Юни 2016, 18:06

брат ми и аз поделяме остатъка от имота - казвайки това имам предвид / според закона и тълкуването му /, но това действие не е извършено и реално няма нищо черно на бяло , коя и колко части на кого се полагат - става дума за етажа които ,не е прехвърлен чрез ДАРЕНИЕТО.
НЕ СЪМ запознат с правната материя и може да пиша глупости и да се изразявам неправилно - ИЗВИНЯВАМ СЕ за което , за това съм оставил телефон - позвънете - ще върна веднага обаждането без притеснения за продължителността на разговора и часът .
thecrown
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Юни 2016, 19:46

Пуснали сте дублетна тема - погледнете там какво съм написал - че съм мистер Сенко, но просто прочетете.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот thecrown » 20 Юни 2016, 20:35

ivan_lawyer написа:Пуснали сте дублетна тема - погледнете там какво съм написал - че съм мистер Сенко, но просто прочетете.

ще ми дадеш ли линк на твоята тема , затруднявам се при намирането

Благодаря предварително
thecrown
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Юни 2016, 20:48

ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Взаимопомощ