начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Давност на обвинителен акт

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Давност на обвинителен акт

Мнениеот dilianaraf » 12 Фев 2020, 14:24

Здравейте,
от справка в сайта на СРП, виждам че по образувана преписка има обвинителен акт от м.Юли 2019г.
Има ли срок за внасяне на обвинителния акт в съда?
dilianaraf
Младши потребител

Re: Давност на обвинителен акт

Мнениеот propensity » 12 Фев 2020, 15:40

Актът най-вероятно вече е внесен в съда.
propensity
Потребител

Мнениеот cronosthehedgehog » 26 Фев 2020, 16:06

dilianaraf написа:Здравейте,
от справка в сайта на СРП, виждам че по образувана преписка има обвинителен акт от м.Юли 2019г.
Има ли срок за внасяне на обвинителния акт в съда?

Приложими са чл. 242, ал. 4 и 5 във вр. с ал. 1, вар. последен от НПК.
cronosthehedgehog
Нов потребител

Мнениеот nikodim77 » 26 Фев 2020, 23:38

Предходно – написаното от мен са откровени недомислици!
Да тръгна да се обяснявам за причината и объркването... намирам за излишно... :oops: тези удължаваници, срокове и т.н. ме въведоха в изтипосване на измишльотините ми.
Всъщност до по-дълбоките разсъждения доведе разговорът ми по телефона с прокурор, на когото зададох въпроса: Има ли срок за внасяне на ОА след изготвянето му?” Отговорът беше, че не, няма. Е да, ама се замислих над темата, текста на чл. 242, отговорът на cronosthehedgehog, и достигнах до същия извод, че цитирания текст от НПК всъщност определя срок, който е месечен в случай, че не е искано удължаване на същия.
Друг е въпроса, защо съдът бави делото, след като ОА е внесен преди повече от половин година...?

Добре дошъл в този хубав форум – cronosthehedgehog! :D
Последна промяна nikodim77 на 27 Фев 2020, 19:36, променена общо 1 път
nikodim77
Активен потребител

Мнениеот cronosthehedgehog » 27 Фев 2020, 14:13

nikodim77 написа:От прочит и анализ на цитираните текстове на чл. 242 от НПК е видно, че същите се отнасят за действията на прокурора след приключване на всички действия по разследването - досъдебното производство преди да е съставен ОА!

Не знам какво сте чели и анализирали толкова, при положение, че нормата е толкова ясна. Едно от правомощията на прокурора, след приключването на разследването и получаване на делото, е да повдигне обвинение с обвинителен акт, ако са налице основанията за това. Ще ми е интересно да обясните как това правомощие "да повдига обвинение с обвинителен акт" е осъществимо преди съставянето на обвинителния акт. Това е като да повдигнеш гражданскоправен спор пред съд преди съставянето на искова молба! :D

nikodim77 написа:Никъде в НПК както и в чл. 246 не са упоменати срокове за внасяне на ОА в съдът - компетентен да разгледа делото.

Това е абсолютно неправилно и е в разрез с основния принцип за разумност на сроковете в наказателния процес. Повдигането на обвинението се осъществява с изготвянето и внасянето на обвинителен акт пред компетентния съд. Не е достатъчно обвинителният акт да бъде съставен - същият трябва да се внесе. Едва тогава е повдигнато официално обвинение и е упражнено правомощието на прокурора. Именно поради това са приложими цитираните от мен по-горе норми. Прокурорът, който е преценил, че са налице основанията за повдигане на обвинение с обвинителен акт и че ще упражни своето правомощие да повдигне обвинението, трябва да изготви обвинителния акт и да го внесе в сроковете, посочени в нормата на чл. 242 НПК.

Самата норма е пределно ясна:
Чл. 242. (1) След като получи делото, прокурорът прекратява, спира наказателното производство, внася предложение за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание или предложение за споразумение за решаване на делото, или повдига обвинение с обвинителен акт, ако са налице основанията за това.
...
(4) (Предишна ал. 3, изм. - ДВ, бр. 42 от 2015 г.) Прокурорът осъществява правомощията си по ал. 1 - 3 в най-кратък срок, но не по-късно от един месец от получаване на делото.
(5) (Нова - ДВ, бр. 63 от 2017 г., в сила от 05.11.2017 г.) Когато делото представлява фактическа и правна сложност, срокът по ал. 4 може да бъде удължен с един месец от административния ръководител на съответната прокуратура или оправомощен от него прокурор по мотивирано искане на наблюдаващия прокурор.

"Прокурорът осъществява правомощията си по ал. 1 - 3..." без да се посочват изключения.

Друг е въпросът, че възможността по ал. 5 за удължаване на сроковете, се експлоатира постоянно и без ограничение от прокурорите.
cronosthehedgehog
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ