начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Лъжесвидетелстване по ЕЗР

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Лъжесвидетелстване по ЕЗР

Мнениеот swtodorov » 06 Окт 2021, 12:11

Постъпила е Европейска заповед за разследване с искане за разпит като свидетел на постоянно пребиваващ в България чужденец. Призовано е лицето и пред нашия съд то дава неверни сведения по въпросите, които са поставени от чуждестранния съд. И нашия закон и този на издаващата държава третират лъжесвидетелстването като престъпление. Въпросът ми е следния: Къде е извършено престъплението "лъжесвидетелстване" и оттам кой е компетентния орган да го разследва?
swtodorov
Нов потребител

Re: Лъжесвидетелстване по ЕЗР

Мнениеот ivanov_p » 06 Окт 2021, 20:26

Престъплението е извършено, там където е провеждан разпита. Дали е точно лъжесвидетелстване ще се установи по-късно.
ivanov_p
Активен потребител

Re: Лъжесвидетелстване по ЕЗР

Мнениеот guest1 » 08 Окт 2021, 18:58

ivanov_p написа:Дали е точно лъжесвидетелстване ще се установи по-късно.

Малко встрани от основния въпрос, но ...
Много пъти съм се чудил. Много български документи (декларации предимно) съдържат текст - „Известно ми е, че за вписване на неверни данни в настоящата декларация подлежа на наказателна отговорност по чл. 313 от Наказателния кодекс.“.
Докато на други места се казва - „I declare that the information I’ve given is correct and complete to the best of my knowledge and belief.“
В превод - „Декларирам, че информацията, която съм дал, е вярна и пълна доколкото ми е известно и вярвам.“
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ