начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

привременни мерки за ползване на жилище

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

привременни мерки за ползване на жилище

Мнениеот skarlet13 » 18 Сеп 2024, 12:39

Здравейте.

Имам няколко въпроса относно постановяване на привременни мерки за ползване на жилище /във връзка с чл.344 от ГПК/.
1. Задължително ли е определението, с което съдът постановява ПМ за ползване, да излезе едновременно с постановяване на решението на първата фаза от делба? Имам пред вид- може ли това определение да излезе преди решението?
2. Възможно ли е определението да се постанови устно на самото съдебно заседание ? И, ако това е възможно, от кога започва да тече едноседмичния срок за обжалване на определението?
3. От кога определението влиза в сила? Т.е. изчаква ли се да изтече срокът за обжалване и, ако се обжалва, цялата процедура по разглеждане на обжалването? Или влиза в сила незабавно, след постановяването му?
4. На колко инстанции подлежи на обжалване това определение за ПМ?

Благодаря предварително на отзовалите се!
skarlet13
Младши потребител

Re: привременни мерки за ползване на жилище

Мнениеот berto » 18 Сеп 2024, 13:02

Вижте чл. 275 /ГПК. Определението влиза в сила след изтичане на срока за обжалване.
berto
Потребител

Re: привременни мерки за ползване на жилище

Мнениеот skarlet13 » 18 Сеп 2024, 14:23

Благодаря, berto.
Погледнах го тоя чл. 275. Като се зачетох по-надолу, всъщност не ми хареса чл. 277 , според който " ЧЖ не спира изпълнението на обжалваното определение". Това отговаря на един от въпросите ми и , за съжаление, никак не ми е по вкуса... :( Значи, аз може да си обжалвам, колкото си искам, обаче другата страна по делото ще се нанесе в жилището и въобще няма да му пука... Кофти... :( А бях попаднала някъде на един текст, според който определението за постановяване на ПМ влиза в сила само, ако не бъде обжалвано...
skarlet13
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ