начало

Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС Пленумът на ВСС стартира втора процедура за избор на шеф на ВАС

Прекратяване на ТД по време на отпуск по майчинство

Осигурителноправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прекратяване на ТД по време на отпуск по майчинство

Мнениеот stamato » 23 Юни 2023, 15:38

Моля ви да ми помогнете, ако знаете отговора на този въпрос, защото наистина много се обърках.

Ако по време на отпуск по майчинство, трудовият договор на майката изтече и не бъде подновен, тя ще продължи ли да получава същото обезщетение през първата и втората година на отпуска?
stamato
Нов потребител

Re: Прекратяване на ТД по време на отпуск по майчинство

Мнениеот guest1 » 23 Юни 2023, 16:19

Здравейте.

Казвате „по време на отпуск по майчинство“, но всъщност става дума за два отделни отпуска - Отпуск поради бременност и раждане по чл. 163 и Отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст по чл. 164 от КТ. Първият е в размер 410 дни за всяко дете, от които 45 дни задължително се ползват преди раждането. Втория - логично, до навършване на 2-годишна възраст от детето.
Уточнете - кога „изтича“ (се прекратява) ТД?

Ако е по време на отпуска поради бременност и раждане - от НОИ ще изплатят обезщетенията за всички 410 дни, но втори отпуск няма да има. По простата причина, че майката няма работодател. Но, съгласно алинея 3
Отпускът по ал. 1 със съгласието на майката (осиновителката) се разрешава на бащата (осиновителя) или на един от техните родители, когато работят по трудово правоотношение.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Мнениеот stamato » 23 Юни 2023, 16:38

Здравейте, въпросът ми се отнася за първото - по време на отпуска поради бременност и раждане на дете. От това, което пишете, разбирам, че дори и да остане без работа, тя ще получава пълния размер на обезщетението си през първата година.
Благодаря, че си направихте труда да ми отговорите.
stamato
Нов потребител

Мнениеот guest1 » 23 Юни 2023, 18:14

stamato написа:Здравейте, въпросът ми се отнася за първото - по време на отпуска поради бременност и раждане на дете. От това, което пишете, разбирам, че дори и да остане без работа, тя ще получава пълния размер на обезщетението си през първата година.
Благодаря, че си направихте труда да ми отговорите.

Това е становище на НОИ.
Отпуска за остатъкът от 275 дни (от 135 до 410 ден) се разрешава наведнъж.
Човек винаги може да се държи добре с онези, които са му безразлични.
Оскар Уайлд, „Портретът на Дориан Грей“

Това е само мнение, не сте длъжни да се съобразявате с него.
guest1
Активен потребител

Назад към Осигурително право