начало

След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища След пет отвода, ВСС прекрати „безвремието“, т.е. конкурса за търговските отделения на апелативните съдилища

регресен иск

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

регресен иск

Мнениеот ALIR » 12 Окт 2003, 15:16

През лятото на 2002г. извърших ПТП, като бях употребил алкохол. Имам застраховка "гражданска отговорност". На 16.12.2002г. застрахователната компания е изплатила окончателно сумата на пострадалия за причинените от мен имеществени вреди по автомобила му. Известно мие, че застрахователя има право на регресен иск срещу мен и затова ходих наколко пъти при застрахователя да се интересувам какава сума трябва да им възстановя, но те ми отговаряха, че още не са определи или и неднаят, че ще ме известят. Не получих от тях никакво съобщение или покана за сумата, която дължа на застрахователя, а направо получих искова молба с която застрахователя иска за бъда осъден за размера на щетата заедно със законната лихва върху сумата за периода от завеждането на исковата молба до окончателното плащане, а също и за направените съдебни и деловодни разноски, а също и възнаграждението на юрисконсулта.
Аз не оспорвам сумата и ще я заплатя, но не искам да плащам лихви и другите посочени разноски.
Затова ви моля да ми дадете съвет, как да изляза от ситуацията?
ALIR

Re: регресен иск

Мнениеот karo » 12 Окт 2003, 19:00

ЧЛ. 65 (2) ГПК „Ако ответникът с поведението си не е дал повод за завеждане на делото и ако признае иска, разноските се възлагат върху ищеца.” Признайте иска в първото по делото заседание, докажете със свидетели или други допустими доказателства вашето възражение, че не сте давали повод извънсъдебно за предявяване на иска, упълномощете си приятел адвокат и поискайте заплащане на разноски.
karo
Потребител

Мнениеот asa » 15 Окт 2003, 09:16

Блягодаря Ви!
asa
Нов потребител

Мнениеот az » 15 Окт 2003, 17:10

Освен казаното от колегата, за по голяма сигурност можете да депозирате сумата по главния иск на името на застрахователя.
az
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ