начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

срок за пребиваване в чужбина

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

срок за пребиваване в чужбина

Мнениеот krissi » 14 Май 2006, 10:34

Моля за информация относно това, има ли законоустановен срок за пребиваване в чужбина? И по-конкретно има ли санкции за незавръщане в страната (около 2 г.) при престой без визи и др. разрешителни (освен задграничен паспорт).
Предварително благодаря.
krissi
Нов потребител

Мнениеот danni » 15 Май 2006, 08:33

Аз живея в чужбина и от никого не съм искала разрешение колко време да отсъствам от страната, нито пък на границата са ме питали дали имам виза. По-скоро пребиваването ви в съответната страна ще бъде незаконно и ако имате проблеми, то ще е с властите в съответната страна. Запознайте се с тяхното законодателство и какви ще са санкциите за такова незаконно пребиваване и дали бихте искали да носите последствията от едно такова `ненапускане` на страната. Що се отнася до България - можете да имате задължения към съответни инстанции - като здравни осигуровки, други осигуровки, ако дължите пари, данъци, ако имате задължения към военните и т.н. Уредете си всичко предварително.
Не знам защо искате да ходите в чужбина, предполагам да работите и да изкарате пари, но си направете добре сметката предварително, заслужава ли си риска. Тревата в двора на съседа винаги изглежда по-зелена.
danni
Младши потребител

Мнениеот krissi » 15 Май 2006, 10:27

Danni, благодаря за отговора.
Насочвате ме и към други важни детайли.
krissi
Нов потребител

Мнениеот danni » 16 Май 2006, 08:41

:lol: - Моля! Не питай старило, а питай патило!
danni
Младши потребител

Мнениеот danni » 16 Май 2006, 08:51

И още нещо! След като си уредите всичко, помислете на кой човек имате пълно доверие, за да извадите пълномощно, в случай, че се наложи да ви представлява някъде. За това е най-добре да се консултирате с адвокат, който да помести повече неща в пълномощното, но й в същото време да не бъдете уязвим(а).
По отношение на чужбината - незаконното пребиваване е наистина много сериозно и рисковано. За да си наемеш жилище, да си отвориш банкова сметка, да започнеш работа - навсякъде се искат валидни документи. Заплата не се плаща на ръка, освен ако не е на черно. Ако е на черно - достатъчно ли е за издръжка? Какви са рисковете. Просто, наистина Ви насочвам към детайли, защото съм чувала най-различни истории. Честно казано, много хора обичат да си фантазират и да се правят на велики. Не знам кой какво Ви обещава, но в чужбина не е лесно, особено ако си незаконно пребиваващ. Дори не знам дали сте мъж или жена, но една дума в заключение - ВНИМАВАЙТЕ!
danni
Младши потребител

Мнениеот dan4o75 » 16 Май 2006, 09:58

здравейте, аз съм донаборник, университета ме отлага (последна година съм, но ще си оставя изпити). Мисля да пътувам за неопределено време в чужбина, какви ограничения могат да ми наложат и въобще ще ме пуснат ли от България?
dan4o75
Младши потребител

Мнениеот krissi » 11 Сеп 2006, 12:28

А как стои въпроса с изтичане на срока на задгр. паспорт и лицето е още в чужбина?
krissi
Нов потребител

Мнениеот gosho72 » 11 Сеп 2006, 20:36

krissi написа:А как стои въпроса с изтичане на срока на задгр. паспорт и лицето е още в чужбина?

Дипломатическата ни служба в съответната страна има право да удължи за срок от 6 месеца валидностният срок на задграничния паспорт.
Това е регламентирано в преходни и заключителни разпоредби на закона за гражданската регистрация.Също там е регламентирано как може да се издаде задграничен български паспорт на наш гражданин ,постоянно живеещ зад граница.
gosho72
Потребител

Мнениеот gosho72 » 11 Сеп 2006, 20:46

dan4o75 написа:здравейте, аз съм донаборник, университета ме отлага (последна година съм, но ще си оставя изпити). Мисля да пътувам за неопределено време в чужбина, какви ограничения могат да ми наложат и въобще ще ме пуснат ли от България?

Съгласно действащия закон за отбраната и въоръжените сили можете да бъдете отлаган от изслужване на военна служба поради редовно обучение във висше учебно заведение,но не по-късно от навършване на 27 годишна възраст.Достатъчно е да представите уверение от учебното заведение,че продължавате обучението си.
И още един съвет-постарайте се до 01.01.2008 год.да не бъдете призован за военна служба.От тази дата официално се отменя наборната военна служба в страната.
gosho72
Потребител

Мнениеот krissi » 25 Сеп 2006, 11:36

Kak ще бъде регламентиран престоя в други страни след приемането ни в ЕС?
Значи ли това, че мога да си стоя напр. в Испания 2 год. стига да не ми изтече паспорта.
А ограничението "до 90 дни"?
krissi
Нов потребител

Назад към Гражданство