начало

Майката на българския европрокурор е загинала при пожар Майката на българския европрокурор е загинала при пожар

снимките доказателства ли са?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

снимките доказателства ли са?

Мнениеот simba » 20 Май 2006, 17:23

Искам да попитам, възможно ли е да се ползават снимки в граждански процес като доказателствен материал. Тези снимки са правени на частно тържество?
simba
Младши потребител

Мнениеот tixe » 20 Май 2006, 17:27

Възможно е да се ползват като доказателство, но нямат да има доказателствена тежест, ГПК урежда кога едни снимки или звуков материал се ползват като доказателство, те трябва да са направени от специалист и със специална техника
tixe
Младши потребител

Мнениеот bulgar » 20 Май 2006, 19:54

ползвай си снимките, та те са веществено доказателство! (виж. Ж.Сталев Българско гражданско просесуално право - веществени доказателства)
bulgar
Потребител

Мнениеот dinev » 21 Май 2006, 00:43

Непременно ги ползвай! Разбира се, подкрепи искането си с молко практика, за да въздействаш върху ВУ на съдията по - добре. Искай максималното, пък каквото ти дадат.
dinev
Потребител

Мнениеот nikilex » 21 Май 2006, 21:31

Искам да попитам, възможно ли е да се ползават снимки в граждански процес като доказателствен материал. Тези снимки са правени на частно тържество?

Да, искайте от съда да бъдат приети и приложени снимките като ддоказателства по делото. Задължително да подчертаете факта, че същите са снимани на "частно тържество" и съответно са изготвени на случаен принцип, а не на тенденциозен подбор...
С Уважение: ............................
nikilex
Потребител

Мнениеот gudio » 22 Май 2006, 09:30

Смея да изкажа песимистично мнение по въпроса. Досега никога не съм сочил, но енергично съм се противопоставял на опитите на другата страна да показва снимки или да иска преглед на видеозапис по граждански дела... и успешно съм отблъсквал такива напъни. Ако сте забелязали ГПК не съдържа термина "веществени доказателства" и съдиите с удоволствие "кълват" на този аргумент. Предвижда се обаче "оглед" и това може би е начинът да пробуташ снимка, но тя няма да остане по делото, а ако се оспори от противника като фотомонтаж, нещата се усложняват. Затова съдиите предпочитат да отклоняват такива искания. Веднъж успях да пробутам мостра от изделие, за което се твърдеше, че е дефектно (липсвали уговорени детайли), съдът му направи "оглед" (".... черно, пластмасово, с.... форма..., отдолу има надпис.....") и го върна. В решението обаче се отметна и обяви, че огледът е неотносим, защото трябвало да се извърши от вещо лице, съдът нямал такива знания и затова не го взема предвид... :cry:
Χαῖρε, Ανδρέςκω, ὁ Κύριος μετὰ σοῦ !
http://www.youtube.com/watch?v=hJMUewVpB5Y
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот tixe » 22 Май 2006, 17:37

Напълно споделям мнението на gudio. Аз също съм се сблъсквал с подобен случай, и снимките му бяха върнати. Тъй като не са направени от вещо лице, възможен е фотомонтаж.
tixe
Младши потребител

Мнениеот tixe » 22 Май 2006, 17:38

Напълно споделям мнението на gudio. Аз също съм се сблъсквал с подобен случай, и снимките му бяха върнати. Тъй като не са направени от вещо лице, възможен е фотомонтаж.
tixe
Младши потребител

Мнениеот valdes » 22 Май 2006, 18:07

Ами каква е гаранцията,че и самото вещо лице не може да направи фотомонтаж,срещу съответното възнаграждение разбира се:)
valdes
Младши потребител

Мнениеот gudio » 22 Май 2006, 18:21

valdes написа:Ами каква е гаранцията,че и самото вещо лице не може да направи фотомонтаж,срещу съответното възнаграждение разбира се:)

Затова и не "модернизират" кодекса - и в проекта за нов ГПК не са предвидени такива доказателства. В хайдушка държава като нашата... Иначе какво става в щатските филми - разни бракоразводни детективи щъкат, катерят се и падат от дървета, заради заветната снимка. Други тържествуващо размахват диктофончета и крещят "хванах те, записах те !!", ако някой си признае, напр., че не е пострадал толкова тежко от злополуката, за която търси обезщетение. :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот donna » 22 Май 2006, 18:59

gudio написа:
valdes написа:Ами каква е гаранцията,че и самото вещо лице не може да направи фотомонтаж,срещу съответното възнаграждение разбира се:)

Затова и не "модернизират" кодекса - и в проекта за нов ГПК не са предвидени такива доказателства. В хайдушка държава като нашата... Иначе какво става в щатските филми - разни бракоразводни детективи щъкат, катерят се и падат от дървета, заради заветната снимка. Други тържествуващо размахват диктофончета и крещят "хванах те, записах те !!", ако някой си признае, напр., че не е пострадал толкова тежко от злополуката, за която търси обезщетение. :lol:

Добре де ,ами ако се поиска фотографска експертиза ,която да докаже ,че снимката не е монтаж ,тогава какво правим?
donna
Старши потребител

Мнениеот simba » 22 Май 2006, 21:15

Колеги много благодария. Родители на един младеж решили да оспорят припознаването на детето му, но изпуснали срока посочен в ск. Единствения начин да докажа на съда че иска е недопустим са тези снимки, които са направени на кръщенето на детето, където са и присъствали родителите на бащата. Детето тогава е било на 1 годинка а сега е на 4 годиники
simba
Младши потребител

Мнениеот gudio » 23 Май 2006, 10:42

donna написа: Добре де ,ами ако се поиска фотографска експертиза ,която да докаже ,че снимката не е монтаж ,тогава какво правим?

Това имах предвид - съдиите ги мързи да се оплитат в такива усложнения. Предпочитат да отрежат искането с аргумент, че тези доказателства не са допустими. А всъщност са. Според Живко Сталев скицата например е "веществено доказателство" в частта на чертежа, а документ в частта на изявлението, заверката, подписа на лицето, което я издава. Печатни публикации са доказателства (ами ако са снимки от списание ?). Защо да не може да се представят снимки ? Аз съм на мнение, че може, но по-горе посочих преобладаващото становище в практиката и това, че не са ми известни изключения. По граждански дела против радио и ТВ (това го коментирахме вече във форума) видео или аудио-записите се приобщават чрез експертиза, снемаща текста в писмен вид.
И се питам, като на всяка цена ще ни пробутват нов ГПК, защо не се сетиха да съобразят доказателствата с новите реалности, а режимът им е от 18 (не от 19-ти, а от 18-ти) век ?
Аватар
gudio
Активен потребител

Re: снимките доказателства ли са?

Мнениеот portokal » 30 Мар 2012, 12:13

Аз съм на мнение, че може, но по-горе посочих преобладаващото становище в практиката и това, че не са ми известни изключения

Вдигам 6-годишна тема.
Радвам се, че си на това мнение, бай Г., щото аз теб та уважавам. :lol:
ГПК вярно не употребява понятието веществени док-ва, но почти не се оспорва принципно съществуването им в гражд. процес, а и бай Живко Сталев, който е признат от всички авторитет, спокойно употребява понятието.
Обаче... кажеш, че според теб снимката е напълно допустимо доказателство, и те гледат като 6 лева на цяло. И доброжелателно - наистина доброжелателно, не се шегувам - ти обясняват как категорично не са. :lol: 8) И ти мрънкаш с неуверен вид насреща. Поне да се бях родила с умение да говоря убедително. :lol:
Можело да бъде манипулирана. Документ щото не може. ;) Свидетел пък - хич. Не от това зависи допустимостта на даден вид доказателства.
Дори да приемем, че ГПК не допуска да се прилагат вещи към делото, може да се извършва оглед на вещи, а снимката е вещ и огледът като проц. действие поначало не изисква специални знания.
А, какво щях да пиша, след като изоках - в поне едно съдебно решение по гражданско дело е написано следното:
"Решение № 1189 от 17.12.2008 г. на ВКС по гр. д. № 4743/2007 г., I г. о., ГК, докладчик председателят Емануела Балевска
...Към м.април 2003 г. (завеждане на иска от 26.03.2003 г.) сградата се намира в груб строеж, с недовършена покривна конструкция, без обшивка и керемиди, без изградени инсталации, външна мазилка и др., установено от приложените като веществено доказателство снимки на жилищната сграда с. Ч. Изслушаните технически експертизи са установили надвишена по предварителния проект и със застроена площ от 182.50 кв. м, за което и двете страни са дали съгласието си в писмен вид."
Тоест ВКС не е видял нещо нередно в това.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот gandalf_bg » 30 Мар 2012, 12:57

portokal написа:
Аз съм на мнение, че може, но по-горе посочих преобладаващото становище в практиката и това, че не са ми известни изключения

Вдигам 6-годишна тема.
Радвам се, че си на това мнение, бай Г., щото аз теб та уважавам. :lol:
ГПК вярно не употребява понятието веществени док-ва, но почти не се оспорва принципно съществуването им в гражд. процес, а и бай Живко Сталев, който е признат от всички авторитет, спокойно употребява понятието.
Обаче... кажеш, че според теб снимката е напълно допустимо доказателство, и те гледат като 6 лева на цяло. И доброжелателно - наистина доброжелателно, не се шегувам - ти обясняват как категорично не са. :lol: 8) И ти мрънкаш с неуверен вид насреща. Поне да се бях родила с умение да говоря убедително. :lol:
Можело да бъде манипулирана. Документ щото не може. ;) Свидетел пък - хич. Не от това зависи допустимостта на даден вид доказателства.
Дори да приемем, че ГПК не допуска да се прилагат вещи към делото, може да се извършва оглед на вещи, а снимката е вещ и огледът като проц. действие поначало не изисква специални знания.
А, какво щях да пиша, след като изоках - в поне едно съдебно решение по гражданско дело е написано следното:
"Решение № 1189 от 17.12.2008 г. на ВКС по гр. д. № 4743/2007 г., I г. о., ГК, докладчик председателят Емануела Балевска
...Към м.април 2003 г. (завеждане на иска от 26.03.2003 г.) сградата се намира в груб строеж, с недовършена покривна конструкция, без обшивка и керемиди, без изградени инсталации, външна мазилка и др., установено от приложените като веществено доказателство снимки на жилищната сграда с. Ч. Изслушаните технически експертизи са установили надвишена по предварителния проект и със застроена площ от 182.50 кв. м, за което и двете страни са дали съгласието си в писмен вид."

така е, но тук виждам нещо допълнително, на което очевидно стъпва ВКС-експертизи и съгласие на страните...
gandalf_bg
Младши потребител

Мнениеот portokal » 30 Мар 2012, 13:13

Да, ама се говори за снимката като доказателство, не като помощно средство за експерта. А съгласието на страните няма значение за допустимостта.
За възможността за манипулиране - вярно е, че за документите начинът за оспорване и последиците от неоспорването са изрично уредени, докато при картинки и подобни не са, но това едва ли значи, че картинките са недопустимо доказателство и са изключени от понятието "вещи" за ГПК. :oops:
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот chadel » 30 Мар 2012, 14:26

Чел съм практика, която приобщава аудио-запис, при това неправомерно изготвен (без знанието и съгласието на записвания), след техническа експертиза, която установява автентичността му (т.е., че не е бил манипулиран), като веществено доказателство по делото и то бе основното доказателство, въз основа на което бе постановено решението. :roll: И аз смятам, че снимки по принцип би трябвало да може
chadel
Потребител

Мнениеот portokal » 30 Мар 2012, 14:58

Да, същите съображения важат за аудиозаписите. Може би разбирането за допустимост е започнало да си пробива път?
Защо наистина ни пробутаха нов ГПК без грам опит за съобразяване с новите реалности? :x :D
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот gudio » 30 Мар 2012, 15:02

portokal написа:

Вдигам 6-годишна тема.
Радвам се, че си на това мнение, бай Г., щото аз теб та уважавам. :lol: ...

Ми не е видял през 2007 г., `щото се е съобразил с по-рано изказаното през 2006 г. мнение на Бай Г. изложено по-горе в темата, което обаче ти не си прочела. Поради фундаменталното му значение, го възпроизвеждам:
gudio написа: Предвижда се обаче "оглед" и това може би е начинът да пробуташ снимка, но тя няма да остане по делото, а ако се оспори от противника като фотомонтаж, нещата се усложняват. Затова съдиите предпочитат да отклоняват такива искания. Веднъж успях да пробутам мостра от изделие, за което се твърдеше, че е дефектно (липсвали уговорени детайли), съдът му направи "оглед" (".... черно, пластмасово, с.... форма..., отдолу има надпис.....") и го върна. В решението обаче се отметна и обяви, че огледът е неотносим, защото трябвало да се извърши от вещо лице, съдът нямал такива знания и затова не го взема предвид... :cry:

Все пак - браво, открихте топлата вода, по-добре късно, отколкото никога :mrgreen:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот portokal » 30 Мар 2012, 15:09

Ние лично нищо не сме откривали, а винаги сме си били на това мнение, откак въпросът ни засяга, а преди това не сме търсили отговора. [фръцвам се с достойнство] :lol:
В цитираното решение съдът е приложил снимката към делото, впрочем.
Каза, че 2007 е по-късно от 2006 - така е, прав си. Правилно ли те разбрах, или си искал да кажеш нещо друго?
Не съм го прочела, бе, не - аз Петко Венедиков не чета, та теб ли... 8)
Аватар
portokal
Старши потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ