начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

трудовоправен - чл. 329 от КТ

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трудовоправен - чл. 329 от КТ

Мнениеот aivia » 10 Дек 2006, 10:49

Възможно е съкращаването ми поради намаляване на работата или съкращаване на щата. Длъжността, която заемам се закрива - възпитател в полуинтернатна група на V клас. Образованието ми е висше и имам специалност преподавател по български език и литература. В училището има и други преподаватели със същата специалност, но с полувисше образование. Длъжен ли е директорът да извърши подбор в полза на по-квалифицирания си служител? Имам ли основание да настоявам, че евентуалното му решение да съкрати мен е неправомерно?
aivia
Нов потребител

Мнениеот sunshine_75 » 10 Дек 2006, 10:52

Работодателят Ви е длъжен да извърши подбор при положение, че ще освобождава един от няколко служители, които работят на една и съща длъжност и ще съкращава щата. Друг въпрос е дали подборът ще бъде извършен правилно; преценката му кой от служителите следва да освободи зависи не само от критерия "образование".
sunshine_75
Потребител

Мнениеот gosho72 » 10 Дек 2006, 13:43

Малко съдебна практика по случая:

Решение № 158 от 10.IV.1995 г. по гр. д. № 1301/94 г., III г. о.
Решения на ВС на РБ, "Перфект Консулт"
чл. 329, ал. 1 от КТ
Правото на подбор на работодателя по чл. 329, ал. 1 от Кодекса на труда е субективно право, което той може да упражни по свое усмотрение. Отказът на работодателя да упражни това свое право не може да бъде атакувано по съдебен ред.-------------------------------------------------------------------------------------
Решение № 251 от 26.IV.1994 г. по гр. д. № 1163/93 г., III г. о.
Решения на ВС на РБ, "Перфект Консулт"
чл. 329 КТ
Предприятието е задължено да извърши подбор по смисъла на чл. 329 от Кодекса на труда , когато в един вид длъжност по щатното разписание съществуват няколко щатни бройки (две или повече). Ако длъжността, която се съкращава е била заемана само от една щатна бройка, предприятието не е задължено да прави подбор. Предприятието може да упражни или не правото на подбор, като решението му за това не подлежи на съдебен контрол.
-------------------------------------------------------------------------------------
Решение № 532 от 18.VII.1991 г. по гр. д. № 352/91 г., III г. о.
Съдебна практика, Бюлетин на ВС на РБ, 1991 г., бр. 9, № 25, стр. 21
чл. 329, ал. 1 КТ
При извършване на подбор по чл. 329, ал. 1 КТ предимство за оставане на работа имат лицата, които са по-квалифицирани и по-подходящи. Когато няколко лица притежават изискващата се за съответната длъжност квалификация, предимство да останат на работа имат лицата, които са по-подходящи.
-------------------------------------------------------------------------------------
Решение № 617 от 15.VII.1992 г. по гр. д. № 452/92 г., III г. о.
Решения по трудовите дела на Върховния съд на Р България, Перфект Консулт, стр. 324
чл. 329, ал. 1 и 2 КТ
Когато се съкращава една бройка от няколко еднакви длъжности, предприятието е длъжно да извърши подбор по реда и условията на чл. 329, ал. 1 и 2 от Кодекса на труда.
Когато се изкачваш нагоре по стълбата поздравявай!Защото когато се връщаш ще срещнеш същите хора !
gosho72
Потребител

благодаря

Мнениеот aivia » 10 Дек 2006, 14:13

Благодаря ви за помощта! Сега знам, че всичко зависи от желанието на директора ми.
aivia
Нов потребител

Назад към Трудово право