начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

въпрос - 2 трудови договора едновременно ?

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

въпрос - 2 трудови договора едновременно ?

Мнениеот nana_sf » 16 Яну 2007, 01:17

Имам една дилема и съм на път да сключа трудов договор (изпитателен , срочен ) със стартова дата в бъдещето , без да съм прекратила настоящят си ( безсрочен ) като смятам да си подам едномесечното предизвестие и работата да заспи , но в случай че все пак не напусна ? Срочният нали мога да го прекратя по всяко време - дори и преди началото му ? Моля дайте съвет дали ще си навлека неприятности ... Благодаря ! :-)
nana_sf
Нов потребител

Мнениеот sarbijanac » 16 Яну 2007, 02:27

Разсъждавате в погрешна посока и за това искам да Ви напиша няколко думи,преди да вземете решение относно прекратяване на съществуващото Ви трудово правоотношение.

1.Безсрочния трудов договор се прекратява наистина с едномесечно предизвестие.След като бъде получено от работодателя същото може да се оттегля единствено с неговото съгласие.Вие най-добре си познавате работодателя,така,че сама за себе си преценете доколко можете да поемете такъв риск !
2.Срочният трудов договор се прекратява с тримесечно предизвестие.При сключването му Вие сте задължена да постъпите на работното място в едноседмичен срок след връчването Ви на документите по чл.63,ал.1 от КТ за сключеното трудово правоотношение.Ако не постъпите в този срок трудовото Ви правоотношение се счита за невъзникнало.

Най-разумното за мен е след сключването на трудовия договор по новата месторабота да помолите настоящият си работодател да прекрати настоящото Ви трудово правоотношение по чл.325,ал.1 от КТ - по взаимно съгласие на страните.При това прекратяване не е необходимо да се отправя едномесечно предизвестие от Ваша страна.Макар,че закона изисква произнасянето на работодателя в този случай да се извърши в 7-дневен срок след отправяне на изявлението,на практика това прекратяване на трудовото правоотношение по чл.325,т.1 от КТ се извършва за един ден.но пак зависи както от Вашата воля,така и от волята на работодателя Ви.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот nana_sf » 16 Яну 2007, 11:15

здравейте , срочният ми трудов договор ще бъде стандартен изпитателен договор , който може да бъде прекратен по всяко време и от двете страни . Въпросът ми по скоро беше свързан с проблеми които биха възникнали от факта че съм го сключила , в случай че реша да не напускам настоящата си работа . Благодаря !
nana_sf
Нов потребител

Мнениеот Julyan » 16 Яну 2007, 11:32

Първо нека уточним, за срочен трудов договор ли става въпрос или за договор със срок за изпитване по чл.70/КТ? Ако е договор със срок за изпитване в чия полза ще бъде- на двете страни, на работодателя или на Вас? Ако е такъв договор /чл.70/ ще има ли уговорка след изтичане на изпитателния срок същият да се трасформира в срочен?
Доколкото обаче Ви разбирам, може и да греша, питате дали ако не започнете работа по този втори трудов договор, а решите да останете на досегашната си работа, ще имате ли проблеми. Ако не постъпите изобщо на работа по втория трудов договор, а само сте го сключили не виждам какви проблеми можете да имате, тъй като съгл. чл.63, ал.1/КТ "Ако работникът или служителят не постъпи на работа в този срок /едноседмичен от сключването, ако друг не е уговорен/
трудовото правоотношение се смята за невъзникнало, т.е. ситуацията ще бъде такава, каквато е била преди да подпишете втория трудов договор.
Ако обаче започнете реално изпълнение на работата по договора по чл.70/КТ /приемам, че вторият трудов договор е такъв/ и срокът за изпитване е договорен в полза на двете страни имате правото да го прекратите писмено без предизвестие и без да излагате мотиви за това.
При наличие на неразбиране на зададения от Вас въпрос от моя страна моля да ме извините.
Julyan
Потребител

Мнениеот nana_sf » 16 Яну 2007, 22:34

Благодаря за изчерпателната информация . Ориентирах се :)
nana_sf
Нов потребител

Назад към Трудово право