- Дата и час: 10 Мар 2025, 19:45 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
казус по наследствено право
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
48 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
колега ПОРТОКАЛ поразпитах по спорния въпрос. резултатът е следния: едноутробните получават на половина, включително когато наследяват с възходящи.
- TIRAN
- Младши потребител
Кого поразпитахте? То и аз питах една съдийка и тя мисли като мен, но не е въпросът кой кого е питал.
Чл. 8. (1) Когато починалият е оставил само братя и сестри, те наследяват по равни части.
(2) Когато починалият е оставил само братя и сестри заедно с възходящи във втора или по-горна степен, първите получават две трети от наследството, а възходящите - една трета.
(3) В случаите на предходните алинеи еднокръвни и едноутробни братя и сестри получават половината от това, което получават родните братя и сестри.
Ал. 3 не прави разлика между предходните две алинеи. Ако единственият едноутробен или еднокръвен брат, при липса на пълнокръвни братя и сестри, получаваше половин дял при наследяване с възходящи, то при наследяване без възходящи пак би трябвало да получи половин дял. А Вие сам/а казвате, че в този случай няма да е така.
Чл. 8. (1) Когато починалият е оставил само братя и сестри, те наследяват по равни части.
(2) Когато починалият е оставил само братя и сестри заедно с възходящи във втора или по-горна степен, първите получават две трети от наследството, а възходящите - една трета.
(3) В случаите на предходните алинеи еднокръвни и едноутробни братя и сестри получават половината от това, което получават родните братя и сестри.
Ал. 3 не прави разлика между предходните две алинеи. Ако единственият едноутробен или еднокръвен брат, при липса на пълнокръвни братя и сестри, получаваше половин дял при наследяване с възходящи, то при наследяване без възходящи пак би трябвало да получи половин дял. А Вие сам/а казвате, че в този случай няма да е така.
-
portokal - Старши потребител
заедно с възходящи е една от предходните алинеи, следователно и в този случай наследяват наполовина.
аз попитах нотариус
аз попитах нотариус

- TIRAN
- Младши потребител
ОК, ами другата предходна алинея?
Първата. Казано е в множествено число - "предходните", значи и двете предходни, първа и втора.
Имаме едноутробен брат без възходящи. Чл. 8, ал. 1.
Той пак ли наполовина наследява? Вие сам казахте, че не.

Имаме едноутробен брат без възходящи. Чл. 8, ал. 1.
Той пак ли наполовина наследява? Вие сам казахте, че не.
-
първата алинея включва само наследяване от братя и сестри, а втората - наследяване от братя , сестри и възходящи. и в двата случая наследяват на половина.
- TIRAN
- Младши потребител
Добре, казвате "и в двата случая наследяват наполовина".
Какво значи "наследяват наполовина" в случаите, когато има само един единствен едноутробен или еднокръвен брат, без възходящи? Това питам. Как този брат наследява "наполовина" и къде отива другата половина? Случаят попада в хипотезата на чл. 8, ал. 1.
Какво значи "наследяват наполовина" в случаите, когато има само един единствен едноутробен или еднокръвен брат, без възходящи? Това питам. Как този брат наследява "наполовина" и къде отива другата половина? Случаят попада в хипотезата на чл. 8, ал. 1.
-
Колеги, страхотен спор.
Аз наскоро се сбъсках с подобен реален казус. И ми хрумнаха и двете гледни точки. Според и в двете има известен резон, но четейки внимателно мненията Ви, като че ли това на portakal е по-добрe от мотивирано.
Аз наскоро се сбъсках с подобен реален казус. И ми хрумнаха и двете гледни точки. Според и в двете има известен резон, но четейки внимателно мненията Ви, като че ли това на portakal е по-добрe от мотивирано.
- avrora
- Младши потребител
от каква мотивация имате нужда колега. В закона е казано ясно - в предходните алинеи наследяват на половина., а предходните алинеи са 2
1. наследяват само братя и сестри
2. наследяват братя, сестри и възходящи
и в двете алинеи, естествено е че другата половина, остава за останалите наследници
1. наследяват само братя и сестри
2. наследяват братя, сестри и възходящи
и в двете алинеи, естествено е че другата половина, остава за останалите наследници
- TIRAN
- Младши потребител
Решение № 548 от 12.III.1977 г. по гр. д. № 2883/76 г., I г. о.
Съдебна практика на ВС на НРБ - гражданска колегия, 1977 г., С., Наука и изкуство, 1978 г.
чл. 8, ал. 3,
чл. 9, ал. 2,
чл. 10, ал. 2 ЗНасл.
Братята и сестрите, когато са призовани към наследяване както само те, така и заедно с преживял съпруг, разпределят частта от наследството, която им се полага по правилата на чл. 8, ал. 3 ЗНасл. Ако някой от братята и сестрите е починал преди наследодателя си, той се замества от своите деца или внуци.
Съдебна практика на ВС на НРБ - гражданска колегия, 1977 г., С., Наука и изкуство, 1978 г.
чл. 8, ал. 3,
чл. 9, ал. 2,
чл. 10, ал. 2 ЗНасл.
Братята и сестрите, когато са призовани към наследяване както само те, така и заедно с преживял съпруг, разпределят частта от наследството, която им се полага по правилата на чл. 8, ал. 3 ЗНасл. Ако някой от братята и сестрите е починал преди наследодателя си, той се замества от своите деца или внуци.
- TIRAN
- Младши потребител
Колега?
Никой от нас не е оспорил, че братята и сестрите разпределят наследството по реда на чл. 8, ал. 3.
Никой от нас не е оспорил, че братята и сестрите разпределят наследството по реда на чл. 8, ал. 3.

-
Много интересен казус. Според мен трябва да се изчисляват квотите за всеки имот поотделно, защото апартамента е бил дарен на съпругата, т.е. нейна лична собственост, както и дворното място, което е придобила преди брака. Само вилата е СИО. Така че, апартамента ще стане собственост по наследство на сина от предишния брак и родителите на починалите съпрузи, при квоти: 2/3 от апартамента за сина и 1/3 за всички възходящи от втора степен. Същите квоти са за дворното място. Вилата се наследява от сина, бабите и дядото на починалия син, но при други квоти.
- Sarra
- Потребител
С едно уточнение: синът от предишния брак ще е наследил още от майка си (починалата съпруга) 1/2 от апартамента и от дворното място.
А с посочените квоти за брата и възходящите аз съм съгласна, но като наследствени дялове. Т.е. отнасящи се не за цялото жилище и целия двор, а за другата 1/2 от тях. Явно и Вие мислите като мен по спора.
А с посочените квоти за брата и възходящите аз съм съгласна, но като наследствени дялове. Т.е. отнасящи се не за цялото жилище и целия двор, а за другата 1/2 от тях. Явно и Вие мислите като мен по спора.

-
До всички студенти от НБУ!!!
Здравейте, колеги! Когато Ви давах казуса на упражненията по наслествено право, очаквах да се опитате по-самостоятелно да го решите, а не да ангажирате цялата юридическа общност
Утре в упражненията ще коментираме правилния отговор
ас. Петкова

ас. Петкова
- as.petkova
- Нов потребител
Ас. Петкова, ние вече сме доста ангажирани с казуса, тъй че ще е добре да ни кажете вашето решение, защото така можем да водим спорове без край. Аз имам два въпроса: 1. в случая братът 1/3 или 2/3 наследява и 2. съпругата като по-млада се приема, че е починала по-късно и наследява съпруга си или греша?
- moni_d
- Потребител
Дадох този казус на студентите в упражненията по наследствено право в НБУ с обещанието, че който го обясни (разбираемо и без да гледа в някакви записки
), ще го освободя от колоквиум. Поради това не искам предварително да давам решението. Само ще кажа, дяловете се изчисляват поотделно за апартамента, вилата и вилното място като се вземе предвид последователността на смъртта. Например делът във вилната сграда на едноутробния брат на последния починал в катастрофата е 57/72. Останалото - след събота - 20.01.2006 г., когато е последното упражнение.
Друг въпрос, който може да възникне е дали правилото на чл. 8, ал. 3 от ЗН ще се приложи при едноутробния брат на наследодателя, при положение, че последният няма живи пълнокръвни братя и сестри, а само възходящи по права линия от втора степен - бабата и дядото. Правилното решение на този въпрос също е ключ към казуса.
Успех на студентите!

Друг въпрос, който може да възникне е дали правилото на чл. 8, ал. 3 от ЗН ще се приложи при едноутробния брат на наследодателя, при положение, че последният няма живи пълнокръвни братя и сестри, а само възходящи по права линия от втора степен - бабата и дядото. Правилното решение на този въпрос също е ключ към казуса.
Успех на студентите!

- as.petkova
- Нов потребител
Например делът във вилната сграда на едноутробния брат на последния починал в катастрофата е 57/72.
Ами аз съкращавам дробите, за да не звучат толкова страшно, и затова дадох резултат 19/24. Иначе 19/24 е равно на 57/72 --> 19 х 3 = 57 и 24 х 3 = 72.
-
ас. Петкова чакам с нетърпение уточнението по чл. 8 ал. 3 - моля не ни забравяйте, че поне през почивните дни да спим спокойно!
- TIRAN
- Младши потребител
Ще си позволя да кажа (нека не звучи нахално-победоносно), че щом отговорът за дела на брата съвпада с моя отговор, значи и моето становище за ал. 3 трябва да е правилното. Иначе делът му щеше да е по-малък.
-
48 мнения
• Страница 2 от 3 • 1, 2, 3
|
|