начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

трудов договор с ет

Трудовоправни казуси
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

трудов договор с ет

Мнениеот astroloy » 16 Яну 2007, 15:33

МОЛЯ ВИ ЗА МНЕНИЕ ПО СЛЕДНИЯ ВЪПРОС
ИМАМ ДЕЙСТВАЩ ЕТ . МОЖЕ ЛИ ДА СЕ СКЛЮЧИ ТРУДОВ ДОГОВОР МЕЖДУ МЕН КАТО ФИЗИЧЕСКО ЛИЦЕ И ЕТ , ПРЕДСТАВЛЯВАНО ОТ МЕН.АКО НЕ КАК ДА ПРЕХВЪРЛЯ ЕТ НА ДРУГО ЛИЦЕ И ТОГАВА ДА СКЛЮЧА ТРУДОВИЯ ДОГОВОР.
astroloy
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 16 Яну 2007, 16:00

Каква е целта на подобно упражнение? В смисъл за какво ви е трудов договор?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот astroloy » 16 Яну 2007, 16:32

за да върви стаж за длъжността по трудовия договор
astroloy
Младши потребител

Мнениеот maglen » 17 Яну 2007, 17:20

astroloy написа:за да върви стаж за длъжността по трудовия договор

Между другото и мен ме интересува, този казус, също така ме интересува какви документи са необходими за продажба на ЕТ и какъв размер ще са разходите по продажбата.

Благодаря Ви предварително.
maglen
Младши потребител

Мнениеот divain » 19 Яну 2007, 10:38

"за да върви стаж за длъжността по трудовия договор"- зависи каква е длъжността по трудовия договор , но ако искате само стаж за пенсия , знайте , че и като ЕТ той си върви.

Пуснато на: 17 Яну 2007 04:20 pm Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

astroloy написа:

Между другото и мен ме интересува, този казус, също така ме интересува какви документи са необходими за продажба на ЕТ и какъв размер ще са разходите по продажбата - за продажбата е необходимо да се състави договор за покупко продажба на търг. предприятие / по глава шестнадесета от ТЗ / , счетоводен баланс на ЕТ , удостоверение от НАП за налични задължения - това като за начало. После следва изповядване на сделката при нотариус , вписване и отписване на обстоятелствата / и за двете - купувач и продавач / съответно в Окр. съд и НАП . Това е много накратко казано . Всичко зависи от целта която искате да постигнете : защо ще продавате , защо точно продажба ... и т. н. .
divain
Потребител

Мнениеот portokal » 19 Яну 2007, 10:42

зависи каква е длъжността по трудовия договор

:lol: И от още едно нещо зависи: зависи дали отговарящият на въпроса смята, че ЕТ е нещо отделно от "собственика" си и може да сключва сделки с него. Аз например съм от тия, дето смятат, че ТВЪРДО нье.
Иначе осигурителен стаж (за пенсия, а може и за болнични и майчинство) наистина си върви и като ЕТ. Предполагам, че питащата има друго предвид. Може би стаж по специалността - ако някой отказва да и приеме дейността като ЕТ за работа по специалността.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот maglen » 19 Яну 2007, 10:48

divain написа:"за да върви стаж за длъжността по трудовия договор"- зависи каква е длъжността по трудовия договор , но ако искате само стаж за пенсия , знайте , че и като ЕТ той си върви.

Пуснато на: 17 Яну 2007 04:20 pm Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

astroloy написа:

Между другото и мен ме интересува, този казус, също така ме интересува какви документи са необходими за продажба на ЕТ и какъв размер ще са разходите по продажбата - за продажбата е необходимо да се състави договор за покупко продажба на търг. предприятие / по глава шестнадесета от ТЗ / , счетоводен баланс на ЕТ , удостоверение от НАП за налични задължения - това като за начало. После следва изповядване на сделката при нотариус , вписване и отписване на обстоятелствата / и за двете - купувач и продавач / съответно в Окр. съд и НАП . Това е много накратко казано . Всичко зависи от целта която искате да постигнете : защо ще продавате , защо точно продажба ... и т. н. .

Благодаря Ви много за помоща и Ви желая професионални успехи.
maglen
Младши потребител

Мнениеот Julyan » 19 Яну 2007, 10:56

Предполагам вече сте си изяснили, че не можете да сключите такъв трудов договор сам със себе си като ЕТ /работодател, от една страна/ и ФЛ /служител, от друга страна/. Правилно сте се насочили към прехвърляне ЕТ и в тази връзка четете чл.15 на ТЗ. Сделката не е толкова скъпа. Изисква се нотариална заверка на подписите на двете страни по нея. Между другото лично аз съм правила прехвърляне и посредством сделка, оформена като дарение на приобритател- пенсионер за да не вървят задължителни осигуровки. Не е задължително прехвърлянето да се оформя като покупко- продажба. Прехварлянето се вписва в ТР. В договора, с който прехвърляте предприятието е добре да упоменете какво правите и с фирмата /търговското наименование/. Знаете, че при ЕТ новият собственик поставя името си във фирмата и аз винаги включвам упоменаване на факта дали се запазва и старото име, като новото се добавя или остава само новото.
Таксите са: нотариалната по заверката на подписите и таксата за вписване на промяната, както и за обнародване промяната в ДВ /чл.16 също го изчетете/. Ако сте колега ще се справите и сам с процедурата.
Имайте предвид и текста на чл.4, ал.6 от КСО: "Лицата, на които е отпусната пенсия, се осигуряват по свое желание в случаите, когато упражняват дейностите по ал. 3, т. 1, 2, 4 и 5 по реда на този кодекс.". ЕТ са лица, осигурени по чл.4, ал.3, т.2 на КСО. Това го пиша с оглед да си помислине кой ще е приобретателят по сделката /сещате се какво имам предвид./.
Julyan
Потребител

Мнениеот divain » 19 Яну 2007, 12:25

Пуснато на: 19 Яну 2007 09:42 am Заглавие:

Цитат:
зависи каква е длъжността по трудовия договор

И от още едно нещо зависи: зависи дали отговарящият на въпроса смята, че ЕТ е нещо отделно от "собственика" си и може да сключва сделки с него. Аз например съм от тия, дето смятат, че ТВЪРДО нье

-И СЪМ ЗА ТВЪРДО НЬЕ :lol: . Имах предвид : длъжността по трудовия договор може да не е съвместима с дейността на ЕТ за който да тече трудов стаж по специалността. :lol:
divain
Потребител

Назад към Трудово право