начало

Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща

Пак за СНЦ - срок за регистрация в съда?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Пак за СНЦ - срок за регистрация в съда?

Мнениеот jonko » 07 Май 2007, 17:01

Здравейте, отново имам въпрос свързан със Сдружение с нестопанска цел.
Има ли срок за подаване на документите за регистрация на СНЦ, считано от датата на учредяването. Не че е проблем Учредителият протокол да се подпише с "удобна" дата, но просто ми стана интересно, защото изрична разпоредба не срещнах.
jonko
Младши потребител

ама и аз...

Мнениеот jonko » 08 Май 2007, 10:01

...откъде го измислих този въпрос :roll:
jonko
Младши потребител

Мнениеот naska » 08 Май 2007, 13:28

По ЗЮЛНЦ няма предвиден такъв срок за сдруженията.
naska
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 08 Май 2007, 13:31

По принцип за всичко има срок. За конкретен срок не се сещам, но единственото важно в случая, че най-вероятно подобно на ООД на управителя или съответно управителен съвет може да се наложи глоба за това че не си е спазил срока, но не може да се счита, че дружеството е възникнало от датата на учредителното събрание и да се иска нещо със задна дата. Но не съм чула да се спазват тези глоби, аз имах един ликвидатор, за който бях чел че трябва в 7-дневен срок да поиска заличаване, само че той се беше поомотал и покрай другите ангажименти се сети да го направи след почти година, но нищо не се случи, даже се чудех дали окръжен съд има право да го глоби и дали има такава практика.
pitasht
Активен потребител

ами и аз, заради това попитах....

Мнениеот jonko » 08 Май 2007, 13:31

.... защото не срещнах такъв срок и ми беше интересно дали не се прилага друга норма по аналогия (от питането ми сигурно личи, че не съм юрист)
jonko
Младши потребител

Мнениеот lunatik » 08 Май 2007, 19:49

jonko написа:.... защото не срещнах такъв срок и ми беше интересно дали не се прилага друга норма по аналогия (от питането ми сигурно личи, че не съм юрист)

Можеш да намериш отговор на въпроса си в разпоредбата на чл. 6 ЗЮЛНЦ:
Чл. 6. (1) Юридическото лице на организацията с нестопанска цел възниква с вписването му в регистъра за юридическите лица с нестопанска цел в района на окръжния съд по седалището на юридическото лице.
(2) Действията на учредителите, извършени от името на учредяваното юридическо лице с нестопанска цел до деня на вписването, пораждат права и задължения за лицата, които са ги извършили и преминават по право върху юридическото лице с нестопанска цел от момента на възникването му. При извършването на сделките се указва, че юридическото лице с нестопанска цел е в процес на учредяване. Лицата, сключили сделките, отговарят солидарно за поетите задължения.
(3) Юридическите лица с нестопанска цел са носители на всички права и задължения, които не са свързани с естествените качества на физическите лица и могат да притежават имущество.
-----
Този процес на учредявне наистина може да се проточи до безкрай във времето. Санкция за това няма. Освен, че лицата-учредители ще отговарят солидарно за поетите задължения от името на още невъзникналото ю.л.
lunatik
Потребител

Назад към Взаимопомощ