Кандидат-студентите с висше образование могат да заемат планово място за финансирано от държавата обучение, ако се включат в конкурса на общо основание с диполома и бъдат класирани.
Интересувам се може ли да бъда приета редовно обучение държавна поръчка за втора магистърска специлизация по основната специалност, ако в правилника за обучение на университета пише: "Обучението по втора специалност е платено за специалностите в образователно-квалификационна степен магистър".
Как по ЗВО се оразделят понятията специалност и специализация?
Ако съм приета държавна поръчка и се окаже че съм нямала право, а е минал половиния срок на обучение-как се процедира? Може ли да важи следното "Кандидат-студентите с висше образование могат да заемат планово място за финансирано от държавата обучение, ако се включат в конкурса на общо основание с диполома за бакалавър и бъдат класирани "при изрично изписано в правилника "Обучението по втора специалност е платено за специалностите в образователно-квалификационна степен магистър. За останалите случаи обучението е възможно при наличие на незаети (свободни) места по държавна поръчка във втората специалност, като се заплаща съответната такса за обучение".
- Дата и час: 28 Фев 2025, 19:27 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Втора магистърска специализация по основната специалност
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Сега, това, което наричате магистърска специализация, сигурно си е отделен курс, така че си е нова магистратура, така ли?
Забележет следните 2 момента. В "разрешаващия" текст се казва "планово обучение". Следователно, ако не е предвидено по план втора специалност, значи нямате право. Освен това, ако университетите прибират дипломите, как можете да кандидатствате с дипломата си на общо основание (всъщност за това не съм сигурен)?
ЗВО
Забележет следните 2 момента. В "разрешаващия" текст се казва "планово обучение". Следователно, ако не е предвидено по план втора специалност, значи нямате право. Освен това, ако университетите прибират дипломите, как можете да кандидатствате с дипломата си на общо основание (всъщност за това не съм сигурен)?
ЗВО
Чл. 39. (1) Учебният процес се провежда в основни звена и филиали на висшето училище, разкрити по реда на чл. 9, ал. 2, т. 1 и ал. 3, т. 3.
(2) Учебният процес във висшите училища се провежда по учебна документация за всяка специалност, която обхваща квалификационни характеристики по степени, учебен план, учебни програми на изучаваните дисциплини и ежегоден график на учебния процес.
Чл. 45. (1) Обучението по всяка специалност на първа и втора степен завършва с държавен изпит или със защита на дипломна работа.
Чл. 66. (1) Във висшите училища се обучават студенти, докторанти и специализанти.
(2) Студент е този, който се обучава за придобиване на образователните степени "бакалавър", "магистър" и "специалист".
(3) Докторант е този, който притежава образователната степен "магистър" и се подготвя за придобиване на образователна и научна степен "доктор".
(4) Специализант е този, който повишава квалификацията си по специализиран учебен план, без да придобива по-висока образователна степен или нова специалност.
Горното представлява потенциално грешно становище. Консултирайте адвокат, ако искате сигурност и юридическа отговорност при защитата на правата Ви.
- kontrol
- Активен потребител
Освен да си плащам четворно, друго право нямам ли? И не съм
Явно се оказва втора магистратура и сега другият ми въпрос е след като съм била приета държавно редовна поръчка (по грешка, но не моя) и съм си платила първи и втори семестър като държавна поръчка (сега се намирам във втори), ако се опитат да ме накарат да доплатя разликата до платената поръчка как да се защитя? Не съм ползвала стипендии и други преференции досега с държавната ми поръчка-обясниха ми че нямам право.
Освен да си плащам четворно, друго право нямам ли? И не съм ли подведена и не съм ли имала пропуснати ползи?
Освен да си плащам четворно, друго право нямам ли? И не съм ли подведена и не съм ли имала пропуснати ползи?
- sasunek
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|