начало

Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща Бизнесмен призна, че е получил с измама близо 500 000 лева от Фонд „Земеделие“, но няма да ги връща

Договор за потребителски заем??????

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Договор за потребителски заем??????

Мнениеот svetlio12 » 14 Май 2007, 14:16

Здравейте,
колеги имам въпрос относно Договор за заем за потербителски кредит(получил е вещ починалия).
Заемополучател е ФЛ,а Заемодател е АД.
Заемополучателя е починал и неговото наследство (права и задължения) преминава върху наследниците му.
? ми е- Задълженията по договора за заем преминават ли върху наследниците, ако не се откажат от наследството разбира се??????
Според мен да - тъй като става дума за имуществени права, макар договора за заем да е с оглед личността. Моля за мнения по въпроса.
Благодаря
предварително!
svetlio12
Нов потребител

Мнениеот svetlio12 » 14 Май 2007, 14:29

Няма ли мнения?
svetlio12
Нов потребител

Мнениеот toxic » 14 Май 2007, 15:14

Наследниците поемат задълженията на наследодателя, така както приемат и правата му при всички положения.
Като варианти съществува отказ от наследство, както и приемане на наследството по опис.
В първия случай, обаче, кредиторите на наследодателя могат да искат унищожаването на отказа от наследство в своя полза, ако не могат да се удовлетворят от имуществото на наследника.
Във втория случай наследникът отговаря само до размера на полученото наследство.
toxic
Младши потребител

Re: Договор за потребителски заем??????

Мнениеот kolman » 14 Май 2007, 17:28

svetlio12 написа:Здравейте,
колеги имам въпрос относно Договор за заем за потербителски кредит(получил е вещ починалия).
Заемополучател е ФЛ,а Заемодател е АД.
Заемополучателя е починал и неговото наследство (права и задължения) преминава върху наследниците му.
? ми е- Задълженията по договора за заем преминават ли върху наследниците, ако не се откажат от наследството разбира се??????
Според мен да - тъй като става дума за имуществени права, макар договора за заем да е с оглед личността. Моля за мнения по въпроса.
Благодаря
предварително!

Добре де - виж това: 249. С изтичане на уговорения срок или след ползуването заемателят е длъжен да върне вещта. Но заемодателят може да иска връщането на вещта и преди това, ако сам неотложно се нуждае от нея, поради не предвиден случай или ако заемателят умре или не изпълнява задълженията си по чл. 244. Така че, какъв точно ти е въпроса? Дали наследниците имат задължение да върнат вещта ? Дали договорът се прекратява със смъртта на заемателя? И в двата случая отговора е да.
kolman
Потребител

Назад към Взаимопомощ