![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
![Smile :)](./images/smilies/icon_smile.gif)
|
|
...да постановите решение, с което да отмените договора за дарение, по силата на който, аз – Баба Гицка от гр. ***, ЕГН 130*******, извърших дарение в полза на сина ми ***, починал на **.**.2006г., оставил като наследници съпруга, ЕГН 370******* и син, ЕГН 551*******, на недвижим имот, представляващ 5/8 идеални части от апартамент...
error написа:Това пък какво значение има, като искът на баба Гицка се отхвърля (какъвто и обем права да е предявила)?Да не би ако покойният и съпруг беше в наличност, искът му срещу наследниците на надарения да беше основателен?
error написа:Да. Видях го. Считам, че е неправилно и в разрез с цялата останала практика и теория. Видях, че делото е било върнато. Интересно дали при втората касация другият състав е приел същото![]()
Днес ми беше доста рехав ден и поучаствах във форума. Не ми се беше случвало скоро. Лека вечер
gudio написа:Чрез Виртуален РС при Лекс.бг
До Виртуален ОС при Лекс.бг
Гражданска колегия
Ж А Л Б А
от баба Гицка....
срещу решението...
(приемете, че всички реквизити на жалбата са налице)
Уважаеми Госпожи и Господа Окръжни Лекс-съдии,
НЕ СЪМ ДОВОЛНА от решението на Виртуален РС при Лекс.бг, постановено на... по гр.д.№ 1 / 2007 г. и МОЛЯ ДА ГО ОТМЕНИТЕ като незаконосъобразно, постановено при съществено нарушение на съдопроизводствените правила, необосновано и прочие, като подробни съображения за изтъкнатите пороци и нарушения ще развия подробно в съдебно заседания пред Вас !
С почит, уважение и преклонение: (п) Баба Гицка
mi_lena написа:По жалбата на баба Гицка, представлявана от Гъдяо, въззивният съд
Р Е Ш И:
ОСТАВЯ в сила първоинстанционното решение.
Мотиви: Договорът за дарение е безвъзмезден. За надарения не възникват задължения, произтичащи от този договор, вкл. и за издръжка на дарителя. Поради това, такова задължение не преминава и в патримониума на наследниците на надарения.
Отказът да се даде издръжка съставлява неизпълнение на нравствен дълг. Нравственото задължение е само лично.
oho_boho написа:mi_lena написа:По жалбата на баба Гицка, представлявана от Гъдяо, въззивният съд
Р Е Ш И:
ОСТАВЯ в сила първоинстанционното решение.
Мотиви: Договорът за дарение е безвъзмезден. За надарения не възникват задължения, произтичащи от този договор, вкл. и за издръжка на дарителя. Поради това, такова задължение не преминава и в патримониума на наследниците на надарения.
Отказът да се даде издръжка съставлява неизпълнение на нравствен дълг. Нравственото задължение е само лично.
Касационната инстанция вече се е произнесла![]()
Радвам се, че по този начин се разсъждава, но нравственият дълг се превръща в правен след като бъде поискана издръжката. Защото законът е въздигнал неизпълнението на това морално задължение в основание за отмяна на дарствения акт.
Логиката, струва ми се, би трябвало да е аналогична при договора за прехвърляне на правото на собственост върху определена вущ срещу гледане и издръжка - нима той не е сключен с оглед личните качества на праводателя, но неговите наследници могат да искат разваляне на договора поради неизпълнение от приобретателя. А макар че договорът за гледане и издръжка да е възмезден, не виждам логиката да се приеме противното при договора за дарение след като моралния дълг се е превърнал в правен. Т. е. смятам, че дарителят има право да иска отмяна на дарението и срещу наследниците на надарения в случай, че е поискал издръжка приживе на починалия наследодател.
karanedeff написа:Да ама Баба Гицка твърди в ИМ, че синът й докато е бил жив и е давал издръжка.
mi_lena написа:oho_boho написа: Т. е. смятам, че дарителят има право да иска отмяна на дарението и срещу наследниците на надарения в лучай, че е поискал издръжка приживе на починалия наследодател.[/quote
Съвсем хипотетично, отговорността на наследниците би могла да бъде ангажирана само ако искът по чл.227 ЗЗД е предявен приживе на наследодателя. В този случай биха били конституирани по реда на чл.120 ГПК във вече висящото процесуално правоотношение. Иначе - sorry &|
Назад към Виртуално деловодство
|
|
Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 11 госта