начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Гр.Д. № 1/06 по описа на Lex.bg за 2007 год.

Виртуални съдебни процеси.

Посетителите на форума следва предварително да заявят качеството, в което се включват в процеса и да следват правилата в реалния процес.

Нека правото бъде с вас :)

Мнениеот oho_boho » 14 Юни 2007, 16:25

Е, тогава променяме практиката и при алеаторния договор - сещате се за кой! :D Но там имало Постановление на Пленума. А тук няма, поради тази причина можем да си постановяваме в какъвто смисъл искаме. Това е, комай, и една от причината за "отклоняване" въпросите за тълкуване от ВКС, в последните години. :D :D :wink:
oho_boho
Потребител

Мнениеот donna » 14 Юни 2007, 16:27

karanedeff написа:
donna написа:
mi_lena написа:
oho_boho написа: Т. е. смятам, че дарителят има право да иска отмяна на дарението и срещу наследниците на надарения в лучай, че е поискал издръжка приживе на починалия наследодател.[/quote

Съвсем хипотетично, отговорността на наследниците би могла да бъде ангажирана само ако искът по чл.227 ЗЗД е предявен приживе на наследодателя. В този случай биха били конституирани по реда на чл.120 ГПК във вече висящото процесуално правоотношение. Иначе - sorry &|

С това съм съгласна и аз .

1+
Дано Баба Гицка не се набута да ходи и на касация, че докато й дойде реда, да й дава Дадо Г о с п о д живот и здраве, не се знае дали ще й останат парици да си плаща тока и парното, че казват че пак ще поскъпнели

Ами,... ако бабата се запознае със Св.Петър по време като тече делото ,то един от наследниците ще е внука ......... :lol: и ще встъпи в процеса .......ако встъпи де :lol:
donna
Старши потребител

Мнениеот mi_lena » 14 Юни 2007, 16:44

oho_boho написа: Това е, комай, и една от причината за "отклоняване" въпросите за тълкуване от ВКС, в последните години. :D :D :wink:

Въпросите се отклоняват само когато гласовете "за" и "против" по даден въпрос са равни. Т.е. няма мнозинство. Например: "Прекъсва ли погасителната давност предявяването на частичен иск за вземането". Е, и когато въпросът е извън компетентността на общото събрание, разбира се :)
Аватар
mi_lena
Потребител

Мнениеот nargirov » 14 Юни 2007, 16:48

Eeeeх, така бързо да вървеше съдебната процедура
и в живота......
А на практика Баба Гицка ще получи решението по
иска си нито по ЗЗД, нито по СК, нито по ЗН, а по
закона за биологичната продължителност на живота.
nargirov
Младши потребител

Мнениеот gudio » 14 Юни 2007, 17:08

karanedeff написа: 1+
Дано Баба Гицка не се набута да ходи и на касация, че докато й дойде реда, да й дава Дадо Г о с п о д живот и здраве, не се знае дали ще й останат парици да си плаща тока и парното, че казват че пак ще поскъпнели

Баба Гицка ще се набута, ако тия, които стоят зад нея и я подкокоросват да води това дело, рачат да го сторят :wink: Имал съм един-два такива случай по сходни дела, когато (ако имат неблагоразумието да доведат бабата в съд. заседание), с добрезададени въпроси по чл.114 ГПК предизвикваш избухване в сълзи, разкаяние и... отказ от иска :lol: :lol: Това бяха редки, но ставащи случаи, в които, наблюдавайки реакцията на ищцовия адвокат, ... :oops: :oops: насмалко да получа "еякулация"... или "дефекация" от кеф... :lol: :lol: :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот donna » 14 Юни 2007, 18:46

gudio написа:
karanedeff написа: 1+

Баба Гицка ще се набута, ако тия, които стоят зад нея и я подкокоросват да води това дело, рачат да го сторят :wink: Имал съм един-два такива случай по сходни дела, когато (ако имат неблагоразумието да доведат бабата в съд. заседание), с добрезададени въпроси по чл.114 ГПК предизвикваш избухване в сълзи, разкаяние и... отказ от иска :lol: :lol: Това бяха редки, но ставащи случаи, в които, наблюдавайки реакцията на ищцовия адвокат, ... :oops: :oops: насмалко да получа "еякулация"... или "дефекация" от кеф... :lol: :lol: :lol:

Е да ама не......не си познал тука ...........тука имаме СВЕКЪРВА срещу СНАХА .....тая битка няма край. :roll: :roll: :D :twisted:
donna
Старши потребител

Мнениеот gudio » 14 Юни 2007, 18:57

Да, де, ама не може някой да не й пали чивиите - нали "унука" не може да не й е мил и драг... Литературен цитат (приблизителен): "Има много родители, които не искат и да чуят за децата си, но няма баба или дядо, които да не се разтопят от умиление при вида на внука си" )В. Юго, "Клетниците")
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот donna » 14 Юни 2007, 19:02

gudio написа:Да, де, ама не може някой да не й пали чивиите - нали "унука" не може да не й е мил и драг... Литературен цитат (приблизителен): "Има много родители, които не искат и да чуят за децата си, но няма баба или дядо, които да не се разтопят от умиление при вида на внука си" )В. Юго, "Клетниците")

:lol: E да ама не , унуката нали е син на майка си ........а тая снаха ау.....как я мрази ,сигурно тя е виновна ,че сина е починал....фантазии у Гицината глава бол :P
donna
Старши потребител

Мнениеот gudio » 14 Юни 2007, 19:10

:lol: Аз така навремето пратих в лятна ваканция един внук при баба му - беше завела дело за разваляне на съдебна спогодба, при която синът беше получил къщата, със задължение да издържа бабата, както и да й осигури ползване на една стая и т.н. ... Синът се преместил в София да търси работа, бабата подкокоросана от другия син беше завела делото. Едван навихме "пубера" да полетува при бабата, но свърши работа :lol: После в Н-ския РС се разигра сцената, която приблизително описах по-горе - на въпроси по 114 чийто "скрит смисъл" общо взето беше "Значи искаш, баби, синът ти и внукът ти да живеят цял живот под наем в онази гадна града голяма и тук нивга да се невърнат, защото няма да имат родна стряха ?" :lol: Тя като ревна... и се разкрещя, че се отказва от дело, от иск, от другия син (който й мътил главата и т.н.) Голямо шоу беше... :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот donna » 14 Юни 2007, 19:14

gudio написа::lol: Аз така навремето пратих в лятна ваканция един внук при баба му - беше завела дело за разваляне на съдебна спогодба, при която синът беше получил къщата, със задължение да издържа бабата, както и да й осигури ползване на една стая и т.н. ... Синът се преместил в София да търси работа, бабата подкокоросана от другия син беше завела делото. Едван навихме "пубера" да полетува при бабата, но свърши работа :lol: После в Н-ския РС се разигра сцената, която приблизително описах по-горе - на въпроси по 114 чийто "скрит смисъл" общо взето беше "Значи искаш, баби, синът ти и внукът ти да живеят цял живот под наем в онази гадна града голяма и тук нивга да се невърнат, защото няма да имат родна стряха ?" :lol: Тя като ревна... и се разкрещя, че се отказва от дело, от иск, от другия син (който й мътил главата и т.н.) Голямо шоу беше... :lol:

Забележи ,при тебе сина е жив ,а тука е починал и омразната снаха наследява.....различно е ,ако са се мразили познай! :lol:
Явно не си виждал майчина ревност и омраза към чуждото демек снахата .........и почват едни мисли ...оная змия ако се ожени ,ако го продаде и т.н. :twisted:
donna
Старши потребител

Мнениеот gudio » 14 Юни 2007, 19:32

:lol: Така или иначе, делото приключи, за пореден път илюстрирайки твърде противоречивата практика на нашите съдилища, пренесла се и във виртуалния ни съд :cry: Битката "Баба Гицка vs. Снахата" ще трябва да продължи с други средства. :wink:
Двайте да образуваме нови "производства" ! :lol: :lol:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот Clavdivs. » 14 Юни 2007, 19:36

"Дaвайте да образуваме нови "производства" !"

Да !!! Давайте :wink: ... да "образуваме" :wink: нови производства :wink:

Нещо някое НЧХД-це няма ли да изскочи между бабабата и снаата :D

И ний пеналистите сме 'ора ... :D
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот donna » 14 Юни 2007, 19:43

Clavdivs. написа:"Дaвайте да образуваме нови "производства" !"

ами ето:

Срещнала бабата в събота на пазара снахата ,със снахата бил и някакв......дето се знае ,че е парясник.
Бабата се спряла и казала на снахата :уруспия с уруспия такава ,ти ми умори сина сега в мойта къща тоя гаргамел ще настаняваш да се лигавите заедно.

Какви действия ще предприеме снахата уруспия и парясника гаргамел ,след тия обиди и как ще пледират адвокатите :lol:
Съда ще се произнесе накрая :lol:
donna
Старши потребител

Мнениеот Clavdivs. » 14 Юни 2007, 19:46

Хахахаха - истински - житейски достоверен казус.

Яка си Донна!
Хахахах! а оня - Дойчланд убер алес нещо я отнема темата...

:D
Clavdivs.
Потребител

Мнениеот gudio » 14 Юни 2007, 20:11

Clavdivs. написа:"Дaвайте да образуваме нови "производства" !"

Мисълта ми беше и други казуси да се поднасят в такава форма, а иначе от бабата и снахата ми дойде до гуша.
Аватар
gudio
Активен потребител

Re: ИСКОВАТА МОЛБА

Мнениеот Лекс-консулт » 15 Юни 2007, 15:38

karanedeff написа:ИСКОВАТА МОЛБА

До
*** районен съд
ИСКОВА МОЛБА
от Баба Гицка
ЕГН 130*******
от гр. ***,
ул. "***" № **,
вх. *, ет. *
адрес за призоваване:
гр. ***,
ул. "***" № **
адвокат *** ***
ПРОТИВ
Снахата,
от гр. ***, ул. "***"
бл."***", вх. "*", ет. *
и
Внука,
от гр. ***, ул. "***"
бл."***", вх. "*", ет. *
чл. 227, ал. 1,6. "в" ЗЗД
Уважаеми г-н/г-жо СЪДИЯ,
След смъртта на съпруга ми на **.**.1994г. дарих своите 5/8 идеални части, от притежавания в СИО апартамент, находящ се на етаж *** в жилищен блок **-*-* в ж.к. "***" в гр. ***, състоящ се от стая, кухня, антре, баня-клозет, килер и балкон с площ от 36,57 кв.м., заедно с изба №*, заедно с *% идеални части от общите части на сградата и от дворното място, цялото от ****,** кв.м. с отстъпено право на строеж, като си запазих правото да го ползвам докато съм жива. Тази сделка изповядахме с нотариален акт №**, том ***, нот.д. №****/1994г.
Убедена бях, че докато синът ми е жив, той и неговото семейство ще се грижат за мен и изпълнена изцяло с надеждата, че след като съм дарила единствения си имот, те ще проявят нужното внимание и загриженост към мен, ще ми помагат за покриване на елементарните нужди от храна, лекарства и издръжка. На практика, докато беше жив, синът ми **** се грижеше за мен, носеше ми храна, помагаше ми с известни парични суми, проявяваше заинтересованост към здравословното ми състояние.
Но след смъртта му, без неговите грижи, изпаднах в крайна нужда, парите не ми достигат за храна и отопление, зрението ми се влоши и се нуждая от спешна оперативна намеса, а средствата, с които разполагам са оскъдни. В това състояние съм от лятото на 2006г. до днес. Други доходи, имоти, спестявания, освен пенсията ми от 91лв. аз не притежавам.
С нотариална покана от **.01.2007г. аз се обърнах за помощ към
семейството на сина ми, с която отправих молба към тях, като негови
наследници, да ми предоставят по 50лв. месечно, за да допълня сумата,
необходима за ежемесечната ми издръжка. До настоящия момент не ми
е оказана исканата помощ, дори по мой адрес са отправяни обидни
думи.
Наложи се дъщеря ми ***, да отделя от своята нищожна пенсия, за да се грижи за мен и да ми помага да оцелея.
С настоящата искова молба моля, да ни призовете на съд и след като се убедите в основателността и доказаността на претенцията ми, да постановите решение, с което да отмените договора за дарение, по силата на който, аз – Баба Гицка от гр. ***, ЕГН 130*******, извърших дарение в полза на сина ми ***, починал на **.**.2006г., оставил като наследници съпруга, ЕГН 370******* и син, ЕГН 551*******, на недвижим имот, представляващ 5/8 идеални части от апартамент, находящ се на етаж *** илищен блок **-*-* в ж.к. "***" в гр. ***, състоящ се от стая, кухня, антре, баня-клозет, килер и балкон с площ от 36,57 кв.м., заедно с изба №*, заедно с *% идеални части от общите части на сградата и от дворното място, цялото от ***,** кв.м. с отстъпено право на строеж.
Моля, да ни присъдите и направените по делото разноски.
ДОКАЗАТЕЛСТВА: Моля, да приемете като писмени доказателства: копие на етапна епикриза на Баба Гицка; копие на нот. акт за дарение на недвижим имот №**, том **, н.д. №***/1994г. на нотариус при *** районен съд; копие на нотариална покана с дата **.**.2006г.; копие на разпореждане, издадено от ТП на НОИ гр. *** относно размера на пенсията, получавана от Баба Гицка.
Моля, да допуснете и назначите медицинска експертиза, като поставите задача на личния ми лекар *** ***, след като се запознае с цялостната ми медицинска документация, да даде заключение за настоящото ми здравословно състояние във връзка със заболяванията ми, включително и какви хронично обострящи се заболявания имам, нуждая ли се от оперативна намеса за лечение на зрението ми, какви лекарства е задължително да употребявам ежемесечно, включително и като болкоуспокояващи, и каква е общата им парична стойност, като се посочи каква част от стойността им се покрива от НЗОК.
Моля да допуснете и назначите икономическа експертиза, с която вещо лице-икономист да даде заключение за необходимите нормални разноски, които се налага да изразходвам ежемесечно съобразно възрастта и личността ми.
С оглед становището на ответната страна ще ангажирам и други доказателства-писмени и гласни.
Особено искане: поради ниските ми доходи, преклонната ми възраст и влошено здравословно състояние, моля, да бъда освободена от внасяне на държавна такса по това производство.
Доказателства: прилагам декларация и документ за размера на пенсията ми.
ПРИЛОЖЕНИЕ: препис от молбата и доказателствата за ответните страни.
**.**.2007г.
гр. *** С уважение:
(Баба Гицка)
:evil: :evil:

Искът е напълно неоснователен, защитавах ответник точно по такъв казус и двете инстанции възприеха идеята, че в наследствената маса не се включва ззадължение за издръжка. Друг би бил въпрлоса ако имота бе придобит срещу задължение за издръжка и гледане, или ако делото бе вече образувано срещу надарения и той умира по време гледане на делотго. Чакаме решение на Касационната инстанция
Лекс-консулт
Нов потребител

Re: ИСКОВАТА МОЛБА

Мнениеот gudio » 15 Юни 2007, 18:04

Лекс-консулт написа:Искът е напълно неоснователен, защитавах ответник точно по такъв казус и двете инстанции възприеха идеята, че в наследствената маса не се включва ззадължение за издръжка. Друг би бил въпрлоса ако имота бе придобит срещу задължение за издръжка и гледане, или ако делото бе вече образувано срещу надарения и той умира по време гледане на делотго. Чакаме решение на Касационната инстанция

Всичко хубаво, ама защо " :evil: :evil: " ?!
Мисля, че темата беше успешна, макар, че аз имам противоположни решения (но трябва да ходя до бившата си адвокатска кантора, да ги сканирам и т.н.). Приемам постановените решения, защото (mi_lenа, к`во казваше Айвън :wink: :lol: :lol: "Съдебните у`ешения не се коменти`уат, те се изпъу`няват :evil: "). Това дано не предизвика вълна от разправии. :lol: Съдебните решения, естествено, подлежат на критика и коментар, но в живота, като изчерпиш инстанциите ... :cry: си оставаш с критиките, коментарите, респ. дори псувните и ругатните... и толкова. В случая "учебният процес" (скрита консултация :wink: според мен) протече добре. Вярно, че е по-трудоемко по този начин да се поднасят казусите - трябва да съчиньосаш подобие на искова молба, респ. подобие на последващи "процесуални действия", но е по-интересно, вкл. за напуснали съдебните зали като мен, както и за такива, които тепърва им предстои да ги посещават... :wink:
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот ARlet » 17 Юни 2007, 23:13

Като замисъл - перфектно,но като конкретен казус - боза.Защото и без да претендирам за перфектно познаване на конкретната материя,само ще отбележа че тук става дума за сделка с оглед на личността ,от там нататък темата беше безпредметна.Това ще рече-баба Гицка запазва правото на ползване на имота до смъртта си,но издръжката отпада със смъртта на сина и .
Само ще отбележа,че баба Гицка (ако ми е клиент) ще бъде уведомена,как стоят нещата , и само ако тя изрично настоява да водим дела ще предявя иск.
ПРИ КОНКРЕТНИЯ КАЗУС МОЖЕ ДА СЕ ПОСТАВИ ВЪПРОСА ЗА АДВОКАТСКАТА ЕТИКА И КВАЛИФИКАЦИЯ,ЗАЩОТО ЩАНСА ДА БЪДЕ СПЕЧЕЛЕНО ДЕЛОТО Е ПОЧТИ НИЩОЖЕН(ТРЯБВА СЪДИЯТА ДА Е ПОЧТИ ИДИОТ ИЛИ КОРУМПИРАН).
ARlet
Младши потребител

Мнениеот gudio » 18 Юни 2007, 08:16

ARlet написа:Като замисъл - перфектно,но като конкретен казус - боза.Защото и без да претендирам за перфектно познаване на конкретната материя,само ще отбележа че тук става дума за сделка с оглед на личността ,от там нататък темата беше безпредметна.Това ще рече-баба Гицка запазва правото на ползване на имота до смъртта си,но издръжката отпада със смъртта на сина и .
Само ще отбележа,че баба Гицка (ако ми е клиент) ще бъде уведомена,как стоят нещата , и само ако тя изрично настоява да водим дела ще предявя иск.
ПРИ КОНКРЕТНИЯ КАЗУС МОЖЕ ДА СЕ ПОСТАВИ ВЪПРОСА ЗА АДВОКАТСКАТА ЕТИКА И КВАЛИФИКАЦИЯ,ЗАЩОТО ЩАНСА ДА БЪДЕ СПЕЧЕЛЕНО ДЕЛОТО Е ПОЧТИ НИЩОЖЕН(ТРЯБВА СЪДИЯТА ДА Е ПОЧТИ ИДИОТ ИЛИ КОРУМПИРАН).

Да.... ако си бяхте направили труда да прочетете по-горе...

hebigatsu написа::lol:
Обаче..... иска се явява основателен по отношение на наследниците на надарения( арг. РЕШЕНИЕ № 407 ОТ 26.07.2004 Г. ПО ГР. Д. № 403/2003 Г., II Г. О. НА ВКС

Публикувано: Бюлетин на ВКС, кн. 5 от 2004 г.
НЕДАВАНЕТО НА ПОИСКАНА И НЕОБХОДИМА ИЗДРЪЖКА В РАМКИТЕ НА ПОДАРЕНОТО ОБУСЛАВЯ ОСНОВАНИЕ ЗА ОТМЯНА НА ДАРЕНИЕТО ПО ЧЛ. 227, АЛ. 1, Б. "В" ЗЗД.
ЩОМ ДАРЕНИЯТ Е ПОЧИНАЛ, ТО НАСЛЕДНИЦИТЕ ВСТЪПВАТ В ПРАВАТА И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА МУ И СЛЕДВА ДА ОТГОВАРЯТ ПО ИСКА ЗА ОТМЯНА НА ДАРЕНИЕТО.)

... нямаше да правите такива обобщения...
Аватар
gudio
Активен потребител

Мнениеот portokal » 18 Юни 2007, 09:22

Бравос, бе, ти не само баба ти Гицка барабар с адвоката и Гъдьо ги изкара идиоти, ами и сума ти върховни съдии. :lol:
Аватар
portokal
Старши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Виртуално деловодство