начало

Борислав Сарафов поиска два ареста и четири имунитета на депутати от „Възраждане“ Борислав Сарафов поиска два ареста и четири имунитета на депутати от „Възраждане“

Монтирана камера на етажната площадка в жилищен блок?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Монтирана камера на етажната площадка в жилищен блок?

Мнениеот svilen11 » 12 Юни 2007, 15:36

Съсед е поставил камера на етажа в блока без дадено разрешение от домсъвета. Блокът е конструктивно без асансъор, което означава че лицето следи и записва на компютър, 24 часа в денонощието (камерата има и свое осветление за през нощта) минаващите по стълбите нагоре и надолу хора. Не съм добър с правото и за това питам, в държава без закони каквато е нащата в момента, редно ли е да се поставя такова устройство и да се шпионират и записват живущите във входа, без тяхното изрично одобрение и ако не е какъв е реда за получаване на разрешение за ДЕМОНТАЖ на тази апаратура! Предворително благодаря за съветите и препоръките ви!
svilen11
Нов потребител

Мнениеот suzy_4 » 12 Юни 2007, 16:54

И аз мисля да монтирам такава за съседа си на етажа, защото като звъннат у нас - отваря той вратата. Жена да беше..., а то мъж?!
suzy_4
Младши потребител

Мнениеот svilen11 » 13 Юни 2007, 07:41

Дадохте ми наистина безценна информация, точно по темата
svilen11
Нов потребител

Мнениеот svilen11 » 15 Юни 2007, 12:19

Няма ли още безценни "съвети" от добре запознати с материала "юристи"?!
svilen11
Нов потребител

Мнениеот rts » 15 Юни 2007, 14:09

Ако съседът Ви е монтирал охранителна камера с цел да наблюдава и записва влизащите в собствения му апартамент хора, не виждам причина за протест. Ако обаяе камерата е монтирана така, че явно не служи за наблюдение на собствения му апартамент, а на чужди апартаменти или общи части, които не са в непосредствена близост до жилището му, имате основания за негодувание, защото, съобразно чл.32, ал.2 от Конституцията на Република България: "никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран и записван без неговото изрично съгласие, осен в предвидените в закона случаи ". Ако случаят е такъв, поговорете със съседа си да измести камерата, така, че да следи входа на апартамента му, в противен случай, можете да сезирате прокуратурата.
rts
Активен потребител

Re: Монтирана камера на етажната площадка в жилищен блок?

Мнениеот lateva » 15 Юни 2007, 14:09

svilen11 написа:Съсед е поставил камера на етажа в блока без дадено разрешение от домсъвета. Блокът е конструктивно без асансъор, което означава че лицето следи и записва на компютър, 24 часа в денонощието (камерата има и свое осветление за през нощта) минаващите по стълбите нагоре и надолу хора. Не съм добър с правото и за това питам, в държава без закони каквато е нащата в момента, редно ли е да се поставя такова устройство и да се шпионират и записват живущите във входа, без тяхното изрично одобрение и ако не е какъв е реда за получаване на разрешение за ДЕМОНТАЖ на тази апаратура! Предворително благодаря за съветите и препоръките ви!

Какъвто е реда за монтаж, такъв и за демонтаж:) с решение на Общо домово съдрание, тъй като е монтирана в място за общо ползване, стълбищна площадка. Дано да имате Управител на входа, че ако нямате става по-сложно...
lateva
Младши потребител

Re: Монтирана камера на етажната площадка в жилищен блок?

Мнениеот lateva » 15 Юни 2007, 14:10

----
Последна промяна lateva на 16 Юни 2007, 12:52, променена общо 1 път
lateva
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 15 Юни 2007, 15:12

svilen11, какъв Ви е проблема? А, да, сещам се. Вече се записва кой какво мъкне и не може да се краде :? Стълбищният секс също става табу, освен ако участниците в него не искат да се чувстват като герои на Биг Брадър :P Коя баба лепи ухо по чуждите врати също няма да е тайна :oops:
Съветвам Ви да се снабдите с един куп пешкири (хавлиени кърпи), ако смятате да извършвате за в бъдеще подобни дейности, и да ги мятате на камерата, когато счетете за необходимо.
Така ще сте 100% сигурен, че камерата ще запише само декора на пешкира :D
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот xektor » 18 Юни 2007, 13:53

Интересен пост - да, аз също не виждам какъв е проблема, след като ежедневно с всеки от нас има поне 10-ина минутен общ клип по разните камери, монтирани из градовете - на банки, по офиси и т. н. И никой от нас не е давал съгласието си за това!!! В тази връзка аз също съм се снабдил с PC-карта и камера, която ще монтирам на терасата на апартамента си, който се намира над входа на висок блок с един вход. И тя ще защитава точно жилището ми, снимайки стълбищната площадка, която е под терасата ми. Сигурен съм, че само по-малко от месец и съседите ще са ми благодарни за стореното, виждайки кой изнася имущество на поредния ограбен! :lol:
xektor
Младши потребител

Мнениеот svilen11 » 20 Юни 2007, 08:20

Проблемът е че лицето е арестувано няколко пъти за участие в кражби! Благодаря на колегата rts
svilen11
Нов потребител

Мнениеот svilen11 » 20 Юни 2007, 08:35

Сега целия вход трепери и не се знае кой ще изгърми, след като на камерата се вижда в кое жилище няма никой и в кои часове от денонощието! Затова съм постнал и темата тук.
svilen11
Нов потребител

Мнениеот lateva » 20 Юни 2007, 19:30

svilen11 написа:Сега целия вход трепери и не се знае кой ще изгърми, след като на камерата се вижда в кое жилище няма никой и в кои часове от денонощието! Затова съм постнал и темата тук.

Щом целия вход трепери, нали вече писах :( свиквате си общото събрание и решавате да махне камерата. Поканвате го най-учтиво, след като не изпълни решението Ви, викате професионалист, плащате за демонтажа, запазвате касовата бележка и си му връщате камерата и кабелите.
Явно не си забелязъл мнението ми преди няколко дни, жалко :(
lateva
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ