начало

Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни Европрокуратурата прати на съд измамници, източили 130 000 лева от фонда за помощ на безработни

Монтирана камера на етажната площадка в жилищен блок?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Монтирана камера на етажната площадка в жилищен блок?

Мнениеот svilen11 » 12 Юни 2007, 15:36

Съсед е поставил камера на етажа в блока без дадено разрешение от домсъвета. Блокът е конструктивно без асансъор, което означава че лицето следи и записва на компютър, 24 часа в денонощието (камерата има и свое осветление за през нощта) минаващите по стълбите нагоре и надолу хора. Не съм добър с правото и за това питам, в държава без закони каквато е нащата в момента, редно ли е да се поставя такова устройство и да се шпионират и записват живущите във входа, без тяхното изрично одобрение и ако не е какъв е реда за получаване на разрешение за ДЕМОНТАЖ на тази апаратура! Предворително благодаря за съветите и препоръките ви!
svilen11
Нов потребител

Мнениеот suzy_4 » 12 Юни 2007, 16:54

И аз мисля да монтирам такава за съседа си на етажа, защото като звъннат у нас - отваря той вратата. Жена да беше..., а то мъж?!
suzy_4
Младши потребител

Мнениеот svilen11 » 13 Юни 2007, 07:41

Дадохте ми наистина безценна информация, точно по темата
svilen11
Нов потребител

Мнениеот svilen11 » 15 Юни 2007, 12:19

Няма ли още безценни "съвети" от добре запознати с материала "юристи"?!
svilen11
Нов потребител

Мнениеот rts » 15 Юни 2007, 14:09

Ако съседът Ви е монтирал охранителна камера с цел да наблюдава и записва влизащите в собствения му апартамент хора, не виждам причина за протест. Ако обаяе камерата е монтирана така, че явно не служи за наблюдение на собствения му апартамент, а на чужди апартаменти или общи части, които не са в непосредствена близост до жилището му, имате основания за негодувание, защото, съобразно чл.32, ал.2 от Конституцията на Република България: "никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран и записван без неговото изрично съгласие, осен в предвидените в закона случаи ". Ако случаят е такъв, поговорете със съседа си да измести камерата, така, че да следи входа на апартамента му, в противен случай, можете да сезирате прокуратурата.
rts
Активен потребител

Re: Монтирана камера на етажната площадка в жилищен блок?

Мнениеот lateva » 15 Юни 2007, 14:09

svilen11 написа:Съсед е поставил камера на етажа в блока без дадено разрешение от домсъвета. Блокът е конструктивно без асансъор, което означава че лицето следи и записва на компютър, 24 часа в денонощието (камерата има и свое осветление за през нощта) минаващите по стълбите нагоре и надолу хора. Не съм добър с правото и за това питам, в държава без закони каквато е нащата в момента, редно ли е да се поставя такова устройство и да се шпионират и записват живущите във входа, без тяхното изрично одобрение и ако не е какъв е реда за получаване на разрешение за ДЕМОНТАЖ на тази апаратура! Предворително благодаря за съветите и препоръките ви!

Какъвто е реда за монтаж, такъв и за демонтаж:) с решение на Общо домово съдрание, тъй като е монтирана в място за общо ползване, стълбищна площадка. Дано да имате Управител на входа, че ако нямате става по-сложно...
lateva
Младши потребител

Re: Монтирана камера на етажната площадка в жилищен блок?

Мнениеот lateva » 15 Юни 2007, 14:10

----
Последна промяна lateva на 16 Юни 2007, 12:52, променена общо 1 път
lateva
Младши потребител

Мнениеот bebitor » 15 Юни 2007, 15:12

svilen11, какъв Ви е проблема? А, да, сещам се. Вече се записва кой какво мъкне и не може да се краде :? Стълбищният секс също става табу, освен ако участниците в него не искат да се чувстват като герои на Биг Брадър :P Коя баба лепи ухо по чуждите врати също няма да е тайна :oops:
Съветвам Ви да се снабдите с един куп пешкири (хавлиени кърпи), ако смятате да извършвате за в бъдеще подобни дейности, и да ги мятате на камерата, когато счетете за необходимо.
Така ще сте 100% сигурен, че камерата ще запише само декора на пешкира :D
Rara avis in terris
Аватар
bebitor
Активен потребител

Мнениеот xektor » 18 Юни 2007, 13:53

Интересен пост - да, аз също не виждам какъв е проблема, след като ежедневно с всеки от нас има поне 10-ина минутен общ клип по разните камери, монтирани из градовете - на банки, по офиси и т. н. И никой от нас не е давал съгласието си за това!!! В тази връзка аз също съм се снабдил с PC-карта и камера, която ще монтирам на терасата на апартамента си, който се намира над входа на висок блок с един вход. И тя ще защитава точно жилището ми, снимайки стълбищната площадка, която е под терасата ми. Сигурен съм, че само по-малко от месец и съседите ще са ми благодарни за стореното, виждайки кой изнася имущество на поредния ограбен! :lol:
xektor
Младши потребител

Мнениеот svilen11 » 20 Юни 2007, 08:20

Проблемът е че лицето е арестувано няколко пъти за участие в кражби! Благодаря на колегата rts
svilen11
Нов потребител

Мнениеот svilen11 » 20 Юни 2007, 08:35

Сега целия вход трепери и не се знае кой ще изгърми, след като на камерата се вижда в кое жилище няма никой и в кои часове от денонощието! Затова съм постнал и темата тук.
svilen11
Нов потребител

Мнениеот lateva » 20 Юни 2007, 19:30

svilen11 написа:Сега целия вход трепери и не се знае кой ще изгърми, след като на камерата се вижда в кое жилище няма никой и в кои часове от денонощието! Затова съм постнал и темата тук.

Щом целия вход трепери, нали вече писах :( свиквате си общото събрание и решавате да махне камерата. Поканвате го най-учтиво, след като не изпълни решението Ви, викате професионалист, плащате за демонтажа, запазвате касовата бележка и си му връщате камерата и кабелите.
Явно не си забелязъл мнението ми преди няколко дни, жалко :(
lateva
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ