начало

Борислав Сарафов поиска два ареста и четири имунитета на депутати от „Възраждане“ Борислав Сарафов поиска два ареста и четири имунитета на депутати от „Възраждане“

търся нотариус, който да посети жена , трудноподвижна в къщи

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

търся нотариус, който да посети жена , трудноподвижна в къщи

Мнениеот Dayzi » 19 Юни 2007, 16:40

Добър ден,,пиша Ви, защото имам необходимост отпрофесионална помощ. Баща ми почина м. януари 2006г. От него остана една наследствена нива в Гецово, Разград Неговата вдовица/втора съпруга след смъртта на майка ми/ по принцип е съгласна да се откаже от наследство. Преди повече от месец се свързах с адвокат Яна Вълдобрева, която бе любезна да ми уреди делата. Тя взе удостоверение за наследници. Аз имам по-голям брат.Но сега нещата опират до нотариус за отказа. Проблемът се състои в това, че вдовицата е инвалид, придвижва се трудно с патерица и трябва да бъде посетена в къщи. Г-жа Вълдобрева ми съобщи преди седмица , че нотариусите, с които работи са и отказали съдействие. Затова Ви моля, ако има някаква възможност да ми помогнете, бих Ви дала нейните координати, също и адреса на г-жата в София- в кв. Младост
Засега благодаря за вниманието. Бъдете ,моля Ви любезни да ми отговорите при положителен или отрицателен отговор. Ще продължа да търся да търся решение на въпроса.

С уважение:
Маргарита Дацкова
г.Русе
Dayzi
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 19 Юни 2007, 20:09

Г-жа Вълдобрева ми съобщи преди седмица , че нотариусите, с които работи са и отказали съдействие. Затова Ви моля, ако има някаква възможност да ми помогнете, бих Ви дала нейните координати, също и адреса на г-жата в София- в кв. Младост

Явно жената иска да и се посочи нотариус в София, който ще посети жената на място. И мисля, че ако някой има такъв под ръка не е лошо да помогне на жената. Съжалявам, че не съм от София.

Ние сме съгласни да платим и повече, но да се свърши работа.

Ето-дори жената иска да си плати.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

отговор

Мнениеот Dayzi » 19 Юни 2007, 21:28

Благодаря за разбирането, но жалко че не можете да ми помогнете. Вярно е, че съм в затруднение, но и искам да помогна, ако мога на моята адвокатка. Тя е много мила и услужлива към мен. Не желая да я разочаровам. Все още търся нотариус, който да посети една жена , трудноподвижна и с патерица в къщи.
Благодаря за вниманието.
М. Дацкова
Dayzi
Нов потребител

Мнениеот Never » 19 Юни 2007, 22:25

Уважаема г-жо Дацкова, съвсем правилно нотариусът отказва да извърши посоченото нотариално действие извън своята кантора, защото такова е изискването на чл.469, ал.2 от ГПК, съгласно която разпоредба, "Извършване на подлежащи на вписване нотариални актове става само в канцеларията на нотариуса, и то през работното време". Отказът подлежи на вписване и удостоверяването на подписа следва да стане в канцеларията на нотариуса, в противен случай, извършеното нотариално действие ще е нищожно, т.е. няма да породи своя правен ефект.
Never
Младши потребител

отговор

Мнениеот Dayzi » 19 Юни 2007, 23:11

Може това, което цитирате да е вярно, но аз направих вече 3 пълномощни , при които заверката е направена извън кантората. В този случай става въпрос за инвалид, възрастна жена на 76 г. Аз не съм чувала да се кара инвалид на носилка при нотариус.
Dayzi
Нов потребител

Мнениеот peip » 20 Юни 2007, 17:03

Посетете сайта на нотариусите в софия и вижте кой има помощник нотариус. Обадете се на телефона му и попитайте дали може да направи удостоверяването което искате в къщи. Лично аз имах необходимост от пълномощно, по което упълномощителят беше в затвора и колеги питах и нотариуси нищо, освен ,че цената се качваше, като колегите казваха - нотариуса с който работя взема 60 лева и аз нещо трябва да искарам та стигнах до сто лева и тогава се оказа, че пак не се намира. По описания начин стигнах до нотариус, чиято кантора е на Орлов мост, неговия помощник удостовери подписа в затвора за 5 лева и някакви стотинки - три лева такса и останалото транспортни разноски - ДА ЖИВЕЕ КОЛЕГИАЛНОСТТА И КОРЕКТНОСТТА. Ще се опитам да Ви извадя телефона му.
peip
Потребител

Мнениеот renic » 20 Юни 2007, 17:12

пълномощно и отказ от наследство са две различни неща
renic
Младши потребител

Мнениеот peip » 20 Юни 2007, 17:12

нотариус Иван Василев Дахтеров - рег. № 39, бул. Цариградско шосе № 5 София, тел. 9461991, 442887 / от лекса е и дали са актуално, но ще питате на 144 ако не са актуални/ помощник нотариус Мирослав Минков
peip
Потребител

отговор

Мнениеот Dayzi » 20 Юни 2007, 17:12

Здравейте, много Ви благодаря за вниманието. И аз опитах по този начин- с помощник-нотариус, писах на две места, но не ми отговориха въобще. В Русе процедирах по същия начин и зная, че е възможно посещение в къщи. Ще Ви бъда много благодарна и признателна, ако америте тел. или адрес. Ще се свържа, за да продължазапочнатото дело.
С уважение
Dayzi
Нов потребител

Мнениеот renic » 20 Юни 2007, 17:15

И в каква връзка цитирате името на адвоката си?
renic
Младши потребител

Мнениеот peip » 20 Юни 2007, 17:15

ама колеги какъв отказ от наследство година и половина след смъртта на наследодателя. Има адвокат който си е подготвил необходимите документи както е сметнал за най-добре. Доколкото разбрах питането е да посочим нотариус, който прави домашни посещения. Адвоката / клиента/ще си попита дали това удостоверяване което иска може да се извърши извън кантората.
peip
Потребител

Мнениеот portokal » 20 Юни 2007, 17:22

Уважаема г-жо Дацкова, съвсем правилно нотариусът отказва да извърши посоченото нотариално действие извън своята кантора, защото такова е изискването на чл.469, ал.2 от ГПК, съгласно която разпоредба, "Извършване на подлежащи на вписване нотариални актове става само в канцеларията на нотариуса, и то през работното време"

Какъв е проблемът?
1. "Нотариален акт" си значи нещо съвсем определено, та едва ли баш тук ГПК под "нотариални актове" разбира всякакви нотариални действия. Освен другото, вижда се и от ал. 3, където е употребена думата "действие", за разлика от "акт" в ал. 2.
2. Не мислите ли, че се е имало предвид не какво да е вписване, а вписване в имотния регистър? (Хубаво, няма да споря, защото и без това горното е достатъчно.)
3. Забележка малко извън темата. Отказът от наследство се извършва в писмена форма - в ЗН не се споменава за нотариална заверка. Не че на практика не се прави винаги с нотариално заверен подпис, но аз да си кажа.

ама колеги какъв отказ от наследство година и половина след смъртта на наследодателя

Случва се, защо. Срок няма. Може да се случи и повече време да е минало.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот tiarra » 20 Юни 2007, 22:14

отказа от наследство не се вписва в службите по вписвания, той се отбелязва в книгите в районните съдилища. Може удостоверяването да се извърши и в дома на отказващият
tiarra
Потребител

Мнениеот portokal » 20 Юни 2007, 22:36

Никой не е твърдял, че се вписва в службата по вписванията (ако мен имате предвид).

Това, което казах, беше: а може би под "вписване" чл. 469 от ГПК разбира само вписване в имотния регистър, не и вписване някъде другаде...
Плюс че това не е основното, заради което ограничението на чл. 469, ал. 2 няма място тук. Преди всичко не става дума за нотариални актове.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот tiarra » 20 Юни 2007, 23:31

имах предвид мнението на NEVER - това удостоверяване може да се извърши и в дома на отказващият се
tiarra
Потребител

отговор

Мнениеот Dayzi » 02 Юли 2007, 18:25

Отговарям специално да благодаря най-искрено и сърдечно за реалната помощ на Peip.Написах на моята адвокатка и тя се свърза с нотариус Дехтеров. Операцията бе извършена успешно-вдовицата на баща ми бе заведена с такси дотам. Нотариусът бил много зает до края на лятото, а помощник-нотариусът нямал право да извърши услугата извън кантората. Това вече е история. Важното е, че ми помогнахте в момент, когато бях в цайтнот, а други само ме критикуваха, вместо да дадат предложение за помощ. Още веднаж благодаря! Да сте живи и здрави!
Dayzi
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ