начало

Борислав Сарафов поиска два ареста и четири имунитета на депутати от „Възраждане“ Борислав Сарафов поиска два ареста и четири имунитета на депутати от „Възраждане“

Промяна на име- особеност?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна на име- особеност?

Мнениеот Grazia » 04 Юли 2007, 12:29

Здравейте, колеги!
Предстои ми дело за промяна на име на дете родено в чужбина, но български гражданин. Тук му е издаден акт за раждане въз основа на този, издаден в държавата, в която е родено.
Има ли някаква особеност в този случай като документи които се представят или подсъдността в сравнение с промяната на име на дете което е родено тук? :?
Grazia
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 05 Юли 2007, 12:45

Здравейте, колеги!
Позволявам си и аз да взема отношение по темата, тъй като преди години имах подобен казус, но там работата беше до известна степен различна. Имахме баща-чужденец, който беше придобил българско гражданство, но по съответните йордански традиции името му включваше лично, бащино, дядово и фамилно :wink: - истина ви казвам! В йорданските документи за самоличност синът също фигурираше с 4 имена, а в българските - с 3. На база на тия традиции и с идеята да няма никакво съмнение, че човекът с 4 имена е същият, като този с 3, съдът допусна промяна на името на сина, като "вкара" дядовото име в рамките на фамилното.
Та - конкретно по въпроса. Сещам се за чл. 9 ЗГР:
Ал. 2: "При съставяне на акт за раждане на български гражданин, роден извън територията на Република България, бащиното и фамилното му име могат да се впишат с наставки -ов или -ев и окончание съобразно пола, ако това е писмено заявено от родителите до три години от раждането на лицето."
Ама никъде не се казва колко имена се изписват, когато има съставен акт за раждане в чужбина от местните власти.
Ал. 4: "Името на чужденец, роден извън територията на Република България, се вписва в регистрите за гражданско състояние и в регистрите за населението така, както е изписано в националния му документ за самоличност или в акта за раждане, независимо от колко части се състои".
Въпросът е - дали при съставянето на акта за раждане в чужбина, от чуждестранна администрация, по техните правила не са вписани само две имена и след това българските власти не са преписали тези две имена, прилагайки неправилно чл. 9, ал. 4, доколкото имаме български гражданин, а не чужденец. Тогава не виждам проблем да се посочи на съда, че трябва да се приложи принципът за трите имена и да се включи бащиното име. Щом става и с добавянето на дядово към фамилията :lol:
ПП. Грация е добавила текста на чл. 9, ал. 1 ЗГР, докато аз пишех, затова я махам.
Последна промяна ykovachev на 05 Юли 2007, 12:48, променена общо 1 път
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 05 Юли 2007, 12:48

Grazia, още в първоначалния си въпрос казвате, че именно това е предмета на делото, което сте завели- промяна на име на дете, родено в чужбина и записано само с име и фамилия. Щом като това е целта на иска Ви, а именно да отстраните допуснатия пропуск и детето да име и презиме, тогава какъв точно е въпросът Ви?
razli4na
Активен потребител

Мнениеот Grazia » 05 Юли 2007, 12:57

ykovachev написа:Здравейте, колеги!
Позволявам си и аз да взема отношение по темата, тъй като преди години имах подобен казус, но там работата беше до известна степен различна. Имахме баща-чужденец, който беше придобил българско гражданство, но по съответните йордански традиции името му включваше лично, бащино, дядово и фамилно :wink: - истина ви казвам! В йорданските документи за самоличност синът също фигурираше с 4 имена, а в българските - с 3. На база на тия традиции и с идеята да няма никакво съмнение, че човекът с 4 имена е същият, като този с 3, съдът допусна промяна на името на сина, като "вкара" дядовото име в рамките на фамилното.
Та - конкретно по въпроса. Сещам се за чл. 9 ЗГР:
Ал. 2: "При съставяне на акт за раждане на български гражданин, роден извън територията на Република България, бащиното и фамилното му име могат да се впишат с наставки -ов или -ев и окончание съобразно пола, ако това е писмено заявено от родителите до три години от раждането на лицето."
Ама никъде не се казва колко имена се изписват, когато има съставен акт за раждане в чужбина от местните власти.
Ал. 4: "Името на чужденец, роден извън територията на Република България, се вписва в регистрите за гражданско състояние и в регистрите за населението така, както е изписано в националния му документ за самоличност или в акта за раждане, независимо от колко части се състои".
Въпросът е - дали при съставянето на акта за раждане в чужбина, от чуждестранна администрация, по техните правила не са вписани само две имена и след това българските власти не са преписали тези две имена, прилагайки неправилно чл. 9, ал. 4, доколкото имаме български гражданин, а не чужденец. Тогава не виждам проблем да се посочи на съда, че трябва да се приложи принципът за трите имена и да се включи бащиното име. Щом става и с добавянето на дядово към фамилията :lol:
ПП. Грация е добавила текста на чл. 9, ал. 1 ЗГР, докато аз пишех, затова я махам.

Благодаря, колега! :D Ето това ми трябваше - опит с подобен случай!
Мисля, че казуса е същия и точно това съм наумила да правя, но все пак!
Различна, не съм го завела още- обмислям го.
Grazia
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 05 Юли 2007, 12:59

А, да. По отношение на подсъдността - вижте чл. 425, ал. 2, изр. 1 ГПК: "Молбата се подава до районния съд, в чийто район е местожителството на молителя". Туйто. Може и на луната да е роден.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот Grazia » 05 Юли 2007, 13:12

ykovachev написа:А, да. По отношение на подсъдността - вижте чл. 425, ал. 2, изр. 1 ГПК: "Молбата се подава до районния съд, в чийто район е местожителството на молителя". Туйто. Може и на луната да е роден.

Ами и там малко проблемно. Молителят ми барабар със законните му представители живее там къдато се е родил. Да родителите му си имат постоянен адрес тук и за делото ще са тук с детето - решаваме проблема.
Grazia
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 05 Юли 2007, 16:55

Да, решавате го - по постоянния адрес на родителите в България.
Успех!
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот Grazia » 05 Юли 2007, 17:04

ykovachev написа:Да, решавате го - по постоянния адрес на родителите в България.
Успех!

Последното което измислихме при очна ставка съд, ГРАО и моя милост е допълване на акта за раждане по реда на глава 47 от ГПК.
Ами Господ напред и аз след него! :)
Grazia
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ