начало

Борислав Сарафов поиска два ареста и четири имунитета на депутати от „Възраждане“ Борислав Сарафов поиска два ареста и четири имунитета на депутати от „Възраждане“

ЛЕКАРСКА ГРЕШКА-ПРИ ИЗРАЖДАНЕ /помогнете/

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЛЕКАРСКА ГРЕШКА-ПРИ ИЗРАЖДАНЕ /помогнете/

Мнениеот kirilovak » 29 Май 2007, 16:39

Имам голям проблем.
Преди 1год.6мес. ми се роди дете.Беше изписано с диагноза акушерска парализа на дясната ръка от болницата.
До този момент ходиме на рехабилитация и продължаваме.
На дали щяхме да се занимаваме с дела,но доктора при които сме на рехабилитация не ни беше казал че това е лекарска грешка и може да се докаже.
Въпросът ми е мога ли да осъдя екипа и болницата за направената лекарска грешка?Редно ли е да заведа първо наказателно дело и след това гражданско ?Как мога да получа ''ИСТОРИЯ НА РАЖДАНЕТО''
от болницата?Има ли някакви срокове за завеждане на делата?Колко време може да се проточи?Ако не стане тук бих стигнал и до Стразбург.
Как да постъпя,дали има законност в тази държава?
ПОМОГНЕТЕ-БЛАГОДАРЯ
kirilovak
Нов потребител

Re: ЛЕКАРСКА ГРЕШКА-ПРИ ИЗРАЖДАНЕ /помогнете/

Мнениеот donna » 29 Май 2007, 17:39

Първо термина е акушерска пареза и тя е на ключицата/предполагам ,че става дума за това,щото ,ако е счупена ръка е груба лекарска грешка/ ......тука може да е грешка може и да не е , но след като лекаря ви е казал ......зависи от случая разбира се Дай по-подробна информация относно това което сее случило.
може да съдиш и екипа и болницата за имуществени и неимуществени вреди.
За наказателно дело -не ти гарантирам ,а и не се занимавам ,за гражданско ако заведеш ще дължиш държавна такса върху цената на иска .
Заведи дело ще получиш историята на раждането с едно съд. удостоверение ,не мога да ти гарантирам ,че при молба от ваша страна ще получите такава.
Давностния срок за претендираните суми ще е 5 г. от датат на увреждането демек от датата на раждането,за неимуществените и за имуществените /те се доказват с документи/ от датат на всяко едно плащане .
Колко време.........е тука точно не мога да отговоря.
Водя такова дело,заведено преди около 3 месеца сега сме на фаза експертиза ,забави се с около месец , щото едно от ВЛ се отказа ,а следващото назначено се оказа ,че е почина и сега сме поискали ново ВЛ .
Ще са ти нужни две експертизи -една Акушерска с оглед правилно ли е водено раждането и една ортопедичцна с оглед пораженията върху ръката на детето.

Дано съм ти разяснила ,мн. съжелявам за случилото се .
donna
Старши потребител

Мнениеот marter » 30 Май 2007, 08:51

Бях чела подобно съдебно решение (в АПИС), но не си спомням точно на кой съд :( . Обещетението, което беше присъдено (по ЗЗД - за увреждане) - около пет хиляди лева за неимуществени вреди. Диагнозата - ДЦП, получена по време на раждането. Аргументите бяха, че не е оказана правилна и навременна медицинска помощ. Спомням си, че имаше експертизи от "родилното", разпити на медицински лица и т. н. Ако не се лъжа, цялата процедура се е проточила около три години... Успех!
И АЗ СЪМ ЧОВЕК! (Т. ДЕСКОВА)
marter
Потребител

Мнениеот kirilovak » 30 Май 2007, 16:15

DONNA благодаря за информацията.
Акушерската пареза е увреждане /прекъсване/ на нервите в областа на рамото/плексуса/.Бива три вида:горен,горен и среден и тотален.
Получава се само когато бебето се дърпа или забиване на пръстите от страна на лекаря при израждането.Изхода от увреждането е "с подобрения"но никога на 100% т.е. за цял живот ще бъде нарушен обена на движенията на засегнатата ръка.Затова е необходима непрекъсната рехабилитация.
DONNA искам да те попитам: не е ли по добре да има заведено и спечелено наказателно дело и тогава да се пуска гражданско?
Вярно ли е че може да се пусне молба за освобождаването от такси при гражданския иск/поне за сега са ни непосилни/?
kirilovak
Нов потребител

Мнениеот benzi » 30 Май 2007, 16:29

benzi
Младши потребител

Мнениеот dfani » 30 Май 2007, 16:34

Бил искала да ви подсетя и за друг вариант. Всички мед. специалисти задължително трябва да имат застраховка - професионален иск. Разберете при кой застраховател е направена застраховката на лекарите във въпросната болница и може да искате обезщетение като привлечете и застрахователя или споразумение за обезщетение.
Не ви съветвам да пристъпвате към наказателно дело.
Що се отнася до таксите за завеждане на гр. иск, мисля , че във вашия случай може да поискате да бъдете освободени от нея , чрез молба до председателя на съответния съд. Намерете си добър адвокат. Успех!
dfani
Младши потребител

Мнениеот dfani » 30 Май 2007, 16:38

Извинямам се , става дума за "професионален риск" За професионална отговорност на хуманитарните лекари и мед. персонал.
dfani
Младши потребител

Мнениеот donna » 30 Май 2007, 18:10

dfani написа:Извинямам се , става дума за "професионален риск" За професионална отговорност на хуманитарните лекари и мед. персонал.

Вярно имат я по закон ,на хартия я няма тая прословута застраховка ....и аз искам да ми я представят ама...........йок........ :(

За питащия - така като го чета наистина си е лекарска грешка ,имате шанс.

За питащия едва ли ще ви освободят от Д.Т. имайте предвид ,че случаите са рядко : такси и разноски не се внасят от лицата, за които е признато от председателя на окръжния съд или от районния съдия въз основа на декларация за материалното им състояние, че нямат достатъчно средства да заплатят таксите и разноските.Тук не мога да ви гарантирам нищо

Аз също не ви съветвам да тръгнете по наказателен ред по причина гарга на гарга око не вади.......после има и друго и най-добрия греши и като сгреши би следвало да си плати ,затова си мисля ,че би следвало да се помисли за по облекчен режим на Д.Т. за такива дела ,обаче ........това не е въпрос от моите компетенции :?
donna
Старши потребител

Мнениеот nezret » 30 Май 2007, 19:27

Първо искам да изразя моите съболезнования за случилото се.
За съжаление проблемът с лекарските грешки е много сериозен. Вие не сте единствен случай за лекарска грешка.
За наказателноправната защита на вашите права. Най големият проблем е че ако нямате пълните медицински документи, има сериозна опасност те да се подправят. има и такива случаи. Вторият проблем е че на местно ниво съществува т.н. кланова солидарност. медицинските експертизи които са задължителни при воденето на такива дела ,много често лекарите дават заключение че -няма нарушение на добрата лекарска практика. Виждал съм такива експертизи. За сега не ми е известно да има влязла в сила осъдителна присъда за лекарска грешка. Но две дела при това смъртни случаи на лекарска грешка при раждане, вече приключи следствието и вече ще има обвинителни актове. По едно от делата даже прокурорката упражняваща надзор , след силен медиен натиск( имаше няколки предавания по темата в Нова телевизия - Здравей България ) , беше сменена и по думите на градския прокурор Кокинов при това казани в ефира на Нова телевизия , ще бъде дадена на Висшия съдебен съвет за дисциплинарно наказание. Защото за съжаление някои представители на обвинението ,немотивирано бързат да прекратяват производството и изпадат във внезапен и необясним пристъп на милосърдие към обвиняемия. Много е трудна битката с лекарската мафия, но не е невъзможно да се победи. Има и лекари експерти които са наистина обективни. абсолютния ми рекорд като участници в съдебно медицинска експертиза е случаят Статкова . 2 деветорни експертизи и двете коренно противоположни заключения в момента вече се чака изготвянето на трета 11-торна експертиза. На ниво професори , доценти и прочие светила на медицинската наука. Тя е факт защото темата с лекарските грешки в България бе отразена преди 5- 6 месеца и в репортажи на Евронюз, статии в Гардиън. от българските медии най активно участие има Нова телевизия, по точно Лора Крумова ,която е наистина много добър човек и обективен журналист. Комбинацията съдебни и медийни офанзиви има много по големи шансове за успех. Гражданското общество е точно за това и това се прави макар и при трудни условия. Защото ако не бъдат пришпорвани институциите нищо не става, нещата в България винаги стават бавно и доброзорно.
Можете ако искате да получите формуляр и вашият случай да се прибави към 12 случая на лекарски грешки(10 смъртни) по които е оказана помощ и съдействие.
Относно гражданско правната защита има такива искове(45 във взръзка с 49 ЗЗД), най фрапантния случай е в Пловдив , лекарят оперира две здрави ребра вместо двете болни. Случаят също е отразен в пресата. И въпреки това в ПОС и ПАС отхвърлят иска и се доверяват на тези вещи лица според които , няма лекарска грешка?!? Колегите в Пловдив са направили каквото са можали. Сега пред ВКС освен да се иска връщане на делото друго не може да се направи с указания да се назначи нова комплексна експертиза , при положение че двете предходни имат противоречиви заключения.
Битката ви ще бъде трудна но дерзайте. Благодарение на упоритостта при остояването на правата си , вече има сериозно раздвижване. Принос за това имат и неправителствените организации за защита на жертвата и някои медии.
Но за наистина обективен процес по такива дела всички експерти трябва да са хабилитирани лица и да са от София, за да няма предубеденост. Защото за разлика от адвокатите които се плюят един друг , лекарите се подкрепят и "дават рамо" на колегата си в беда, особено ако са от един край.
Желая ви успех.
http://www.stopcrimes-bg.net
nezret
Потребител

Мнениеот dfani » 31 Май 2007, 00:50

Не съм съгласна , че лекарите се подкрепят повече от адвокатите, но ще посъветвам да се обърнете за помощ към добър адвокат с опит в подобни дела. Мисля , вече има отправена офета. Обърнете се към болницата и поискайте обезщетение. Застраховките са задължителни и ако в тази болница няма такива, в което се съмявам, може да искате по-голямо обезщетение . Най-добрият вариант е споразумение.Най-бърз и с по-малко разходи.
dfani
Младши потребител

Мнениеот donna » 31 Май 2007, 08:30

dfani написа:Не съм съгласна , че лекарите се подкрепят повече от адвокатите, но ще посъветвам да се обърнете за помощ към добър адвокат с опит в подобни дела. Мисля , вече има отправена офета. Обърнете се към болницата и поискайте обезщетение. Застраховките са задължителни и ако в тази болница няма такива, в което се съмявам, може да искате по-голямо обезщетение . Най-добрият вариант е споразумение.Най-бърз и с по-малко разходи.

dfani първо форума не е място да се търсят клиенти /особенно пък от такъв тръгичен казус /. Нямаш право да отправяш оферти,както има една по -горе .Второ не се съмнявай, защото първо нямаш никакв опит явно в "гонене на михаля по болниците " и това което на хартия го няма в дейсвителност .... по причина ,че лечебните заведения в доста окаяно положение ,но това др. тема.......и за застраховки по чл. 189 от закона за здравето средства нещо ........май не се отделят ........ И четвърто Прав е Незрет за лекарската гилдия ,както и за адвокатската.
donna
Старши потребител

Мнениеот dfani » 01 Юни 2007, 12:09

Някой не ме е разбрал . Далече съм от мисълта да търся клиенти защото не съм адвокат. А болниците "заделят" пари за застраховки. Като писах , че вече има предложение , нямах предвид себе си, а benzi . Без добър адвокат , няма да стане нищо.
dfani
Младши потребител

желая Ви възстановяване

Мнениеот arabela » 03 Юни 2007, 01:01

Здравейте,
съжаляам за това , което Ви се е случило.
При моето дете , доктора също чупи ключицата - избяга и няколко дни не се появи в болницата - все пак беше Правителствена болница.
Моят съвет- медицински - направете консултация с доц. Д. Чакъров.
юридически- заведете гражданско дело да го изпотите в съдебна зала този мръсник - заслужава си да го притесните - дори да не спечелите.
arabela
Потребител

Мнениеот kirilovak » 04 Юни 2007, 16:56

Здравеите Arabela.
Мерси за съветите. По какво е професор този др.Чакъров?
Тъи като при нас е въпрос на прекъснати нерви и нервни окончания.А за дело ще водиме. Заведох наказателно и гражданско дело.За сега стопирах гражд.дело че ме притесняват таксите.Тези дни ще пусна молба за премахване на таксите/до прецедателя на РС/тъй като не ни е по възможностите.И ще видиме какво ще се получи.Пуснали сме в деиствие и изготвянето на троина експертна справка.
За сега всичко е време и нерви.
kirilovak
Нов потребител

Мнениеот arabela » 05 Юни 2007, 16:03

Здравеите,
доц. Чакъров е невролог - работи в болница " Доверие" в София.
Аз сам доволна от него.Ако искаш мога да ти пратя телефона му.
За инфо - лекува и Слави Трифонов в момента.
arabela
Потребител

Мнениеот kirilovak » 22 Юни 2007, 15:14

Здравеите Arabela.
Мерси за съвета аз направо ще го потърся в болницата.

Имам сега един друг проблем, може ли някои да ме насочи
към добър съдебен лекар които да ми направи :
ЕКСПЕРТНА СЪДЕБНА СПРАВКА
Предполагам че ще трябва да бъде троина поне на този момент.
Че ми трябва и за наказателното и за гражданското което сега заведох.
Ако може доктора да е от София.
Сложих си и двата крака в торбата и се надявам
дано да имаме ПРАВОСЪДИЕ в таз държава.
kirilovak
Нов потребител

Мнениеот dozn03 » 22 Юни 2007, 18:54

kirilovak написа: може ли някои да ме насочи

След като има наказателно дело, там дознателят ще назничи експертиза, защото това Ви е необходимо, а не ЕС. Тя не се заплаща от Вас, а от МВР. Той /заедно с прокурорът/ ще преценят дали е необходимо да е тройна или не, както и ще изберат доктора/ите/. Така или иначе гражданското дело ще бъде спряно да приключване на наказателното, така че после ще можете да ползвате същата експертиза и там ако Ви е необходимо.
dozn03
Потребител

Мнениеот donna » 22 Юни 2007, 19:30

вижте за лекарската грешка ще ви помогне най вече АГ експертизата ,там се преценява колко ебило обиколката на ханша ,на корема преди раждане ,имате ли др. родени деца ,колко килограма е бебето ,какво са измрвали уредите и т.н. тоест правилно ли е водено раждането .......вие казахте ключица ,аз още в началото се подвоумих за ключицата и сега продължавам ....,но като не зная цялата история....знам ,че ключици често се увреждат и не вс. са лекарски грешки така ,че............ успех.

Но в края на краищата имете адвокат поне така подразбирам .....толкова ли му нямате доверие че пишете по форума.
За мен наказателното дело ЛИЧНО си е грешка ,тая гилдия се подкрепя ,щото всекий прави грешки И много е вероятно нищо да не докажете там и от там натам като дадете един ден ход на гражданското да загубите .......,защот все пак ответната страна ще поиска да се вземе предвид и наказателното дело :( аз ако съм така ще постъпя ........НО ТОВА Е ЛИЧНО МНЕНИЕ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА СЕ СЪОБРАЗИТЕ С НЕГО !
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 23 Юни 2007, 08:08

kirilovak написа:Здравеите Arabela.
Мерси за съвета аз направо ще го потърся в болницата.

Имам сега един друг проблем, може ли някои да ме насочи
Ако може доктора да е от София.
Сложих си и двата крака в торбата и се надявам
дано да имаме ПРАВОСЪДИЕ в таз държава.

На гражданското дело ще поискате да се назначи експертиза ......тоя съдебна справка кой ви я измисли.
donna
Старши потребител

Мнениеот nezret » 05 Юли 2007, 19:07

Донна, не се хаби. Въпреки че най добронамерено описваш всичките „подводни камъни” и си права за тях, по не ти се благодари. Някои хора си въобразяват че това е проста и елементарна работа , нека се опитат . Или се разчита на чисто корупционна схема и бърза сделка. О да застрахователите само как бързат да плащат и как мамят клиентите си, с мотива да той е починал но се е разболял :!: :?: преди застраховката и отговорността на застрахователя отдада. Пак с медицинска екпертиза. :twisted: Но иначе са много любезни докато се сключи застраховка живот, поне 5 дилърки съм и отклонил „офертите”.
Второ за разлика от тарифата на Великобритания за компенсация която я има в сборника с документи за компенсация на пострадалати издеден от Министерство на правосъдието, в България , няма обективни критерии. Въобще субективизъм .
nezret
Потребител

Назад към Взаимопомощ