начало

Борислав Сарафов поиска два ареста и четири имунитета на депутати от „Възраждане“ Борислав Сарафов поиска два ареста и четири имунитета на депутати от „Възраждане“

Kапаро

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Kапаро

Мнениеот deyana_tg » 01 Авг 2007, 12:16

Kапаро за закупуване
Последна промяна deyana_tg на 11 Мар 2008, 13:20, променена общо 1 път
deyana_tg
Младши потребител

Мнениеот apk76 » 01 Авг 2007, 15:00

едва ли ще си върнете задатъка! Той обезпечава изпълнението и служи като санкция в случай,че страната се отметне!
apk76
apk76
Потребител

Мнениеот deyana_tg » 01 Авг 2007, 15:18

Благодаря!
Последна промяна deyana_tg на 11 Мар 2008, 13:41, променена общо 1 път
deyana_tg
Младши потребител

Re: Връщане на капаро

Мнениеот divain » 01 Авг 2007, 15:53

deyana_tg написа:Здравейте! Родителите ми са дали капаро за закупуване на климатик в един магазин. На следващия ден видяхме същия модел на цена с 200 лв. по-ниска в друг магазин. Има ли начин да се върне капарото при положение, че не е издадена касова бележка --Касовата бележка ще Ви издадат след получаване на стоката .(сумата е записана на книжката с упътването) --предполагам има подпис и печат . Вие да не искате нот. удостоверение ! и поставянето на климатика е уговорено чак за средата на м. Август?--щом така е УГОВОРЕНО значи сте били съгласни със сделката .Не бива да търсите тук решението . Благодаря предварително! --Можете въпреки това да отидете до магазина и да обясните нещо ...... незнам , например , че имате финасови затруднения , стари дългове .... и т. н.... нещо да измислите , че не можете да си позволите климатика, от който имате такава нужда ... , за което молите най-учтиво да Ви върнат парите за капарото ..... НО това зависи от добрата воля на управителя :wink: . Все пак да водите дела за 200 лв. :roll: за разваляне на договор ....при тези обстоятелства ... -- изгубена кауза ! :roll: ПОМИСЛЕТЕ ! И УСПЕХ!
Последна промяна divain на 01 Авг 2007, 18:07, променена общо 1 път
divain
Потребител

Мнениеот fenix_f » 01 Авг 2007, 16:12

чл.93. Задатъкът служи за доказателство, че е сключен договорът и обезпечава неговото изпълнение.

Ако страната, която е дала задатъка, не изпълни задължението си, другата страна може да се откаже от договора и да задържи задатъка. Ако задължението не е изпълнено от страната, която е получила задатъка, другата страна при отказ от договора може да иска задатъка в двоен размер.

(Ал. 3, попр. - Изв., бр. 2 от 1950 г.) Ако изправната страна предпочита да иска изпълнение на договора, обезщетението за вредите се определя по общите правила.
fenix_f
Потребител

Мнениеот kasidi » 01 Авг 2007, 16:41

Случаят е безнадежден за далият капарото.Аз тук ще си позволя да попитам :задатък и капаро едно и също нещо ли е?
kasidi
Потребител

Мнениеот apk76 » 01 Авг 2007, 18:43

kasidi написа:Случаят е безнадежден за далият капарото.Аз тук ще си позволя да попитам :задатък и капаро едно и също нещо ли е?

здравейте!
капаро е чуждица, от итал. език - предплата, задатък си е родна думичка :lol: , поради това предпочитана от законодателя!
apk76
apk76
Потребител

Мнениеот divain » 01 Авг 2007, 18:49

Здравейте !
Няма разлика между задатък и капаро .
Има разлика между отметнина и задатъка / капарото/ . Задатъка служи за доказателство , че договорът е сключен и обезпечава неговото изпълнение чл.93 ал.1 ЗЗД[ / колегата го и цитирал по-горе .../ .Отметнината не изпълнява тези функции на задатъка , а е средство за освобождаване от изпълнение за задължението.
Мисля , че е по- правилно в случая е да се говори за отметнина / макар , че е рядко използвана дума :) / , защото това все пак е търговска сделка .--- чл. 308 ал.1 ТЗ:"ако при сключване на договор една от страните е дала или обещала нещо , в случай че се отметне , тя може да се откаже от договора , ако не е започнало изпълнението му . Отметналата се страна е длъжна да заплати отметнината , а ако я е дала при сключването на договора , тя я губи" : . ал. 2 " когата договора се изпълни , отметнината се връща или се прихваща . Тя се връща и при прекратяване на договора по взаимно съгласие "
divain
Потребител

Мнениеот astronoma » 01 Авг 2007, 19:24

Другият термин за "отменина" е "пишманлък".
Както капарото е с италиански произход, така и пишманлъкът е чуждица - турцизъм, но не ви ли се струва по-колоритна и някак си близка до нас от "отменина"?
astronoma
Нов потребител

Мнениеот apk76 » 01 Авг 2007, 19:33

astronoma написа:Другият термин за "отменина" е "пишманлък".
Както капарото е с италиански произход, така и пишманлъкът е чуждица - турцизъм, но не ви ли се струва по-колоритна и някак си близка до нас от "отменина"?

:D без да съм излишно претенциозна, интересува ме как ще се запълни липсата на глагола "отмятам се",който видимо има един и същ корен с отметнина, ако заместим отметнината с по-колоритна дума пишманлък?! :lol:
apk76
apk76
Потребител

Мнениеот divain » 01 Авг 2007, 19:51

....................:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
divain
Потребител

Мнениеот sluncho » 01 Авг 2007, 19:54

Kasidi, ти пък вече само от административно право, си забравил гражданското...или скоро не си се включвал/а във форума...просто те помня от конкурса за адм.съдии.. :P
sluncho
Младши потребител

Мнениеот green » 01 Авг 2007, 21:59

:D без да съм излишно претенциозна, интересува ме как ще се запълни липсата на глагола "отмятам се",който видимо има един и същ корен с отметнина, ако заместим отметнината с по-колоритна дума пишманлък?! :lol:

:D ставам пишман, "пишманлък" се среща в по-старата литература, иначе и на мен ми звучи по - колоритно. "Сакън - не ща, пишман станах от тоз договор" - например :lol:
green
Потребител

Мнениеот eklekti4kata » 01 Авг 2007, 22:33

Ей,тоя български !Тъй и си остана без разбираем отговор питащият :(
eklekti4kata
Потребител

Мнениеот apk76 » 01 Авг 2007, 23:03

eklekti4kata написа:Ей,тоя български !Тъй и си остана без разбираем отговор питащият :(

споделете своята гл. точка :wink:
apk76
apk76
Потребител

Мнениеот pokerman » 01 Авг 2007, 23:22

Пишманлък не е ли турска дума ?! Мисля че отметнина си е добре
pokerman
Потребител

Мнениеот hebigatsu » 01 Авг 2007, 23:34

deyana_tg написа:Здравейте! Родителите ми са дали капаро за закупуване на климатик в един магазин. На следващия ден видяхме същия модел на цена с 200 лв. по-ниска в друг магазин. Има ли начин да се върне капарото при положение, че не е издадена касова бележка (сумата е записана на книжката с упътването) и поставянето на климатика е уговорено чак за средата на м. Август? Благодаря предварително!

8) Всъщност поставяте интересен практически въпрос. Обаче ....
За да получите дори ориентировъчно теоретично становище, което да ви ползва по някакъв начин е необходимо да отговорите на няколко въпроса:
1. Определяте дадената от родителите ви сума като "капаро"(задатък), но от къде съдите, че е точно такава? Ако никъде не е записано изрично за какво са дадени парите, може да се развиват най-различни варианти - предплата, частично плащане или задатък. Ако изрично е записано, че сумата е дадена като капаро(задатък), тъй като вие сте дали сумата не може да искате връщането й.
2. Какво точно е записано в прословутата "книжка с упътването"?
3. А уговорката за поставянето на климатика в средата на август, къде е записана?
А ако не ви се отговаря или бързате да си решите наистина проблема, по-добре се консултирайте с адвокат.
Поздрави! :roll: :wink: 8)
обективната истина е тази,........ която може да се докаже в съдебната зала :) :) :)
hebigatsu
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 02 Авг 2007, 00:39

deyana_tg написа:Има ли начин да се върне капарото при положение, че не е издадена касова бележка (сумата е записана на книжката с упътването) и поставянето на климатика е уговорено чак за средата на м. Август? Благодаря предварително!

Ах как не съм един данъчен.... (чл.118 ал.1 във връзка с чл.25 ал.6 ЗДДС)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот fenix_f » 02 Авг 2007, 09:55

prnedev написа:
deyana_tg написа:Има ли начин да се върне капарото при положение, че не е издадена касова бележка (сумата е записана на книжката с упътването) и поставянето на климатика е уговорено чак за средата на м. Август? Благодаря предварително!

Ах как не съм един данъчен.... (чл.118 ал.1 във връзка с чл.25 ал.6 ЗДДС)

Никога не е късно да станеш, но за една касова бележка дали си заслужава :wink: :)
fenix_f
Потребител

Мнениеот deyana_tg » 02 Авг 2007, 11:18

Искам да направя едно допълнение ... Беше ни съобщено в магазина, че гаранцията за климатика е 3 години от поставянето му. След даването на капарото, на родителите ми са дали в магазина и гаранционна карта, която да се попълни при монтажа. В нея пише, че гаранцията е 3 години, но (ЗАБЕЛЕЖЕТЕ!!!) важи само при провеждане след първата и след втората година на задължителна профилактика от фирмата, която трбвало да се заплати по 60 лв. допълнително. Направи изумяхме вчера като се зачетохме в гаранционната карта. Според нас чисто са ни заблудили за тази гаранция и тя всъщност не е 3, а 1 година. Това не е ли основание да се откажем от покупката?
deyana_tg
Младши потребител

Следваща

Назад към Взаимопомощ