начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Българско гражданство?

Казуси свързани с придобиване, установяване, освобождаване и възстановяване на гражданство. Статут. Визови проблеми.

Българско гражданство?

Мнениеот liliana25 » 15 Окт 2007, 09:39

Здравейте, бихте ли ми помогнали със съвет? Подала съм на моя близка от Сърбия молба за Бг гражднство..баща и е българин, но е родена и живяла там..подала съм и документите преди 2 г и все още няма решение. Има ли начин да накарам чиновниците да издадат някакво решение? Или може би има някакъв законов срок?
Последна промяна liliana25 на 15 Окт 2007, 09:44, променена общо 1 път
liliana25
Нов потребител

Мнениеот barri » 15 Окт 2007, 09:53

2 години са напълно нормален срок.то преди отнемаше около 1,5 години, та камо ли сега, когато доста македонци, турци и други подобни подават като луди документи за бг гражданство.
barri
Потребител

Мнениеот bratic » 15 Окт 2007, 23:10

"Чиновниците" много правилно не са си мръднали пръста, защото приятелката Ви е български гражданин още с раждането си според българското законодателство и няма нужда наново да става такъв. Четете Конституцията и Закона за българското гражданство.

и е добавено "освен, ако не придобива друго гражданство по произход".

а 2 години едвали сега повечето получават след 3-4.

И аз съм подал и чакам от 2004.
bratic
Младши потребител

Мнениеот bratic » 18 Окт 2007, 20:26

Добре де.... Баща ми е Български гражданин, аз съм с руско гражданство. Означава ли това, че съм и Български гражданин? Нещо много се обърка, тогава защо подавах за гражданство?
bratic
Младши потребител

Мнениеот Bucher » 21 Окт 2007, 12:27

Имате двойно гражданство - българско и руско. Не е имало смисъл да подавате документи за придобиване на българско гражданство. Трябвало е само да се снабдите с български документи за самоличност.
Чл. 8 от Закона за българското гражданство:"Български гражданин по произход е всеки, на когото поне единият родител е български гражданин."

Здравейте, ако може да попитам, как точно става издаването на български документи в този случай? Приятелката ми е потомък от смесен брак и има руско гражданство, защото е родена там. Но баща и е българин и цял живот без няколко месеца си е живяла тук. Как точно, според цитирания от Вас чл.8 от ЗБГ, тя има българско гражданство и има право на български документи за самоличност?
Bucher
Нов потребител

Мнениеот Bucher » 21 Окт 2007, 15:45

Първо, благодаря за отзивчивостта !
А иначе, да, има си ЕГН и си има издадена лична карта от българските власти, НО на "Временно (или постоянно, в момента не се сещам) пребиваващ чужденец" !
Може ли да отиде в МВР и да каже: "Направете ми БГ лична карта, защото баща ми е българин !"....примерно:). Как всъщност се доказва, че имаш българско гражданство, ако нямаш акт за разждане на български, удостоверяващ , че си се родил в България ??
Bucher
Нов потребител

Мнениеот bratic » 25 Окт 2007, 22:12

Bucher написа:Първо, благодаря за отзивчивостта !
А иначе, да, има си ЕГН и си има издадена лична карта от българските власти, НО на "Временно (или постоянно, в момента не се сещам) пребиваващ чужденец" !
Може ли да отиде в МВР и да каже: "Направете ми БГ лична карта, защото баща ми е българин !"....примерно:). Как всъщност се доказва, че имаш българско гражданство, ако нямаш акт за разждане на български, удостоверяващ , че си се родил в България ??

до 1989 е имало спогодба м/у СССР и НРБ за избягване на двойното гражданство на лица от смесени бракове. Евентуално се избираше едно от 2-те гражданства. Ако приятелката ви е била гражданка на СССР то сега тя няма БГ гражданство.

Не се юрист, а човек с подобно положение.
bratic
Младши потребител

Мнениеот barri » 04 Мар 2008, 17:48

прочетох цялата тема, но не ми стана ясно след като е нужно да се извадят само документи за самоличност тогава защо в МП ми дадоха един списък с 9 документа които трябва да представявъв връзка с придобиване на БГ гражданство от руска гражданка, на която единия родител е Бг гражданин? Ще съм благодарен ако някой се включи и най-вече Калахан, защото явно има опит с тези процедури.
barri
Потребител

Мнениеот m_gyurov » 04 Мар 2008, 23:26

Написаното е вярно, но се отнася само до лицата родени след влизането на Конституцията от 1991г. в сила. Всеки, който е роден преди тази дата не е български гражданин по произход и следва да кандидатства по общия ред пред Министерство на правосъдието. В най-добрият случай се чака най-малко 2 години. Събирайте необходимите документи и се въоръжете с търпение :)
m_gyurov
Нов потребител

Мнениеот tati_go » 05 Мар 2008, 07:29

Къде да видим закона за българското гражданство, който е бил в сила до 1991 г., защото в новия (от 2002 г.) е повторено конституционното положение за българското гражданство по произход.
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот m_gyurov » 05 Мар 2008, 20:03

На този линк ще видите това, което ви интересува http://www.grao.bg/normact/hronSpravka.doc
m_gyurov
Нов потребител

Мнениеот maryel » 06 Мар 2008, 21:20

Искам само да добавя че от няколко месеца се занимавам с подобни проблеми и не съм кой знае колко компетентна,но доколкото знам в Русия законодателството е такова че тяхните граждани не могат да имат двойно гражданство.Независимо дали е по произход,натурализация и т.н.Даже бащата да е българин за българско гражданство си мисля че първо трябва да се откаже от руското си гражданство,или да се изчака за евентуална промяна в техните закони.Искренно желая успех и търпение на тези които се опитват да получат гражданство,защото както всичко в милата ни държава и това е уникално ходене по мъките.
maryel
Нов потребител

Мнениеот m_gyurov » 06 Мар 2008, 23:10

Съгласно вътрешното ни законодателство и действащите спогодби между България и Русия, едно лице може да има и руско и българско гражданство ако е от български произход, т.е. ако единият му родител е български гражданин, а другият - руски, лицето може да има двойно гражданство.
m_gyurov
Нов потребител

Мнениеот nikiiita » 11 Мар 2008, 10:38

Оф и аз имам проблем с гражданствата. Сестра ми е рускиня, майка също. Мама живее в България - постоянно пребиваващ чужденец. Сестрата израстна тук, но от три години е в Русия, защото се ожени там. Сега обаче искат с половинката си да се местят в БГ. И тя се чуди какво да прави - може ли да си възстанови статута на постоянно пребиваващ чужденец..., че и за гражданство мечтае...
Аватар
nikiiita
Младши потребител

Назад към Гражданство