начало

Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС

Питане!

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Питане!

Мнениеот M1rko » 23 Окт 2007, 14:24

Явявам се поръчител по 141, ал. 1 от ЗЗД. Човекът на който съм поръчител не си изплати задълженията и сега е изваден изпълнителен лист където и двамата имаме запор.

В ЗЗД пише:
1. Поръчителството се погасява, ако в срок от 6 месеца след падежа на задължението по основния договор, кредиторът не е предявил иск срещу длъжника, за да се погаси поръчителството на това основание, а именно чл. 147, ал. 1 от ЗЗД, трябва да са налице няколко елемента:
- главният дълг да е срочен, за поръчителството това няма значение
- 6 месечен срок след падежа да е изтекъл – това е краен и преклузивен срок
- кредиторът е бездействал и не е предявил иск срещу длъжника.

Въпросът ми е следния: кога започва да тече този срок на давност от 6 месеца? От момента в който е издаден изпълнителният лист или от мометна в който са предприети действия по реазлизацията му, тоест потърсен е съдия изпълнител?
M1rko
Нов потребител

Мнениеот d_d2k » 23 Окт 2007, 14:55

Защо не прочетете още веднъж това кето сте постнал :shock:
"Recte facti fecisse merces est "
d_d2k
Младши потребител

Мнениеот M1rko » 23 Окт 2007, 15:14

d_d2k написа:Защо не прочетете още веднъж това кето сте постнал :shock:

Въпросът ми е конкретен. Аз не се явявам като длъжник, а като поръчител. Това което ме интересува е дали може да се махне запора, след като ищецът все още не се е обърнал към съдия изпълнител.
M1rko
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ