начало

Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС

Адвоката ме изостави

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Адвоката ме изостави

Мнениеот stoiant » 22 Окт 2007, 11:15

Дело на първа инстанция, минали са няколко с.з. след броени дни е насрочено следващо с.з. Адвоката ми заяви че се оттегля, явно не може да се справи. Делото е имотен казус, сложничко и трудно ще намеря нов адвокат за това кратко време. Нямам друг избор освен да искам отлагане или да се явя сам. Май ще предпочета да се явя сам, пък после ще му мисля. На това с.з. вещо лице трябва да внесе допълнение към експертиза и да бъде разпитан воден от мен свидетел.
1. Чета в Аписа, че трябва да оттегля пълномощното си на осн. чл. 23 от ГПК с писмена молба до съда.
Съвети ?
stoiant
Младши потребител

Мнениеот prof_prof » 22 Окт 2007, 11:56

Не коментирам оттеглянето на колегата.
Имате право да се явявате без защитник, да задавате въпроси на свидетеля и на вещите лица, както и всички права като страна в материалното и процесуалното правоотношение.
Ако научите правилата на процеса и успеете да защитите с юридически аргументи тезата си може и да спечелите делото. Но не забравяйте, че специалните знания в областта на правото, а във вашия случай - на вещното право, са от решаващо значение.
Успех! :)
Изображение
QUOD TIBI FIERI NON VIS, ALTERI NE FACERIS
prof_prof
Потребител

Мнениеот stoiant » 22 Окт 2007, 12:12

Благодаря prof_prof
То и аз не го коментирам това оттегляне (колежка е), май нещо ми изглежда уплашена но .....
Не съм толкова бос по вещното право, както и по основните правила на процеса, но все пак знам, че съдиите се ядосват когато нещо не е точно по процесуалните правила.
Но сега нямам друг избор, а и не искам процеса да се протака с отлагане и пр. става вече втора година. Взе да ми писва.
stoiant
Младши потребител

Мнениеот razli4na » 22 Окт 2007, 16:45

Ако сте колега, давайте да помагаме. Съгл. Чл. 5, ал. 3 от Наредбата за МРАВ Адвокатите могат да оказват безплатна правна помощ на юристи.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот stoiant » 22 Окт 2007, 17:09

razli4na написа:Ако сте колега, давайте да помагаме. Съгл. Чл. 5, ал. 3 от Наредбата за МРАВ Адвокатите могат да оказват безплатна правна помощ на юристи.

Благодаря, не съм колега а работя в бранша на информационните технологии, та доста съм прочел в Аписа по казуса в т.ч. и практика. Пък и самият казус е сложен до безобразие, може и от това да се е уплашила адвокатката ми. Може би ще поставям отделни дребни въпроси, но като цяло не е възможно да бъде описано (а и не е редно мисля).
stoiant
Младши потребител

Мнениеот stoiant » 23 Окт 2007, 11:45

Вчера се порових в обемистото дело и все пак да попитам поне за това с.з.

Иска е по 108 от ЗС, за право на собственост по силата на нот. акт и изтекла придобивна давност.

Адвокатката е открила и производство за оспорване нот. акт на ответника по чл. 431 ал.2 ГПК. Назначена бе СТЕ която на предното с.з. внесе заключението си, но умишлено не бе посочила площа на имотите, съдът я задължи и на това внася допълнение.
Налице са следните обстоятелства по тази процедура:

1. Ответника се легитимира с нот. акт, с който праводателя му прехвърля право на собственост върху два УПИ с общо посочена площ 1200 м2, първия (условно А) възложен му на публична продан (1995 г.) и процесния (условно В, наречен в акта идентичен на А) , новообразуван (1998 г.) от А по искане на длъжника след възлагането. Налице е едно продължително бездействие и дезинтересираност на праводателя му след възлагането (чл. 330 ал. 1 б. “д” от ГПК), вписана ипотека без да е идентифициран номера на УПИ, не поискан въвод и продължително владение на имота от длъжника, липса на вписано постановление по имотната партида на длъжника, липса на възбрана и пр. подробности, които ме правят надявам се добросъвестен владелец, за да се ползвам от кратката придобивна давност.

2. При изповядване на сделката праводателя на ответника не е притежавал преки доказателства за правото на собственост върху процесния УПИ В. Косвени да, тъй като В е новообразуван от А. Как нотариуса се е убедил, че е собственик и на В ? Постановлението за възлагане третира само УПИ А.

3. За процесния В няма приложена към нот. дело данъчна оценка. Има само за А какъвто е бил след възлагането, но деклариран в ТДД след като съм закупил УПИ В, т.е. декларирания УПИ А вече е различен от възложения най малкото по площ.

4. В приложената към нот. дело скица на двата имота пише, че А и В са записани (да разбирам по разписен лист ?) на праводателя му, което не отговаря на действителноста, защото праводателя му е укривал имота не само от данъчните, но и от УТ към общината. Когато купих УПИ В там нямаха хабер за права на собственост от други лица освен от праводателя ми, иначе не биха му издали скица за продажбата. В скицата приложена към нот. акт на ответника е записано обаче, че В е идентичен на А, тъй като е новообразуван от него със заповед ххх/1998 г.. Тук адвокатката ми май е трябвало да иска от СТЕ да се направи извадка от разписния лист на собствениците след тази заповед от 1998 г.

5. Куриозно е и, че след нот.акт на ответника си извадих скица на УПИ В (доказателство по делото) и на нея пише "имота записан на ...мен". Ха сега де, какви са тия разписни списъци ?

6. Съгласно същата скица по точка 4, двата имота имат площ от 1200 м2 (по документи за собственост и колкото е възложено), но назначената СТЕ установи, че имат 1448 м2, не е установила да има уредени регулационни сметки, нито кога и от къде са придадени тези 248 м2. Знам само, че това е станало преди да закупя УПИ В (1998 г.) тъй като представихме скицата за продажба от тогава, където се виждаше площа на УПИ А- 798м2 и В - 650м2 (общо 1448 м2).

7. Описаните в нот. акт имоти А и В не са индивидуализирани поотделно с реалната площ и граници за всяко УПИ А и В. В акта се говори за "недвижим имот с площ 1200 м2", но всъщност се прехвърля право на собственост върху два УПИ - А и В идентичен на А (точно така е записано в акта). Има ли такава идентичност и по площ ?

Имала ли е основание адвокатката да оспорва нот. акт или само съм платил за СТЕ без полза ? В това с.з трябва да предявя възраженията и доводите си за оспорване на нот. акт, съобразно СТЕ както и въпросите си към вещото лице.
Кое от изброените 1-7 е значимо за спора ?

То има и още куп чудесии по изп. дело (1994 г.), по което бях третиран от СИ като длъжник с призовки за въвод (без взискателя да е искал това изришно), но такъв се осъществи едва 2005 г. по искане на ответника (конституиран като правоприемник по същото и.д. на основание нот. му акт !) което ми даде основание и да предявим иска по 108 от ЗС.

Знам, че е сложно, много сложно особено по придобивната давност и трябва опитен адвокат по вещно право, но поне за това с.з. не може да стане. Нататък задължително, но се изисква време адвоката да се запознае детайлно с обемистото дело.
stoiant
Младши потребител

Мнениеот pitasht » 23 Окт 2007, 15:39

Помолете адвокатката си да напише писмено, че отказва да продължи защитата по еди какви причини-болест или някакво събитие, което не е под нейния контрол, като помолите съда да отложи делото, за да може да организирате защитата си. Ако ви откаже кажете че ще си търсите щетите, които ви е причинила.
По приницп адвокат не може след като веднъж се е съгласил без причина да се отказва от делото но нищо не губите да опитате отлагане по тези причини.
Както виждаме казусът си е сложен и има голяма вероятност съдията да ви даде възможност да си организирате защитата.
Винаги можете за да отложите делото да посочите че свидетелят е отказал да дойде или е болен, като помолите съдът да го призове на посочен от вас адрес, така ще спечелите още едно заседание. В тази връзка не водете свидетеля си на делото. Но започвайте усилено да търсите адвокат от сега.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Magnollia » 23 Окт 2007, 16:51

По-добре отложете делото отколкото да допуснете някоя грешка. Казуса наистина е заплетен и е добре да си потърсите опитен адвокат.
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот stoiant » 23 Окт 2007, 20:35

Magnollia написа:По-добре отложете делото отколкото да допуснете някоя грешка. Казуса наистина е заплетен и е добре да си потърсите опитен адвокат.

Прав сте казуса е много, много по заплетен отколкото съм написал тук.
Сагата има и продължение която ако я опиша, ще се съмнявате дали в тази държава има правов ред. Даже става въпрос за административна мафия, тук мога да дам постигни с коментари за нея но се въздържам.
Нещо ако не става с пари, става с много пари.
Нали се досещате защо.

Днес преговарях с адвокат.

Допускат обаче една грешка, подценили са ме. Всички факти са описани и ще бъдат изпратени където трябва, някои вече са изпратени. Ако тук в България не реагират адекватно, има и друг ред.

Не оставям магарето си в калта, защото съм кореняк балканджия от болярския край. И инат съм.
stoiant
Младши потребител

Мнениеот julia » 24 Окт 2007, 12:00

Браво ! Поздрави и успех!
julia
Потребител

Назад към Взаимопомощ