начало

Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС

международен паспорт

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

международен паспорт

Мнениеот kalibaz » 21 Мар 2006, 01:41

При изтичане на срока на международен паспорт трябва ли да се връща в МВР-то и в какъв срок? Ако има такова задължение, има ли глоба и каква при неспазване на срока? Ако може подробности за това какво се случва при изтичане на срока на международния паспорт - удължаване на срока?
kalibaz
Нов потребител

Мнениеот andronika » 18 Май 2007, 12:38

3 месечен е срокът за връщане, но не могат да ви съставят акт ако е минала повече от една година от извършване на нарушението.
andronika
Потребител

Мнениеот Gabi1 » 19 Май 2007, 11:07

А нарушаването се извършва точно в деня на изтичане на срока и нито ден по-късно? :shock:
Gabi1
Потребител

Мнениеот andronika » 20 Май 2007, 07:46

Предвидена е възможност за удължаване на паспорта - с до 6 месеца, ако лицето се намира в чужбина когато изтича срока.
Между другото глобата е 20 лв. за първо нарушение /минимума/.
andronika
Потребител

Мнениеот dar7 » 22 Май 2007, 11:03

от проченото тук, разбирам 4е не би трябвало да ми съставят акт, тъй като срока на моя задграничен паспорт е изтекъл преди повече от 5 г и до сега не сам го върнала, но ми се налага да си вадя нов, и със сигрност ще имам разправии в МВР, в кои членове на ЗБДС е посочен този 1 годишен срок, много ще ви бъда благодарна за повечко информация по случая
dar7
Младши потребител

Мнениеот Gabi1 » 22 Май 2007, 20:34

Ще има глоба, нали още не сте го върнали, значи все още сте в нарушение. Това исках да щажа и по-горе, но май не ме разбраха правилно :wink:
Gabi1
Потребител

Мнениеот pinkopanter » 29 Май 2007, 15:36

А чужденец може ли да участва при изповядване на сделка пред нотариус като се легитимира само с националния си паспорт, а не с международния си паспорт?
pinkopanter
Потребител

Re: международен паспорт

Мнениеот dimiteto » 16 Ное 2007, 01:41

Бих искал да попитам, могат ли слуйителите само да ми продупчат стария паспорт и да ми го върнат пак. Бих искал да си го запазя заштото в него имам много визи.[/code]
dimiteto
Младши потребител

Мнениеот msi52 » 16 Ное 2007, 17:35

Служителите имат право да върнат паспорта ви само ако имате поне една валидна виза, в противен случай ще ви го вземат.
msi52
Нов потребител

Мнениеот dimiteto » 17 Ное 2007, 13:54

Нямам валидни визи, просто бих искал да си го запазя за спомен, имам такива приятели, които са си ги запазили, но щтом казжате че не може....Мерси все пак.
dimiteto
Младши потребител

Мнениеот Inspector_MBP » 17 Ное 2007, 15:39

По ред на въпросите:

1. Да, след изтичане валидността на Вашия паспорт Вие сте задължен(а) да го върнете в съответното поделение на МВР, в три месечен срок.

2. Глобата, която се налага, при неизпълнение на това Ви задължение е от 20 до 150 лв., на основание чл. 81, ал. 1, т. 5 ЗБДС. От доста време насам, практиката е, за първо нарушение да се налага глоба от 50 лв.

3. В случая, не можем да говорим за прилагане на преклузивния срок по чл. 34 ЗАНН, тъй като невръщането на паспорта, по същество представлява трайно и продължително във времето осъществяване на нарушението по чл. 81 ЗАНН. Това състояние продължава до момента на връщането на документа. Така, че независимо кога е започнало нарушението, то се консумира непрекъснато до момента на връщането на документа. Следователно Акт за адм. нарушения (АУАН) ще бъде редовно издаден и ще породи необходимите правни последствия, а именно издаване на нак. постановление във връзка с чл. 81 ЗБДС.

4. След, като нямате ВАЛИДНИ визи в паспорта си, не можете да го запазите за себе си, а сте длъжна да го предадете. В противен случай, няма да можете да получите нов.
Qui parcit nocentibus, innocentes punit.
Който щади виновните, наказва невинните.
Аватар
Inspector_MBP
Потребител

Мнениеот suraround » 11 Яну 2008, 20:48

Ако съм си загубил паспорта каква е глобата?
От Бургас съм, но съм студент в София. Имам адресна регистрация в София. За да си изкарам международен паспорт трябва ли да се прибирам в Бургас или може от тук да си извадя паспорта? Става въпрос за обикновена поръчка, а не експресна.
suraround
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ