начало

Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС

Промяна на фамилно име

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна на фамилно име

Мнениеот mararutra » 14 Дек 2007, 23:29

Здравейте,

най-вероятно поствам в неправилния раздел на форума, за което предварително се извинявам, но не открих подраздел отговарящ на въпроса ми, а именно:

-Как мога законно да променя фамилното си име в България.

Причината е, че в професионалните среди на професията която упражнявам съм добил определена популярност под псевдоним (съвсем нормално фамилно име, просто не е моето по паспорт) и исползването на истинското ми име, по скоро ми вреди, понеже всеки път се налага да обяснявам на потенциални клиенти, че всъщност съм "онзи с онази фамилия". Освен безброй свидетели имам и редица документи потвърждаващи гореописаните факти (грамоти от конкурси спечелени под псевдонима и т.н.)

Ще съм благодарен за всякаква информация--към кого да се обърна, колко време трае процедурата и какво именно включва.

Благодаря предварително на откликналите се.
mararutra
Нов потребител

Мнениеот stupy » 15 Дек 2007, 00:04

ЗАКОН ЗА ГРАЖДАНСКАТА РЕГИСТРАЦИЯ
(обн.,ДВ,бр.67 от 27 юли 1999 г.; изм. и доп.,бр.28 от 2001 г.; доп., бр.37 от 2001 г.; изм. и доп.,бр.54 от 2002 г.; доп.,бр.63 от 2003 г.; изм.,бр.70 от 2004 г.; изм. и доп.,бр.96 от 2004 г.; изм.,бр.30 от 2006 г.; изм. и доп.,бр.48 от 2007 г.; изм.,бр.59 от 20 юли 2007 г.)

Чл.19. (1) Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.
или
Чл.14. (1) (изм.,ДВ,бр.96 от 2004 г.) Фамилното име на всяко лице е фамилното или бащиното име на бащата с наставка -ов или -ев и окончание съобразно пола на детето, освен ако семейните, етническите или религиозните традиции на родителите налагат друго.
(2) (изм.,ДВ,бр.96 от 2004 г.) Фамилното име при сключване на граждански брак се формира съгласно правилата на Семейния кодекс.
(3) Децата от едни и същи родители се вписват с еднакво фамилно име.
(4) Когато едно лице е известно в обществото с псевдоним, същото лице може по решение на съда да прибави псевдонима към своето име.
При всички условия ще трябва да преминете през съдебно производство, което принципно минава леко, но никой не може да прецвиди продължителността и дали съда ще постанови решение за промяна на име. Ще ви трябват поне двама свидетели които да докажат,че действително сте известен в обществото с исканата от вас фамилия, както и да приложите споменатите документи издадени с тази фамилия.
Но това няма да стане и без помощта на адвокат, който ще Ви консултира най - правилно, след като се запознае с фактите.
stupy
Младши потребител

Мнениеот lazarina_boneva » 15 Дек 2007, 00:14

ЗГР
Чл. 19. (1) Промяната на собствено, бащино или фамилно име се допуска от съда въз основа на писмена молба на заинтересувания, когато то е осмиващо, опозоряващо или обществено неприемливо, както и в случаите, когато важни обстоятелства налагат това.

Съдиите от райония съд по Вашето местожителство ще решават дали са важни причините, поради които искате промяната на името си, ако решат да уважат молбата Ви, ще уведомят прокуратурата, ще питат полицията, дали не сте правили някакви бели, та затова да искате да си смените името, ще пращат преписи до общината, в която сте роден и е издаден акта Ви за раждане, както и до тази, в която живеете.

Хайде сега беж при адвокат да съшииете с бели конци важните обстоятелства, налагащи промяната, та да убедите районния съдия, че свободни псевдоними след Манчестър Юнайтед и Мадонна Кристи не останаха почти :D :D

Ето и малко забавление по повод промяна на имената и известни хора:
В съдебната практика за имената има и дела "за цвят". Като това на чалга-певеца Азис, който доскоро официално се казваше Васил. Съдът обаче уважи доводите му, че в обществото той е известен като Азис, и разреши официална смяна на документите му. Подобен е и случаят с водещата Гала, чието родно име е Галя. При Димитър Ходжев-Митьо Крика ситуацията е малко по-различна. Той иска от съда да добави "Крика" с тиренце след името му. Това според магистрати е по-лесният начин. Защото не налага промяна на самоличността на човека.
В СРС разказват как преди време Юрий Цукровски, брат на сочения за автокрадец №1 Радослав Цукровски, подал молба за промяна на името. Той изтъква, че заради името всички го мислят за престъпник и още като го видят с кола, го арестуват. Магистратите обаче искат справка и се оказва, че срещу Юрий има списък с висящи дела. И мотивът му е напълно прозрачен. Единственият му безспорен довод бил, че съпругата му го напуска заради фамилията. Двамата наистина са в процес на развод, но това не накланя везните на Темида в полза на промяната.
lazarina_boneva
Младши потребител

Мнениеот mararutra » 15 Дек 2007, 00:33

Благодаря за отговорите!

Ако разбрах правилно от извадките е малко вероятно да ми бъде позволена пълна смяна на името въз основа на моите доводи, а по вероятния сценарии е да ми позволят добавяне на втората фамилия към първата (би ми се искало да избегна този буквен буламач, но ако няма как..)

и последен типичен за един лаик въпрос--към какъв "тип" адвокат да се обърна за помощ?
Едва ли големите кантори се занимават с такива дреболии
:)
благодаря ви още веднъж
mararutra
Нов потребител

Назад към Взаимопомощ