начало

Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС

Заем без документ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заем без документ

Мнениеот Zaykov » 08 Яну 2008, 16:54

Здравейте, много моля за съвет! Работя в настоящата фирма от 3 години. В началото на миналата година по молба на шефа ми изтеглих потребителски кредит в размер на 6 000 лв., които му дадох на заем (доста наивно от моя страна) за да покрие належащи текущи нужди, уговорката ни беше да върне парите до 3 месеца.Уви до момента това не се случи, аз искам да напусна фирмата и помолих Управителя да си уредим финансовите взаимоотношения, в смисъл или да върне парите или да подпише документ, че ги дължи. Той категорично отказва. Какво мога да направя при това положение, колегите са единствените ми свидетели, като един от тях е поръчител по кредита.
Предварително благодаря за отговора.
Zaykov
Нов потребител

Мнениеот Karakochev » 08 Яну 2008, 18:43

Ще се ходи на прокурор, друг изход няма.
Karakochev
Потребител

Мнениеот gele_r » 08 Яну 2008, 18:55

според мен изчакайте да влезе в сила новият ГПК..... от 01.03.2008 г.
и тогава си заведете иска .... но със свидетелски показания могат да се доказават договори само до 5 000 лв, което пак е по-добре от момента: до 1 000 лв
Чл. 164. (1) Свидетелски показания се допускат във всички случаи, освен ако се отнася за:
1. установяване на правни сделки, за действителността на които закон изисква писмен акт;

2. опровергаване съдържанието на официален документ;

3. установяване на обстоятелства, за доказването на които закон изисква писмен акт, както и за установяване на договори на стойност, по-голяма от 5000 лв., освен ако са сключени между съпрузи или роднини по права линия, по съребрена линия до четвърта степен и по сватовство до втора степен включително;

4. погасяване на установени с писмен акт парични задължения;

5. установяване на писмени съглашения, в които страната, която иска свидетелите, е участвала, както и за тяхното изменение или отмяна;

6. опровергаване на съдържанието на изходящ от страната частен документ.

(2) В случаите на ал. 1, т. 3, 4, 5 и 6 свидетелски показания се допускат само при изрично съгласие на страните.
gele_r
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ