- Дата и час: 27 Фев 2025, 19:39 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Коя правна фигура бих могла да използвам?
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
5 мнения
• Страница 1 от 1
Коя правна фигура бих могла да използвам?
Здравейте, случаят е следният: свекърва ми е собственик на поземлен имот, включен в границите на населеното място. В съседство с нейния имот се строи жилищен комплекс - инвеститорът на строежа желае да използва 40 кв.м от имота (временно - за да складира строителни материали и т.н.), като за сметка на това ще построи пътя за достъп до имота (който следва да мине през имота на свекърва ми) и ще го остави на свекърва ми, след като приключи с ползването на 40-те квадрата. Подходящ ли е да се използва договор за наем в този конкретен случай? И още нещо - възможно ли е да се учредява право на строеж за инфраструктурата (а не за сграда), като след изтичане на срока на правото на строеж построеното да остане за собственика? Ние искаме да сключим някакъв договор най-вече за да избегнем придобиването по давност от страна на строителя. Какво ще ме посъветвате? Благодаря предварително!
- daniela_tg2
- Младши потребител
Ако си плащате данъците строителят не би следвало да придобие имота, доколкото е необходим 10 г. срок за това. В такъв случай е по-добре наистина да Ви плаща. Аз лично виждам казуса като търпими действия от страна на собственика, който и макар да не е десинтерисиран от собствеността позволява на съседаа да складира материали в двора му.
Правото на строеж върху инфрастр. е невъзможно, доколкото това не е в граждански оборот и изкл. право на общината. Строителят ще поиска средствата от общината в даден момент, когато тя е състояние да ги осигури
Правото на строеж върху инфрастр. е невъзможно, доколкото това не е в граждански оборот и изкл. право на общината. Строителят ще поиска средствата от общината в даден момент, когато тя е състояние да ги осигури
- hr.stoyanoff
- Младши потребител
Благодаря, значи в случая е достатъчен договорът за наем? Ние в действителност наистина нямаме нищо против той да използва мястото за строителните материали, но в днешно време май е по-добре всичко да се облече в някаква юридическа форма, за да се избегнат после недоразуменията...
- daniela_tg2
- Младши потребител
Не, няма сервитут - пътят към имотът на свекърва ми не е едновременно и път към съседния имот - съседният си има лице на пътя, но тази така наречена "улица" ще му е от полза, тъй като е към гърба на комплекса, който се строи и на строителя ще му е по-удобно оттам да си кара строителните материали и т.н.
Уф, май наистина го написах много объркано... Но с една дума - със сигурност няма сервитут, въпросът е как да 'облечем' ползването на тези 40 квадрата...
Уф, май наистина го написах много объркано... Но с една дума - със сигурност няма сервитут, въпросът е как да 'облечем' ползването на тези 40 квадрата...
- daniela_tg2
- Младши потребител
5 мнения
• Страница 1 от 1
|
|