начало

Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС

ЮЛ с нестоп.цел - извършване на обществено полезна дейност

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЮЛ с нестоп.цел - извършване на обществено полезна дейност

Мнениеот vesko_1979 » 31 Яну 2008, 19:20

Здравейте колеги,имам един проблем,който се опитвам да разреша сам,но незнам дали съм на прав път :oops: Бих се радвал ако ми помогнете и споделите вашето виждане по въпроса :D

Членувам в клуб по интереси(сдружение,ЮЛ с нестопанска цел в частна полза) и искаме от сдружение с нестоп.цел в частна полза да се превърнем в ЮЛ с нестоп.цел определено за извършване на общественополезна дейност.Въпросът е следния - достатъчно ли е общото събрание на сдружението да приеме промените в устава(свързани с общественополезната дейност) и да ги заяви за вписване в окръжния съд и след това в централния регистър при министерството на правосъдието за да преобразува сдружението или трябва да се извършат и други действия??Общо взето проблемът е в това че не съм наясно дали вписването на новите обстоятелства свързани с общественополезната дейност ще ни превърнат в ЮЛ определено за извършване на общественополезна дейност :roll: Как седи въпроса с пререгистрацията :?: Много ще съм благодарен ако споделите вашето мнение :D

ПС: ето и извадка от ЗЮЛНЦ където е уредена материята

ЮЛ с нестопанска цел свободно определят целите си и могат да се самоопределят като организации за осъществяване на дейност в обществена или в частна полза.Определянето се извършва с устава,учредителния акт или с изменение в тях.ЮЛ с нестопанска цел могат да се преобразуват в друг вид юридически лица с нестопанска цел,да се вливат,сливат,отделят и разделят.Определянето за осъществяване на общественополезна дейност е неотменяемо след вписването на това обстоятелство в регистъра за ЮЛ с нестопанска цел в района на окръжния съд по седалището на ЮЛ с нестопанска цел.ЮЛ с нестопанска цел,определени за осъществяване на общественополезна дейност,след възникването си подлежат на вписване в нарочен Централен регистър при Министерството на правосъдието.ЮЛ с нестопанска цел,определени за извършване на общественополезна дейност,разходват имуществото си за защитата на човешките права или на околната среда и други цели,определени със закон.Годишните финансови отчети на ЮЛ с нестопанска цел,определени за осъществяване на общественополезна дейност, вписани в Централния регистър при Министерството на правосъдието,подлежат на независим финансов одит при условията на Закона за счетоводството.ЮЛ с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност е длъжно да води книги за протоколите от заседанията на колективните си органи.ЮЛ с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност изготвя доклад за дейността си веднъж годишно,който трябва да съдържа данни относно: 1)съществените дейности,изразходваните за тях средства,връзката им с целите и програмите на организацията и постигнатите резултати ; 2)размера на безвъзмездно полученото имущество и приходите от другите дейности за набиране на средства ; 3)вида,размера,стойността и целите на получените и предоставени дарения,както и данни за дарителите ; 4)финансовия резултат.ЮЛ с нестопанска цел,определено за осъществяване на общественополезна дейност,не може да се преобразува в ЮЛ с нестопанска цел за осъществяване на дейност в частна полза.Юридическите лица с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност трябва да представят заявление за вписване в централния регистър при Министерството на правосъдието.Към заявлението се прилагат: 1)препис от съдебните решения по регистрацията ; 2)удостоверение за актуално състояние по регистрацията,издадено от съда по регистрацията ; 3)декларация за наличието на обстоятелствата по чл. 38-41(определяне на извършваната дейност ; органи ; протоколи от заседанията ; отчети),както и за дължимите данъци,такси,мита и други публични вземания ; 4)правилата и редът за извършване на общественополезна дейност.Процедурата по вписване в централния регистър,публикациите,обявяването на информацията и обжалването на отказите за вписване са освободени от заплащане на държавни такси.ЮЛ с нестопанска цел за осъществяване на общественополезна дейност са длъжни да представят до 31 май на всяка година информация за дейността си през предходната година пред централния регистър.В регистъра се заявяват за вписване и се представят: 1)преписите от съдебните решения за регистрация на промени ; 2)списъкът на лицата,били в състава на управителните органи ; 3)информация за извършваната дейност ; 4)годишен финансов отчет,включително заверен,когато подлежи на независим финансов одит ; 5)годишният доклад ; 6)декларация за дължимите данъци,такси,мита и други публични вземания ; 7)промени в устава или учредителния акт.

vesko_1979
Нов потребител

Мнениеот ann » 01 Фев 2008, 14:43

На мен ми предстои същото упражнение.

Засега отлагам, но общо взето мисля да направя като вас: свикване на общото събрание, решение за промяна на дейността и целите, промени в Устава съобразно чл.37 и сл. от ЗЮЛНЦ (в моя случай ще трябват доста промени с оглед на общественополезната дейност) и вписване - в ОС и в последствие - в Централния регистър при МП.
ann
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ