начало

Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС Непререшаемост на мотивите на съдебното решение по граждански спорове. Тенденции в практиката на ВКС

Фактурата извънсъдебно изълнително основание ли е?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Фактурата извънсъдебно изълнително основание ли е?

Мнениеот smiley » 31 Яну 2008, 16:25

Здравейте, колеги.

Дали някой от вас е водил дело за събиране на вземания на основание на фактура и извадка от счетоводството на дружеството-длъжник?

Имам спомени от лекциите по ГПК, че фактурата е извънсъдебно изпълнително основание...

Става въпрос за вземане към Кремиковци. Знаете каква е ситуацията там. най-бързия начин за събиране на вземанията би бил най-успешния :)
smiley
Нов потребител

Re: Фактурата извънсъдебно изълнително основание ли е?

Мнениеот bubamara2 » 31 Яну 2008, 17:15

smiley написа:Дали някой от вас е водил дело за събиране на вземания на основание на фактура и извадка от счетоводството на дружеството-длъжник?

Мисля, че не :roll:
bubamara2
Потребител

Мнениеот ann » 31 Яну 2008, 23:47

Относно изпълнителните основания – чл.237 от ГПК е доста ясен. Ако сте от категорията на лицата по чл. 237 б. в ГПК въпросът ви намира отговора си там. Ако ли не, което е по-вероятно, няма да стане по този ред.
ann
Младши потребител

Мнениеот kpavlova » 01 Фев 2008, 01:36

=
Последна промяна kpavlova на 03 Юни 2010, 11:57, променена общо 1 път
kpavlova
Активен потребител

Мнениеот Sarkis_999 » 01 Фев 2008, 02:29

smiley написа:Здравейте, колеги.

Дали някой от вас е водил дело за събиране на вземания на основание на фактура и извадка от счетоводството на дружеството-длъжник?

Имам спомени от лекциите по ГПК, че фактурата е извънсъдебно изпълнително основание...

Става въпрос за вземане към Кремиковци. Знаете каква е ситуацията там. най-бързия начин за събиране на вземанията би бил най-успешния :)
Има съдебни и несъдебни изпълнителни основаниея

ПРОИЗВОДСТВО ПО ИЗДАВАНЕ ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ЛИСТ
Глава двадесет и втора.
ПОДЛЕЖАЩИ НА ИЗПЪЛНЕНИЕ АКТОВЕ

Чл. 237.

к) (предишна б. "ж" - ДВ, бр. 124 от 1997 г., в сила от 01.04.1998 г., предишна б. "з" - ДВ, бр. 105 от 2002 г., предишна б. "и" - ДВ, бр. 84 от 2003 г.) други документи, въз основа на които законът допуска да се издава изпълнителен лист;

Трябва да гледаш счетоводните закони за да видиш дали ФАКтураТа е ИО за издаване на ИЛ .

НО на мен ми се струва че фактура се вади когато има платена престаци ? защо ще се вади фактура ,ако не е платено , тя е по скоро доказателство че е извършено плащане отколкото да бъде основание за плащане , но аз съм много зле със финансите така че .... :)
Sarkis_999
Потребител

Мнениеот Sarkis_999 » 01 Фев 2008, 03:16

smiley написа:Здравейте, колеги.

защо не направиш друго : Искай обезпечителна мярка от съда по бъдещ иск . Трябва да представиш убедителни док в исковата молба или да дадеш гаранция по иска . ИЛ не е единствената възможност когато трябва да се действа бързо :) , нали така
Sarkis_999
Потребител

Мнениеот tati_go » 01 Фев 2008, 12:39

Уважаеми Sarkis_999,
Фактурата доказва само факта на сключване на сделката.
В нея има графа "начин на плащане".
Начините (както е отговорил един държавен служител с униформа са три - кеш, в брой и на ръка) са поне три: наистина в брой (кеш, на ръка), с платежно нареждане (най-разпространен между фирмите, когато купувачът нарежда превода на парите по сметка на продавача) и с платежно искане (когато продавачът си "иска" парите от определена сметка на купувача, а той дава съгласието си тези пари да му бъдат взети).
Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот Sarkis_999 » 01 Фев 2008, 18:01

tati_go написа:Уважаеми Sarkis_999,
Начините (както е отговорил един държавен служител с униформа са три - кеш, в брой и на ръка) са поне три: наистина в брой (кеш, на ръка), с платежно нареждане (най-разпространен между фирмите, когато купувачът нарежда превода на парите по сметка на продавача) и с платежно искане (когато продавачът си "иска" парите от определена сметка на купувача, а той дава съгласието си тези пари да му бъдат взети).

аз като ида да си плащам интернета , първо им давам парите и след това ми изваждат фактура и касова бележка. :roll: Или е възможно да се издаде фактура и касов бон преди да е платено ?
Sarkis_999
Потребител

Мнениеот Sarkis_999 » 02 Фев 2008, 04:13

neonato написа:Sarkis_999, недей да ни разсмиваш с тези нови теории за фактурата.
Влизал ли си в съдебна зала, за да видиш по колко дела се представя фактура с отметка за плащане "с платежно нареждане"? Продажната цена по нея не е платена и е предявен иск за реално изпъление.
Когато една фактура е издадена с отбелязан начин на плащане "с платежно нареждане", къде я виждаш касовата бележка към нея?
Тя (касовата бележка) се дава при плащане в брой и е доказателство за това.
Това, че някой дава парите на доверие предварително и не си взема фактурата с отметка "плащане в брой" или/и касовата бележка в момента на плащането, е друг проблем - извън темата.
И обратното - ако някой на доверие издаде фактура с плащане "в брой", посочено в нея, а после си поиска сумата, защото не е реално платена, въпреки посочения във фактурата начин на плащане (какво ли остава пък и + касова бележка), ще има "да взема" от другата недобросъвестна страна.

Tия счетоводства са ми тъмна Индия . Сега аз явно знам тази фактура ,която е с плащане в брой . Другата фактура с платежно нареждане не я знам каква е ?! .

п.п аз съм 5 курс ,каква съдебна зала те гони :) Бил съм на разни дела ,но само като зрител .

п.п тая фактура ми стана интересна ,ще видя дали няма да намеря нещо по тоя въпрос. Тия финанси са голяма гадост :)
Sarkis_999
Потребител

Мнениеот Sarkis_999 » 02 Фев 2008, 05:48

tati_go написа:Уважаеми Sarkis_999,

Тия нареждания много приличат на чека и менителницата ,които съдържат "безусловни нареждания" за плащания . Записа на заповед пък съдържа "безусловно обещание" за плащане - те са основания за издаване на ИО без исков процес. Въпросът е в това коя е разликата ,която пречи "платежното нареждане" по фактура да не бъде ИО ? В това нареждане по фактурата посочва ли се банкова сметка на длъжника от където да се изтеглят парите и въобще какво е съдържанието на това нареждане ?

п.п в кой закон са уредени тия простотии с тва "нареждане" , в закона за счетоводството нищо не можах да намеря . :oops:
Sarkis_999
Потребител

Мнениеот tati_go » 02 Фев 2008, 11:24

Аватар
tati_go
Потребител

Мнениеот antoonio » 04 Фев 2008, 14:42

Скоро няма да успееш да вземеш пари от Кремиковци ;)
antoonio
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ