начало

КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите   КС възложи на ЦИК да преизчисли резултатите от изборите  

Смяна на собствеността на кола

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смяна на собствеността на кола

Мнениеот aliceak » 05 Фев 2008, 18:32

Здравейте, казуса ми е леко заплетен, затова моля за помощта ви.
Преди повече от 3 г. внесох кола на инвалид на името на баба ми. За съжаление тя наскоро почина, а пълномощното ми не е генерално, тъй като не ми се е налагало да ползвам такова. Доколкото съм наясно, сега баща ми трябва да влезе във владение на колата и след това може да ми я прехвърли. Въпросът ми е как трябва да стане това и няма ли по-лесен начин на базата на сегашното ми пълномощно да си ползвам колата (в момента нямам право единствено да я продавам). Трябва ли сега наново да я регистрирам и изобщо някой сблъсквал ли се е с цялата процедура - данъци, такси, срокове, вече не мога да ползвам привилегиите на инвалидите - наистина не знам от къде да започна :(
Предварително едно голямо БЛАГОДАРЯ на всеки, който може да ми помогне!
aliceak
Нов потребител

Мнениеот aliceak » 06 Фев 2008, 17:03

Благодаря за бързия отговор, но в този случай всъщност колата остава собственост на баща ми. Идеята е да стане моя собственост :D
Затова трябва ли първо да я пререгистрираме на негово име и после той да ми я продаде и отново да я пререгистрирам на мое име, или може направо да направим договор за продажба (или ако има друг начин, напр. по наследство...) на базата на това удостоверение за наследници и чак тогава да ходя да си я пререгистрирам в КАТ вече на мое име?
aliceak
Нов потребител

Мнениеот tiarra » 06 Фев 2008, 17:22

Не е необходимо баща Ви да регистрира на свое име автомобила. Може да Ви го прехвърли като се легитимира за собственик с удостоверението за наследници. След като Ви го прехвърли - може и чрез дарение отивате в КАТ и си регистрирате МПС на Ваше име.
tiarra
Потребител

Мнениеот tiarra » 06 Фев 2008, 17:24

МПС не се прехвърлят в КАТ - там само се регистрира промяната в собствеността.
tiarra
Потребител

Мнениеот aliceak » 06 Фев 2008, 17:48

Благодаря! :D
aliceak
Нов потребител

Мнениеот pitasht » 08 Фев 2008, 17:10

При смърт КАТ /не знам дали навсякъде в България е така, защото съм чувал за различия/ регистрира колата първо на наследниците с документа за наследници-може да не е само баща ви и братята му и сестрите.
После договор при нотариус за покупко-продажба и нова регистрация в КАТ така КАТ взема двойна такса.
Ако смятате да карате колата още 2-3 години мисля, че прехвърлянето от името на баща Ви на Ваше име е излишно, само такса за нотариус, местни такси-2 % от застрахователната стойност, данъци и такси пред КАТ.
Но пък ако сте в обтегнати отношения с баща си- не знам, по-добре я регистрирайте на свое име!
Хубаво е било да се подсигурите и да помолите дядо Ви да Ви завещае колата, така щяхте да си я регистрирате на свое име като получена по завещание.
pitasht
Активен потребител

Мнениеот Gabi1 » 14 Фев 2008, 20:28

С удостоверението за наследници автомобилът може да бъде продаден, а след това новия собственик да си го регистрира в КАТ.
Gabi1
Потребител

Назад към Взаимопомощ