начало

Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров Столичните адвокати призоваха ВСС да провери поведението на прокурори по случая със съдия Мирослав Петров

Darenie

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Darenie

Мнениеот Scorp » 13 Мар 2005, 20:10

Дарителите – бивши съпрузи, даряват недвижим имот, придобит по време на брака, на децата си – непълнолетен и малолетен. С Определение на РС е назначен особен представител на двамата надарени. Актът е изповядан при нотариус с район на действие – РС по местонахождение на имота, но е записано, че сделката е извършена в канцеларията му в друг град, различен от неговия район на действие. Актът е подписан от родителите – дарители, а като надарени е оформен по следния начин: на надарен № 1 непълнолетния надарен се е подписал лично, без да има подпис на адвоката – особен представител, а на надарен № 2 се е подписал особеният представител. Въпросът ми е: може ли да падне акта на основание на това, че е записано, че лицата са се явили пред нотариуса в друг град, не в неговия район на действие и не по местонахождение на имота и че особеният представител не се е подписал като допълващ волята на непълнолетния надарен? Актът е вписан в службата по вписванията по местонахождението му.

[%sig%]
Scorp

Re: Darenie

Мнениеот Ant » 13 Мар 2005, 21:51

Мисля, че районът на действие на нот. е абсолютна предпоставка за действителност на формата на нот. сделка. Но мисля, че ако сделката би била действителна и без заверката на нот. (т.е., ако е достатъчна само писмена форма), то тя би била действителна и при нарушена местна компетентност на нот. (Не съм абслолютно сигурен в последното).
В твоя случай - сделката пада.
Ant

Назад към Взаимопомощ