- Дата и час: 27 Фев 2025, 17:30 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
чл. 280, ал. 2 ГПК
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
4 мнения
• Страница 1 от 1
чл. 280, ал. 2 ГПК
Здравейте, колеги! Подадох касационна жалба, която въззивният съд остави без движение като нередовна, тъй като "не е конкретизиран обжалваемият интерес по чл. 280, ал. 2 от ГПК". Предметът на делото са обективно съединени искове по чл. 344, ал. 1, т.т. 1, 2 и 3 от КТ. В първоинстанционното производство съм ответник. Доколкото обжалваемият интерес е обвързан с цената на иска (в случая са налице два неоценяеми и един оценяем иск) и предвид разпоредбата на чл. 69 от ГПК, не мога да разбера какво очаква от мен съда. Моля, ако някой има идея за тълкуването на "съдебния замисъл" или за методиката при определяне на обжалваемия интерес при трудов спор, да сподели. Благодаря предварително!
- galq_si
- Нов потребител
При първите два иска аз също не виждам за какъв обжалваем интерес може да се говори.
При третия, за обезщетението, обжалваем интерес ти е сумата (разликата), за която искаш отхвърлената част да се уважи или съответно - уважената да се отхвърли.
Понеже сочиш чл. 69 от ГПК, а той се отнася за цената на иска - обж. интерес може да съвпада с цената на иска, но може и да е по-нисък, ако долните инстанции са ти уважили частично щенията.
Примерно искаш обезщетение 1500 лева, съдът ти присъжда 800 - обжалваемият интерес ти е 700 лева.
При третия, за обезщетението, обжалваем интерес ти е сумата (разликата), за която искаш отхвърлената част да се уважи или съответно - уважената да се отхвърли.
Понеже сочиш чл. 69 от ГПК, а той се отнася за цената на иска - обж. интерес може да съвпада с цената на иска, но може и да е по-нисък, ако долните инстанции са ти уважили частично щенията.
Примерно искаш обезщетение 1500 лева, съдът ти присъжда 800 - обжалваемият интерес ти е 700 лева.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
- brymm
- Потребител
Много благодаря!
P.S. И аз мислех така да направя, но ме смути текстът на чл. 69, ал. 2 от ГПК, а така също и вероятната неприложимост към иска по чл. 344, ал. 1, т. 3 КТ на чл. 69, ал. 1, т. 1 ГПК.
P.S. И аз мислех така да направя, но ме смути текстът на чл. 69, ал. 2 от ГПК, а така също и вероятната неприложимост към иска по чл. 344, ал. 1, т. 3 КТ на чл. 69, ал. 1, т. 1 ГПК.
- galq_si
- Нов потребител
4 мнения
• Страница 1 от 1
|
|