начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

Хонорован преподавател в Университет - пенсия

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Хонорован преподавател в Университет - пенсия

Мнениеот beauty » 04 Юни 2008, 12:32

Здравейте, колеги!

Доста изчетох по форума относно вълнуващата ме сега тематика, но не успях да си отговоря на настоящия въпрос. Значи, казусът е следният:
Жена, възраст: 62 години, 5 месеца, 19 дни;
Трудов стаж към момента: 29 години, 6 месеца и 14 дни, Трета категория труд
Приблизителен брой точки към момента: 92 т., 3 дни. Недостиг до 94 т. за жените през 2008 г. по причина, че Университетът, в който продължава да работи по принуда и към момента, не признава почти 3 години от стажа на жената, тъй като била "хонорован" преподавател. Тя разполага с трудовите си договори и твърди, че стажът й би трябвало да се признава. За последните 6 месеца стажът й не е мръднал и с един ден. Не съм наясно, но прави ли са от Университета? Признава ли за трудов стаж, стажът, придобит на позиция "хонорован преподавател"? Ще съм много благодарна, ако някой се е сблъсквал с подобен казус, горката жена се блъска, въпреки, че е навършила определения брой години. Посъветвах я да си закупи стаж и й обясних процедурата, но въпросът за нея е принципен спрямо Университета.
Благодаря предварително!
beauty
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Юни 2008, 13:56

Различавайте трудов от осигурителен стаж. От няколко години това са различни неща.
За да има право на пенсия от значение е осигурителния и стаж. като хоноруван преподавател , явно не е на трудов договор. Важното в случая е дали са правени осигуровки през този период, през който е била на хонорар.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот beauty » 04 Юни 2008, 14:03

Вярно, трябва да се разбере дали е била осигурявана през този период! :oops: :oops: :oops: Има ли шанс да се направи нещо в този случай, ако се окаже, че жената не е била осигурявана, примерно 3 години назад или тези години тотално са загубени за нея? Съжалявам за глупавите въпроси, материята е доста объркана за мен и се възхищавам на колеги, които свободно боравят с нея!
beauty
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Юни 2008, 14:14

Трябва да се види договора.
(3) (Обявена за противоконституционна по отношение на работещите пенсионери, включени в кръга на задължително осигурените лица по този законов текст - РКС, ДВ, бр. 55 от 2000 г.) Задължително осигурени за инвалидност поради общо заболяване за старост и за смърт са:

1. лицата, регистрирани като упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност;

2. (доп. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) лицата, упражняващи трудова дейност като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества;

3. (обявена за противоконституционна - РКС, ДВ, бр. 55 от 2000 г.) докторантите, ако не са осигурени за пенсия на друго основание;

4. (*) (изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., изм. - ДВ, бр. 112 от 2003 г., в сила от 01.01.2004 г.) регистрираните земеделски производители и тютюнопроизводители;

5. (изм. - ДВ, бр. 64 от 2000 г., доп. - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) лицата, които полагат труд без трудово правоотношение и получават месечно възнаграждение, равно или над една минимална работна заплата, след намаляването му с нормативно признатите разходи, ако не са осигурени на друго основание през съответния месец;

6. (нова - ДВ, бр. 119 от 2002 г., в сила от 01.01.2003 г.) лицата, които полагат труд без трудово правоотношение, които са осигурени на друго основание през съответния месец, независимо от размера на полученото възнаграждение.

Това , дали подлежи на осигуряване върху този си доход.
Последна промяна sunrise на 04 Юни 2008, 15:44, променена общо 1 път
sunrise
Активен потребител

Мнениеот beauty » 04 Юни 2008, 14:29

Много благодарско! Задължително ще прегледам договора и оттам насетне ще предприема действия. Благодаря за помощта! :) :D
beauty
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 04 Юни 2008, 14:35

Сега се сетих още нещо.
В края на всяка година, Университетът би трябвало да и е издавал и служебна бележка за изплатените суми, осигуровки и данъци.Единият екземпляр е за НАП, но другия трябва да е в нея .
sunrise
Активен потребител

Мнениеот beauty » 04 Юни 2008, 14:50

Непременно ще поискам и нея. Ще споделя какво се е случило и в крайна сметка как сме процедирали в случая, за да е от полза и на други колеги. :P
beauty
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 04 Юни 2008, 15:09

Аз си мисля друго... без да съм абсолютно сигурен... но при плащането е трябвало да има вместо фиш - сметка за изплатени суми, съответно годишна декларация.
а в последствие заверка на осигурителна книжка.
Тази осигурителна книжка не е проблем, но ще трябва да се разходите до НОИ (РУСО), където ще ви го заверят този осигурителен стаж. Разбира се, ще носите и сметките, за да могат да засекат периодите.
Ако нямате осигурителна книжка... струва 2 или 3 лв... че не съм купувал скоро. В самото НОИ ги продават...
prnedev
Активен потребител

Мнениеот beauty » 04 Юни 2008, 15:24

Всяка идея е добре дошла! Ето още нещо, за което не ми бе дошло на ум, :idea: браво!
beauty
Младши потребител

Мнениеот prnedev » 04 Юни 2008, 15:41

Ами не са трудови доходи... затова не върви да е служебна бележка...
prnedev
Активен потребител

Назад към Данъчно право