начало

ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си ВКС даде „зелена светлина“ на младшите магистрати да водят дела за законовия размер на заплатите си

прехвърляне на имот с удостоврение за наследници

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прехвърляне на имот с удостоврение за наследници

Мнениеот klimbo_arch » 23 Юни 2008, 09:07

Здравейте!
Някой може ли да ми помогне с информация как да бъде прехвърлен имот с удостоверение за наследници. Баба ми почина преди 2 год. а дядо ми преди една. Баща ми е питал в кметството, но са му казали да изчака една година и тогава да прави прехвърляне. Оказва се обаче, че това прехвърляне трябвало да се направи в едномесечен срок. Така ли е и какво трябва да направим?
Благодаря ви!
klimbo_arch
Младши потребител

Мнениеот ch3oh » 23 Юни 2008, 09:41

Здравейте!
Не знам какво имате предвид под "прехвърляне" на имот, но няма никаква разлика в процедурата.
Съмнява ме, че са Ви подвели с информацията.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 23 Юни 2008, 10:15

Наследения имот не се прехвърля. Той става собственост на наследниците от момента на приемане на наследството. По всяко време може да се издаде нотариален акт , не се чака никакви години.
Що се отнася обаче, до предекларирането на имота в общината на името на наследника, срокът вече сте го пропуснали, за което по всяка вероятност ще Ви наложат глоба. Затова по-бързо към общината.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот brymm » 23 Юни 2008, 10:22

А с изчакването още една година може да са имали предвид да изчакат да изтече давността за налагането на глоба. ;-)

Защото и за този вид нарушения, също както за престъплението по 227б от НК (имаше такава дискусия) обикновено се приема, че давността тече от момента, в който е изтекъл срокът за заявяване. Т.е. че онова престъпление и това административно нарушение не са "продължени".

Въпросът е съвсем неясен, но явно приемаме, че под "прехвърляне" се има предвид подаването на декларация в общината във връзка с данъците на имота.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Мнениеот klimbo_arch » 23 Юни 2008, 14:28

Благодаря ви!
Да точно за данъците се интересувам. Баща ми, който е наследник е трудно подвижен и е нямало как да провери. В кметството в селото вдигат рамене и казват "не бързай". Тъй като той не е единстван наследник, а наследения имот го поделя с леля ми, бихме желали нащата да са възможно най-прозрачни.
Той и майка ми живеят във въпросния имот, а леля ми е решила, че може да ги изгони по всяко време.
Вярно ли е, че ако плащат данъците 5 години, имотът не може да се оспорва от друия/те наследници?
klimbo_arch
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 23 Юни 2008, 14:35

Не е вярно. При всички положения , ще Ви е нужна компетентна помощ обаче. Леля Ви може да го е декларирала ,така,че да не отнесете глобата.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот klimbo_arch » 23 Юни 2008, 14:45

тъй като съм много зле в тези неща и нищичко не разбирам, какво ще ме посъветвате-да потърсят адвокат или...
klimbo_arch
Младши потребител

Мнениеот Гост » 25 Юни 2008, 15:10

klimbo_arch написа:тъй като съм много зле в тези неща и нищичко не разбирам, какво ще ме посъветвате-да потърсят адвокат или...

Нормалните хора точно това правят - обръщат се към адвокат , а не киснат по форумите , крънкайки безплатни консултации ! ...
Гост

Назад към Данъчно право