начало

Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд

Съдлъжник

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Съдлъжник

Мнениеот 307307 » 02 Юли 2008, 12:09

Аз съм счетоводителка и не съм много наясно с някой правни термини и много моля, ако някой е наясно да ми обясни каква е разликата между това да си съдлъжник по заем и да си поръчител по същия заем.
Само да поясня, че станах съдлъжник на една колежка за заем от 4000 лв за 7 години. В Райфайзен ми казаха, че съдлъжникът отговарял само за половината заем, а поръчителят за целия, което на мен ми звучи абсурдно. Какво ще стане, ако тя престане си връща заема? Аз целия заем ли ще трябва да връщам или половината?
307307
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 02 Юли 2008, 12:24

Ако бяхте инжинер например, въпросът Ви би звучал нормално , но от счетоводител?
Та или не са Ви обяснили ,както трябва, или Вие не сте разбрали.
Първо е странно да си съдлъжник на колега, обикновено съдлъжници са съпрузи и др.подобни.
Поръчителят отговаря за чужд дълг и съответно има право на иск към длъжника и останалите поръчители.
Съдлъжникът отговаря за собственият си дълг.Вие не отговаряте за половината дълг, а за целият. Освен това, ако има поръчители няма как да си търсите платеното от тях, тъй като дълга си е Ваш. Банката не се интерисува от подбудите Ви за това "партрьорство".
Странно защо тези въпроси изникват у Вас сега.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 02 Юли 2008, 12:32

Ех... как си търся един съдлъжник, за да изтегля 10000 лв.

Уважаема госпожо. Тези въпроси се задават ПРЕДИ да се предприеме нещо.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

307307

Мнениеот 307307 » 02 Юли 2008, 12:47

Благодаря за отговорите. Аз не се притеснявам от това, че колежката няма да върне сумата, исках просто принципно да знам как стоят нещата. Защото тази от Райфайзен, която подготвяше документите за заема и писа договора беше някакво момиченце, което не можа да отговори на нито един мой въпрос. Аз се съгласих да стана съдлъжник, защото тези от банката казаха, че за това няма да ми искат бележка за доходите и самото отпускане на заема щяло да стане по-бързо, отколкото ако стана поръчител, а колежката просто я беше позакъсала малко и спешно и трябваха пари.
И само да вметна, не мога да разбера защо смятате, че аз като счетоводителка не би трябвало да задавам такива въпроси. Къде виждате връзката между счетоводството и значението на понятието съдлъжник?
307307
Нов потребител

Мнениеот blossom » 02 Юли 2008, 12:55

защото такова понятие "съдлъжник" реално в закона на съществува. неговото значение може да го извлече всеки що-годе интелигентен човек по чисто лексикален път. съ-дължа = дължа заядно с някого. Ккавото дължи тя, дължите и вие. А поръчителят се включва в изпълнението, само когата длъжникът не плаща.
blossom
Потребител

Мнениеот law_master » 02 Юли 2008, 13:55

blossom Пуснато на: 02 Юли 2008 11:55 am Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

съ-дължа = дължа заядно с някого. Ккавото дължи тя, дължите и вие. А поръчителят се включва в изпълнението, само когата длъжникът не плаща.

само като вметка обикновено поръчителите пред банки не са истински поръчители по смисъла на ЗЗД а са т.нар банкови гаранти - отговарят ако главният длъжник не изпълни. поръчителите са солидарни длъжници и те нямат exceptio ordinis.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот Trapped » 02 Юли 2008, 14:16

Най-кратко и просто казано, ако дължите на банката една ябълка като съдлъжник дължите половин ябълка, рязана. Ако дължите ябълка като поръчител, това значи, че някой друг дължи същата ябълка и ако той не "плати", вие дължите цяла ябълка, нерязана. Ако той плати, вие нищо не дължите. Може да Ви изглежда безсмислено на пръв поглед, но от юридическа и практическа гледна точка си е доста смислено.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот ralitsavachkova » 02 Юли 2008, 15:13

Не е възможно да сте съдлъжник по кредит щом нямате роднинска връзка с кредитополучателя. Съдлъжник сте ако сте съпрузи или имате общо съжителство. В случая сте чисто и просто един поръчител, който поема цялата тежест на кредита ако кредитополучателя не плаща.
ralitsavachkova
Нов потребител

Мнениеот law_master » 02 Юли 2008, 15:54

ralitsavachkova Пуснато на: 02 Юли 2008 02:13 pm Заглавие:

--------------------------------------------------------------------------------

Не е възможно да сте съдлъжник по кредит щом нямате роднинска връзка с кредитополучателя. Съдлъжник сте ако сте съпрузи или имате общо съжителство. В случая сте чисто и просто един поръчител, който поема цялата тежест на кредита ако кредитополучателя не плаща.

че ако така е уговорено защо да не може?
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ