Учудих се че застраховател ти дава някакви временни номера / не на тененекия/, а именно сключваш договор за Гражданска отговорност пишат ти в договора някакъв номер /небългарски/ и с този договор се придвижваш от автокъщата или автомагазина до КАТ в своя район. Т.е. не окачваш никакави номера на колата и я караш!
Потърсих Закона и наредбите, и по този начина не намерих някаква законова /юридическа/ опора. Въпроса ми има ли такова нещо в БГ и има ли почва у нас, т.к. ми предстои купуване на автомобил от автокъща на повече от 200 км. от моя град.
- Дата и час: 27 Фев 2025, 13:42 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Временна регистрация на МПС от застраховател
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Има 2 вида "временни" номера- едните са с "В" между цифрите, а другите - с "Н".
"В" е временен автомобил - всяка автокъща би трябвало да притежава поне няколко такива номера, които да слага на автомобилите, когато клиента пожелае да направи кръгче за проба по улиците. Коя кола с кой номер по кое време е била би трябвало да се записва в специален дневник. Срока на валидността му е 1 година. Водят се на автокъщата.
"Н" е кола "нов внос". Този номер би трябвало да се осигури от продавача пи покупката на автомобила, или от купувача, който си го взима от КАТ преди сделката. Служи за да се закара колата от магазина до КАТ и до застрахователя. Май че се предава в КАТ, когато се сложи"постоянния" номер, демек е за еднократна употреба. Мисля, че срока му на валидност е 30 дни. Не знам да има някакви ограничения за това къде и кой може да кара кола с такъв номер.
Поне тези данни успях да намеря в wikipedia-та. Ще потърся още малко, и ако намеря, ще допиша
Обаче не знам как точно стои въпроса с гражданската отговорност с този номер - в твоя случай трябва да е "Н". Може би се плаща някаква "временна" ГО, и след това се оформя окончателна полица спрямо новия номер.
Опс, намерих:
"В" е временен автомобил - всяка автокъща би трябвало да притежава поне няколко такива номера, които да слага на автомобилите, когато клиента пожелае да направи кръгче за проба по улиците. Коя кола с кой номер по кое време е била би трябвало да се записва в специален дневник. Срока на валидността му е 1 година. Водят се на автокъщата.
"Н" е кола "нов внос". Този номер би трябвало да се осигури от продавача пи покупката на автомобила, или от купувача, който си го взима от КАТ преди сделката. Служи за да се закара колата от магазина до КАТ и до застрахователя. Май че се предава в КАТ, когато се сложи"постоянния" номер, демек е за еднократна употреба. Мисля, че срока му на валидност е 30 дни. Не знам да има някакви ограничения за това къде и кой може да кара кола с такъв номер.
Поне тези данни успях да намеря в wikipedia-та. Ще потърся още малко, и ако намеря, ще допиша
Обаче не знам как точно стои въпроса с гражданската отговорност с този номер - в твоя случай трябва да е "Н". Може би се плаща някаква "временна" ГО, и след това се оформя окончателна полица спрямо новия номер.
Опс, намерих:
НАРЕДБА № I-45 ОТ 24 МАРТ 2000 Г. ЗА РЕГИСТРАЦИЯТА, ОТЧЕТА ПУСКАНЕТО В ДВИЖЕНИЕ И СПИРАНЕТО ОТ ДВИЖЕНИЕ НА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА И НА РЕМАРКЕТАТА, ТЕГЛЕНИ ОТ ТЯХ (ЗАГЛ. ИЗМ. И ДОП. - ДВ, БР. 105 ОТ 2002 Г.)
Обн. ДВ. бр.31 от 14 Април 2000г., изм. ДВ. бр.48 от 14 Май 2002г., изм. ДВ. бр.105 от 8 Ноември 2002г., изм. ДВ. бр.68 от 1 Август 2003г., изм. ДВ. бр.105 от 2 Декември 2003г., изм. ДВ. бр.1 от 3 Януари 2006г., изм. ДВ. бр.21 от 10 Март 2006г., изм. ДВ. бр.34 от 25 Април 2006г., изм. ДВ. бр.59 от 21 Юли 2006г., изм. ДВ. бр.93 от 17 Ноември 2006г., попр. ДВ. бр.99 от 8 Декември 2006г., изм. ДВ. бр.57 от 13 Юли 2007г., изм. ДВ. бр.20 от 26 Февруари 2008г., изм. ДВ. бр.40 от 18 Април 2008г., изм. ДВ. бр. 53 от 10 Юни 2008г.
...
Чл. 27. (1) Транзитна регистрация се извършва:
1. в случаи на придвижване на нерегистрирани превозни средства в страната;
2. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2002 г.) при износ на превозни средства от страната - след прекратяване на постоянната или временната им регистрация или на закупени в страната нерегистрирани ППС - след митническо оформяне на вноса и износа им.
3. (новa - ДВ, бр. 93 от 2006 г.) при изгубена или открадната постоянна табела, след обявяването й за издирване.
(2) За транзитна регистрация собственикът на превозното средство представя:
1. писмено заявление за транзитна регистрация;
2. документ за собственост и произход на превозното средство;
3. документ за самоличност;
4. карта с идентификационен код по регистър БУЛСТАТ - за стопански субекти;
5. застраховка "Гражданска отговорност".
...
Чл. 29. (1) При транзитна регистрация се издава документ за движение с определен маршрут или район със срок на валидност до 30 дни.
(2) Транзитният регистрационен номер се състои от шестцифрена комбинация на числата от 0 до 9, симетрично разделени с буквата "Т" или "Н" в средата, и е за еднократна употреба.
Чл. 30. (1) (Изм. - ДВ, бр. 21 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 93 от 2006 г.) На фирми, извършващи внос и продажба на превозни средства, се предоставят временни регистрационни табели със срок до една година по установен от директора на ГДППООРП, ред.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
Ето ти е писание на минал по този път:
http://www.vwclub-bg.org/forum/viewtopic.php?t=88529
http://www.vwclub-bg.org/forum/viewtopic.php?t=88529
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
- TheOldMan
- Активен потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|