начало

Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд

Как да се държа за първи път в зала??

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как да се държа за първи път в зала??

Мнениеот nora00 » 13 Юли 2008, 16:48

Здравейте, ще се радвам да ми помогнете, който с какъвто съвет може защото съвсем съм се "сковала"

Миналата седмица постъпих н аработа, като юрисконсулт в едно Дружество. Завърших сега лятото. Никакъв стаж. В службата имаше една по опитна колежка, която обаче в сряда се скара с шефовете и си пусна предизвестието. В петък, ме извикаха шефовете и ми казаха, че съм на дело в четвъртък тази седмица. Аз жалба или молба не съм писала, а сега на дело. Моля Ви, кажете ми как да се държа? Ние сме ответници и инстанцията е Окр.съд. Даже не знам къде да застана? Срещу прокурора или.........направо умирам от срам. Моля, ако имате желание кажете как е било про Вас първиат път. За Ваше дело.

Благодаря, надявам се да срещн раазбиране и ....по малко подигравки заради незнанието ми .....
:( :( :( :oops:
nora00
Младши потребител

Мнениеот ralitsarbg » 13 Юли 2008, 17:00

Ако сте жалбоподател или ищец - трябва да застанете от ляво на съдията, който е срещу Вас. Ако сте ответник по искова молба, от дясно. Споменавате прокурор - какво е делото...Ако сте частен обвинител, граждански ищец - трябва да сте от неговата страна...
Нека ориентир Ви бъде мястото по средата, което е за свидетелите - то е точно срещу съдията.
Моят съвет е да се запознаете подробно с материалите по делото, приложимия закон и да си подготвите пълномощните.
Успех!
ralitsarbg
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 13 Юли 2008, 18:22

Ако разполагате с време влезте в предходните дни като слушател на някое гражданско дело.поне да се ориентирате за процедурата по даване хода на делото,доклада на съдията ,доказателствените искания.

От поста Ви не разбрахме правното основание на иска,по който е образувано делото.

А за моето първо дело....ами доста глупости наплясках май.Иска ми беше по чл.11,ал.2 от ЗСПЗЗ-частично го уважиха.това си спомням по него
Е,имах и доста гафове в началото,докато "вляза в пътя".но сега съм доволен-вече навъртях 2 годинки и съм по уверен в себе си.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот mi_mi » 14 Юли 2008, 15:40

Ако е първо с.з. просто казвате, че искът е неоснователен по съображения, които ще изложите в хода на делото. Ако имате да представяте доказателства, може да го направите и в първото с.з., като ги представите с писмена молба и едни за ищеца. Ако ищецът иска експертиза, можете да включите към задачите й още въпроси, които ще ви ползват вас като страна.
Във второто с.з. се разглежда заключението но вещото лице, ако имате въпроси към него, други доказателствени искания. След като приключи тази част , съдията пита дали да даде ход на делото по същество и вие казвате-да/ако нямате др. доказат. искания/ и си подготвяте писмена защита. Това е добре за начинаещ, но може и да искате съдията да ви даде срок за представянето й.
Аз също имам нищожен процесуален опит и разбирам как се чувствате. Така бях и аз . На мен на първото дело ми се изгуби гласът . Идваше някъде "под земята" и се чувствах ужасно объркана... Забелязвам ,че в зала само глупаците не се притесняват и объркват. Незнанието понякога може и да помага. Нахаканият вид буди респект, нищо че няма "подплата". УСПЕХ!
mi_mi
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 14 Юли 2008, 16:12

Мила Нора!
Спокойно! Спокойно и пак Спокойно!
Това дело си има номер и щом е в Ок. Съд - съдия докладчик.
1. Правиш си пълномощно от името на управителя на дружеството че имаш право да го представляваш/дружеството/ пред ок. съд, по еди кое си дело включително и процесуално до приключв. на делото пред вс. инстанции и т.н.т. /надявам се че можеш да се справиш с пълномощното/ не е нужно да го заверяваш нот. само подпис на управител и може печат на дружеството.
2. Въоръжаваш се с търпение и заедно с пълномощното отиваш в Ок. съд - деловодстово, където си намираш делото, взимаш си го срещу личната карта и пълномощното сядаш и си го прочиташ спакойно, ако можеш си го снимаш /някъде дават / другаде искат молба до съда да получиш незаверени преписи ..
Взимаш си тефтер и си водиш записки, не бързаш.
3. Връщаш се и хващаш записките и Аписа за ушите и четеш съответния процесуален и материален закон и практиката към него - Ако нямаш Апис - пиши ми на лични ще ти пратя нещо :wink:

Ако имаш време отиваш в съда - и гледаш как се прави, като е добре да е ден - два преди делото да ти отлежи...
И така , полека - ще се справиш - Важното е да си спокойна !
Успех
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот dino6506 » 15 Юли 2008, 00:31

бе ако можеш го отложи :D
dino6506
Потребител

Re: Как да се държа за първи път в зала??

Мнениеот donna » 15 Юли 2008, 00:40

nora00 написа:Здравейте, ще се радвам да ми помогнете, който с какъвто съвет може защото съвсем съм се "сковала"

Миналата седмица постъпих н аработа, като юрисконсулт в едно Дружество. Завърших сега лятото. Никакъв стаж. В службата имаше една по опитна колежка, която обаче в сряда се скара с шефовете и си пусна предизвестието. В петък, ме извикаха шефовете и ми казаха, че съм на дело в четвъртък тази седмица. Аз жалба или молба не съм писала, а сега на дело. Моля Ви, кажете ми как да се държа? Ние сме ответници и инстанцията е Окр.съд. Даже не знам къде да застана? Срещу прокурора или.........направо умирам от срам. Моля, ако имате желание кажете как е било про Вас първиат път. За Ваше дело.

Благодаря, надявам се да срещн раазбиране и ....по малко подигравки заради незнанието ми .....
:( :( :( :oops:

Никой не се е родил научен ,не ти зная казуса но виж по стария или новия ГПК е ,ищец или ответник си?
donna
Старши потребител

Мнениеот system » 15 Юли 2008, 08:44

Да, наистина нахвърлете казуса с няколко думи. По-лесно ще ни бъде да Ви дадем конкретен съвет.
system
Активен потребител

И аз така

Мнениеот bonbon » 15 Юли 2008, 08:52

И аз съм в подобна ситуация.
Последна промяна bonbon на 16 Юли 2008, 08:20, променена общо 1 път
bonbon
Младши потребител

Мнениеот Bai_Ganjo » 15 Юли 2008, 08:54

Понякога си мисля върху природата на юрисконсулта - що за животно е ? Най-ми се доближава до адвокат на трудов договор...а за адвокатите - изпити,че става първо младши, че с ограничения, а юр-к-та, хайдее от първия ден в Окръжен съд,е щом шефът смята, че ще се справи - добре, но отговорността не е по-малка от тази на адвоката,нали ?!И при евентуален провал-не поради незнание, а поради неопитност и псих. неустойчивост - скандали и...предизвестие /за напускане,респ. уволнение/. Та вие какво мислите, що за животно е юрисконсулта ?
Bai_Ganjo
Потребител

Re: И аз така

Мнениеот Biby » 15 Юли 2008, 09:11

bonbon написа:И аз съм в подобна ситуация.

И аз с вас :lol: На 1.09. ще ми е първото дело - ахд. Притеснено ми е, но вярвам, че ще се справя /поне се надявам/. :roll:
Изображение
Biby
Потребител

а аз другата седмица

Мнениеот bonbon » 15 Юли 2008, 09:44

а аз другата седмица. За какво става въпрос във вашето ахд?
bonbon
Младши потребител

Мнениеот Biby » 15 Юли 2008, 09:48

Жалбоподатели сме. Искаме да се отмени заповед за налагане на дисц. наказание.
Изображение
Biby
Потребител

Мнениеот sunrise » 15 Юли 2008, 09:52

Добре е , ако може да влезете на дело на същия съдия, щото има някои дето на себе си приличат. Иначе смело и кураж.Обикновено , по мое мнение , дори в окръжен съд съдиите са по-толерантни от тези в районен . Там си мислят ,че знаят всичко и понякога си позволяват надменност.
Послушайте всичко, което колегите са Ви написали по-горе.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот punisher » 15 Юли 2008, 09:59

Колеги,спокойно.Вие да не си мислите,че съдиите знаят всичко.Аз също съм младши адвокат и за първото ми заседание кой знае нещо специално не съм се готвила.Просто си върнах мисловно нещата,когато бях на стаж и кога какво трябва да се казва,как да се държиш,къде да застанеш,т.е. все неща,които иначе дразнят съдиите…ако не ги знаеш.И за моя изненада-адвокатката(със стаж 20г.) на насрещната страна в първото съд.заседание(става въпрос за съдебна делба) изобщо не знаеше къде се намира и си искаше още в тази фаза вещо лице,раздел.протокол и т.н.А на съдийката в тази ситуация й трябваха няколко минутно мислене,за да й каже,че все още сме в първо заседание на първа фаза и не се знаеше дали ще има втора фаза.Така че …. Да не говорим как определи дяловете на наследниците в решението за допускане на делбата,но това вече е друг въпрос.
punisher
Потребител

Мнениеот nora00 » 15 Юли 2008, 10:32

Изключително Благодаря на хората, които оставиха свои мнения и препоръки. Много полезни ми бяхте. Нека и други потребители дават свои мнения, това как е минало първото им дело, за какво е било и все други съвети, които да бъдат полезни на такива колеги като мен- с нищожен практически опит.

Благодаря, :wink:
nora00
Младши потребител

Мнениеот pillar » 15 Юли 2008, 10:46

И аз вначалото много се шашках и пред длъжниците загубвах ума и дума,даже една колежка се закани,че с длъжници ще работя само през трупа и,но с течение на времето свиквам.
pillar
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ