начало

Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд

За жестокостта спрямо животните

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

За жестокостта спрямо животните

Мнениеот ilka_yan » 16 Юли 2008, 02:55

Моля ви,да ми помогнете с конкретен правен съвет,относно проявата на жестоко отношение спрямо бездомни животни от страна на непълнолетни!!! Въпросното поведение е системно и от доста време!!Какви правни действия биха били най-удачни?!
ilka_yan
Нов потребител

Re: За жестокостта спрямо животните

Мнениеот system » 16 Юли 2008, 09:26

ilka_yan написа:Моля ви,да ми помогнете с конкретен правен съвет,относно проявата на жестоко отношение спрямо бездомни животни от страна на непълнолетни!!! Въпросното поведение е системно и от доста време!!Какви правни действия биха били най-удачни?!

Трудна работа. В началото на тази година приеха Закон за защита на животните, където в чл. 6 ал. 2 и чл. 7 е дадено определение какво е нехуманно и какво е жестоко отношение към животните. Тези действия са забранени съответно с чл. 6 ал. 1 и чл. 7 ал. 1 от закона. Жестокото отношение към животно е административно нарушение и се наказва с глоба от 100 до 250 лв., а при повторно нарушение - от 250 до 500 лв., освен ако деянието не съставлява престъпление.
Тъй като в случая лицата са непълнолетни, по отношение на тях глобата се заменя с обществено порицание, съгласно чл. 15 ал. 2 от Закона за административните нарушения и наказания. Родителите обаче могат да бъдат наказани с глоба, съгласно чл. 66 от Закона за защита на животните, тъй като непълнолетните се намират под родителски контрол.
"Правните" действия, които можете да предприемете, е да сигнализирате някоя от институциите, компетентни да констатират такива нарушения или да налагат административни наказания. Това са в случая териториалните структури на Националната ветеринарномедицинска служба (РВМС), или общината - там трябва да има упълномощени от кмета лица да се занимават с бездомните животни. Те ще направят проверка, ако констатират нарушение, ще съставят акт и ще издадат наказателно постановление за налагане на глоба. Има и други структури (чл. 70 от Закона), но те в случая не вършат работа.
system
Активен потребител

Re: За жестокостта спрямо животните

Мнениеот diaida » 16 Юли 2008, 13:14

ilka_yan написа:Моля ви,да ми помогнете с конкретен правен съвет,относно проявата на жестоко отношение спрямо бездомни животни от страна на непълнолетни!!! Въпросното поведение е системно и от доста време!!Какви правни действия биха били най-удачни?!

А какво точно правят (непълнолетните)? В какво се състои жестокото отношение? :roll:
Аз се чудя на тези фондации за защита на животните, никнещи като гъби, които не могат да се оплачат от липса на средства, тъй като получават различни субсидии и от фондове и от по-големи чуждестранни организации.
Винаги съм се чудила в кой век живеем, като погледна зоомагазините и нещастните животни, дето се пекат поставени в клетки, като вещи по витрините. Колко жесток трябва да си, за да напъхаш 5 малки кученца или котенца в една малка клетка и да ги сложиш на 40 градуса температура на витрината с паничка вода, дето те са разляли отдавна и да стоят цели по съботи и недели съвсем сами там.
Чудя се и на тези, които карат животните си да раждат по 10 пъти в годината, за да продават малките на същите тези магазини, на онези които правят "боеве с животни" ... изобщо това е някакъв пълен ад за нещастните същества, дето нито жалба могат да си напишат, нито дело да заведат.

Ето само някои факти от които ми се повдига:
http://images.google.bg/imgres?imgurl=h ... l%26sa%3DG

http://images.google.bg/imgres?imgurl=h ... l%26sa%3DG
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ