начало

Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд

Забранен ли е абсентът в България?

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.


Забранен ли е абсентът в България?

Мнениеот svetlamn » 31 Юли 2008, 10:23

Покрай работата си ми е необходимо да разбера дали по закон са забранени вносът, производството и продажбата на алкохолната напитка абсент в България. Единственото, което открих е, че в страните от Европейския съюз забрана вече не съществува, но има ограничения за съдържанието на пелин.
Приети ли са европейските закони и в България или тук има друг действащ закон? Бил ли е забраняван абсентът в България изобщо?
Ще бъда много благодарна, ако ми отговорите.
svetlamn
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Юли 2008, 10:11

Re: Забранен ли е абсентът в България?

Мнениеот gery » 31 Юли 2008, 10:57

svetlamn написа:Покрай работата си ми е необходимо да разбера дали по закон са забранени вносът, производството и продажбата на алкохолната напитка абсент в България. Единственото, което открих е, че в страните от Европейския съюз забрана вече не съществува, но има ограничения за съдържанието на пелин.
Приети ли са европейските закони и в България или тук има друг действащ закон? Бил ли е забраняван абсентът в България изобщо?
Ще бъда много благодарна, ако ми отговорите.


До колкото знам не е, от МЕТРО спокойно може да си купиш! Разбира се това не е онзи абсент :), доста модифициран е!
gery
Потребител
 
Мнения: 602
Регистриран на: 23 Авг 2001, 19:26
Местоположение: Варна

Мнениеот svetlamn » 31 Юли 2008, 11:27

Аз знам, че абсентът се продава в магазини и заведения, но ме интересува какво точно казва законът по въпроса. Нужна ми е достоверна и официална информация. Ако някой може да ми даде такава, ще се радвам.
svetlamn
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Юли 2008, 10:11

Мнениеот vili_spasova » 31 Юли 2008, 12:06

Ето какво намерих - дано Ви свърши работа- Закона за митниците и после:

Към организаторите на срещата - не пия алкохол, но като се зачетох в приложението на наредбата май ми се прииска поне да опитам част от изброеното по- долу:

НАРЕДБА № 8 от 19.10.2004 г. за допълнителните правила за тарифно класиране на стоки
Издадена от министъра на финансите, обн., ДВ, бр. 96 от 29.10.2004 г.
Чл. 1. С тази наредба се определят допълнителни правила за тарифно класиране на стоките в съответствие със:

1. обяснителните бележки към Хармонизираната система за описание и кодиране на стоките съгласно приложение № 1;

2. обяснителните бележки към Комбинираната номенклатура, прилагана в страните - членки на Европейския съюз, съгласно приложение № 2;

3. мненията за класиране на стоките, приети от Комитета по хармонизираната система на Световната митническа организация, съгласно приложение № 3;

4. решенията за класиране на стоките, прилагани в страните - членки на Европейския съюз, съгласно приложение № 4.
Чл. 2. Допълнителните правила по чл. 1 се прилагат при тълкуването на позициите и подпозициите на Комбинираната номенклатура на Република България.
ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
§ 1. Наредбата се издава на основание чл. 27, ал. 2 от Закона за митниците.
§ 2. Приложенията към наредбата се обнародват като притурка на "Държавен вестник".
Приложение № 1


към чл. 1, т. 1

Обяснителни бележки към Хармонизираната система за описание и
кодиране на стоките



Приложение № 2


към чл. 1, т. 2

Обяснителни бележки към Комбинираната номенклатура, прилагани в
страните - членки на Европейския съюз



Приложение № 3


към чл. 1, т. 3

Мнения за класиране на стоките, приети от Комитета по
Хармонизираната система на Световната митническа организация



Приложение № 4


към чл. 1, т. 4

Решения за класиране на стоките, прилагани в
страните - членки на Европейския съюз

ПРИЛОЖЕНИЯ към Наредба № 8 от 2004 г. за допълнителните правила за тарифно класиране на стоки (Приложение № 1 - глави от 1 до 28)
Издадени от министъра на финансите, обн., ДВ, бр. 96 от 29.10.2004 г.
Приложение № 1


2208
Етилов алкохол, неденатуриран, с алкохолно съдържание по обем под 80 % vol; ракии, ликьори и други спиртни напитки

2208 20
- Спиртни напитки от вино или от гроздови джибри

2208 30
- Уиски

2208 40
- Ром и тафия

2208 50
- Джин и хвойново питие

2208 60
- Водка

2208 70
- Ликьори

2208 90
- Други



* ОБЯСНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ ЗА ПОЗИЦИЯ 22.08
Настоящата позиция включва, от една страна, и независимо какъв е
алкохолният им градус:
А) Спиртните напитки, получени при дестилация на естествено ферментирали
течности, като гроздово вино, ябълково вино или предварително ферментирали
плодове, джибри, зърна или други подобни растителни продукти (без прибавяне
на аромат). Тези спиртни напитки се характеризират с това, че запазват
специфичен букет или аромат, който се дължи на наличието на вторични ароматни
ъставки (естери, алдехиди, киселини, летливи алкохоли и др.), присъщи на
естеството на материала, използван за дестилацията.
Б) Ликьорите, които са спиртни напитни с добавени захар, мед или други
натурални подсладители и екстракти или есенции (например, спиртни напитки,
получени или чрез дестилация, или чрез смесване на етилов алкохол или
алкохолен дестилат с един или повече от следните продукти: плодове, цветове
или други части от растения, екстракти, есенции, етерични масла или сок,
дори концентрирани). Между тези продукти могат да се изброят ликьорите,
съдържащи захар на кристали, ликьорите от плодови сокове, яйчените ликьори,
ликьорите на базата на билки, зърна и аромати, ликьорите от чай, шоколад,
мляко и от мед.
В) Всички останали спиртни напитки, невключени в други позиции от
настоящата глава.
От друга страна, позицията включва етилов алкохол, неденатуриран, с
обемно алкохолно съдържание, по-малко от 80 %, независимо дали е предназначен
за консумация от човека или е за промишлена употреба; дори и ако е годен за
консумация, етиловият алкохол се различава от продуктите, посочени по-горе в
А), Б) и В), защото е лишен от всякакви ароматични свойства.
Освен неденатурирания етилов алкохол с обемно алкохолно съдържание
по-малко от 80 %, сред тези продукти могат да се посочат:
1) Ракиите и спиртните напитки, получени при дестилация на вино или
джибри от грозде (коняк, арманяк, грапа, бренди, pisco, singani и др.).
2) Уиски и другите спиртни напитки, получени при ферментация и
дестилация на мъст от зърната на житни растения (ечемик, овес, ръж, царевица,
пшеница и др.).
3) Спиртните напитки, получени при дестилацията на ферментирали на
меласа от захарна тръстика или сок от захарна тръстика (ром и тафия), както
и тези, получени при дестилация на меласа от захарно цвекло.
4) Спиртните напитки, известни под наименованието хвойнови или джин,
съдържащи ароматни съставки на хвойната.
5) Водка, получена при дестилация на ферментирала мъст, получена
например от житни растения, картофи, обработени посредством дървени въглища.
6) Спиртни напитки, наричани обикновено ликьори, като: мастика, която
се получава от зелен анасон и от бадиан; кюрасо, който се приготвя от кората
на горчивия портокал; kummel - ароматизиран със семена от ким или от кимион.
7) Така наречените крем ликьори, чието наименование идва от гъстотата
или от цвета им, обикновено са с ниско съдържание на алкохол и са много
сладки (например ликьор от какао (крем какао), крем банан, крем ванилия,
крем кафе, крем касис и пр.), както и ликьорите-емулсии, по-специално
ликьорите с яйца (айерконяк) или с прясна сметана.
8) Ратафия - ликьори, приготвяни от плодови сокове, към които често се
добавя малко количество добавени ароматични вещества (ратафия от череши, от
касис, от малини, от кайсии и др.).
9) Aquavit и други спиртни напитки, получени при дестилация на алкохол
с плодове или с други части на растения или билки.
10) Ракии от ябълково вино (калвадос), от сливи (мирабели, сини сливи),
от череши или вишни (кирш, вишновка и др.) или други плодове.
11) Арак - ракия от ориз или от палмово вино.
12) Спиртни напитки, получени при дестилация на ферментирал сок от
рожкови.
:lol: 13) Алкохолни аперитиви (абсент, битер, горчиви и др.), различни от
приготвените на базата на прясно грозде и които се отнасят в № 22.05.
14) Алкохолните лимонади (без лековити съставки).
15) Плодовите или зеленчуковите сокове, към които е прибавен алкохол с
обемно алкохолно съдържание, превишаващо 0,5 %, различни от продуктите от
№ 22.04.
16) Спиртните напитки, наричани понякога хранителни добавки,
предназначени да поддържат организма в добро здраве и добро настроение. Те
могат да бъдат например на базата на растителни екстракти, на плодови
концентрати, на лецитин, на химически продукти и др., и да съдържат витамини
или железни съединения.
17) Напитките, наподобяващи виното и получени от смесването на спиртни
напитки с плодови сокове и/или вода, захар, оцветители, ароматизиращи или
други съставки, различни от продуктите от № 22.04.
# Оттук се изключват:
а) Вермутите и другите аперитиви на базата на вино от прясно грозде
(№ 22.05).
б) Етиловият алкохол и денатурираните спиртове със всякакво обемно
алкохолно съдържание; неденатурираният етилов алкохол с обемно алкохолно
съдържание 80 % или повече (№ 22.07).

2209 00
Годни за консумация видове оцет и годни за консумация заместители на оцет, получени от оцетна киселина



* ОБЯСНИТЕЛНИ БЕЛЕЖКИ ЗА ПОЗИЦИЯ 22.09
I. ВИДОВЕ ОЦЕТ ЗА ХРАНИТЕЛНИ ЦЕЛИ
Оцетът е кисела течност, получена при оцетна ферментация в присъствие
на въздух и при постоянна температура, която обикновено не надвишава 20° до
30 °С, на всякакви видове алкохолни течности или на различни захарни или
скорбелни разтвори, които са били подложени на алкохолна ферментация, като
превръщането в оцет е причинено от винената бактерия Micoderma aceti или
оцетна бактерия.
Според произхода им се различават следните видове оцет:
1) Винен оцет. Това е течност, чийто цвят е жълт до червен, според
вида на използваното
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител
 
Мнения: 978
Регистриран на: 05 Дек 2007, 16:16
Местоположение: София

Мнениеот svetlamn » 31 Юли 2008, 16:54

Много благодаря! Законът за митниците не се бях сетила да проверявам. По никакъв начин не съм юрист, но това, което разбрах е, че щом може да се внася в България, абсентът не е забранен.
svetlamn
Нов потребител
 
Мнения: 4
Регистриран на: 31 Юли 2008, 10:11

Мнениеот diaida » 01 Авг 2008, 17:12

svetlamn написа:Много благодаря! Законът за митниците не се бях сетила да проверявам. По никакъв начин не съм юрист, но това, което разбрах е, че щом може да се внася в България, абсентът не е забранен.


Че то кой го пие това ?! :roll: Тук сме традиционалисти! Или ракийка или водка ...
Залудо се хабите според мен! :lol:
Изображение http://www.save-darina.org ...Остава аромат и в ръката, подарила розата! http://vbox7.com/play:cb237e95
Аватар
diaida
Активен потребител
 
Мнения: 2595
Регистриран на: 21 Май 2007, 14:57
Местоположение: Sofia


Назад към Взаимопомощ


Кой е на линия

Потребители разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 49 госта


cron