начало

Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд

Защита от дискриминация

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Защита от дискриминация

Мнениеот vili_spasova » 01 Авг 2008, 11:33

Здравейте Колеги! :)

От известно време дори без да искам попадам на теми свързени с дискриминацията на работното място. /Аз самата си имам шеф, който плаче за жалба до Комисията за защита от дискриминация/

Искам да ПОКАНЯ Всички колеги, които са се занимавали или са имали проблеми на работните си места /мисля че ще бъдт предимно юрисконсулти/ с проблема за дискриминацията.
Решила съм да подам жалба срещу моя ръководител за непряка дискриминация.

Не знам дали има друг случай юрисконсулт да си съди шефа, но ако няма аз ще съм първия.
Въпросният шеф е човек, който се похвали че си е купил диплом по право и даже назовава цена - заради него ме е срам да казвам че съм завършила право /Освен това си е купил диплом за експерт -счетоводител/....
Връх на наглостта беше, когато се опита да ми пробута 4 ЕООД /които са си лично негови/ да му потълня документите за пререгистация и публикуване на ГФО.
Казах му да не се заяжда с юрист, но явно му доставя удовоствие да се гаври с подчинените си.

Поради всичко посочено по- горе Ви моля колеги- споделете опит и в крайна сметка дали си струва да му се даде урок на един такъв шеф и "мъж".
Ако подам жалба бъдете сигурни че ще дам голяма гластност на случая и се надявам че ще има полза и за други колеги, които са били жертва на дискриминация.

С пожелание за приятен ден :)
Вили
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Re: Защита от дискриминация

Мнениеот DrazniteL » 01 Авг 2008, 12:04

---
Последна промяна DrazniteL на 19 Дек 2011, 13:30, променена общо 1 път
DrazniteL
Потребител

Мнениеот adiko » 01 Авг 2008, 13:27

нямам опит в това отношение, но едва ли ще има особен смисъл, дори да дадете гласност на случая. ако под непряка дискриминация имате предвид неща, които той ви е казал, направил или накарал да направите, използвайки служебното си положение, ще е много трудно доказването им, дори и да имате свидетели.
adiko
Потребител

Мнениеот vili_spasova » 03 Авг 2008, 23:52

Всъщност непряката дискриминация е налице - защото се правят забележки относно външния вид на жените, размера на бюста, и как това влияе на интелектуалните способности. Подобни забележки се правят от въпросния не само към мен, но и към другите млади жени...
Друго - преди работа проверявам в съда има ли излязло решение, например и понеже деловодството работи от 9 часа - познайте - веднага ми се вдига скандал къде се бавя и че ще ме наказват дисциплинарно, понеже закъснявам за работа - обяснения че съм си вършила работата не помагат...
В началото много се шашках /даже си поплаквах тайно/, после, като размислих ми стана смешно и му казах: Ако ще ме уволняваш давай - много ми е интересно как ще уволниш юрист, без да имаш причина...
Последната гавра беше - детето ми е болно - имам 5 дни болничен, съответно уведомявам в работата, че съм болнични - при което ми се заявява, че ако искам да работя там - трябва да си взема гледачка, или да си намеря друг начин, но не бива да отсъствам нито ден...

Оня ден ми се направи проблем с ползването на полагащия ми се годишен отпуск - не че не ми разрешава - а ми се каза - ще си помисля...
То не могло август месец да почива юрисконсулта - Аз го питам - кога бе човече - то съда август почива ...
И така все в тоя дух.
От всичко разказано, мисля че дискриминация има - с оглед коментарите и намеците свързани с външния вид, небрежни докоснавия, когато минава покрай теб, забележки за тегло, или за облекло и т.н.т..., които определено не са казани с цел, културен комплимент... а по - скоро с цел да си възбуди или задоволи половото желание /поне според мен/... :roll:
Май това горното стана малко объркано, но хич не ми е приятно, даже като си го мисля...
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот Sahiba » 04 Авг 2008, 10:02

Хм, познато чувство :)

Предлагам ти да потърсиш по-добро място за работа, едномесечно предизвестие и така :)
Sahiba
Потребител

Мнениеот system » 04 Авг 2008, 11:02

Този Ваш шеф няма ли си по-голям шеф, да се оплачете на него ?
system
Активен потребител

защита от дискриминация

Мнениеот dream_t » 04 Авг 2008, 11:28

знам,че в момента тече такова дело от служителки на службата по вписване към директорите им от агенция по вписвания и е стигнало до ВАС,като в общи линии май нещата вървят в тяхна полза/на служителките/
dream_t
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 04 Авг 2008, 14:17

Не мисля дя напускам заради един егоцентричен глупак, даже напротив :wink:
Има по - големи шефове, но какво да кажа - споменах един два, пъти, но на тях всъщност им е все едно, искат резултати а задявките не ги интересуват.

Друго ме замисля - дали този шеф си дава сметка какво прави - от неговата камбанария може би изглежда като форма на благоразположение - че е удостоил нещастните си подчинени с височайшето си "внимание".
Мисля да му изпратя текстовете на З. за защита от дискриминация в червено на съответните места, пък дано се светне, че небрежните "закачки", които си позволява са всъщност наказуеми и то ако не осъществяват състава на блудството например /отнова с небрежните докосвания.../

Да пожелая хубава седмица на всички работещи колеги, а на почиващите - ползотворна почивка :lol:
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнение

Мнениеот bingo » 04 Авг 2008, 15:44

Според мен не му се връзвайте на глупостите на шефа си.
Свиркайте си пък той да си говори каквото си иска. Ако усетите че напрежението Ви идва в повече тайно и полека си намирате друга работа - в момента има достатъчно за юристи, пускате му предизвестието и да ходи да се оправя.
Ако пък е казал неща относно вида ви или нещо за дискриминация хубаво това да е поне пред свидетели.
Успех
bingo
Нов потребител

Мнениеот satir » 04 Авг 2008, 17:01

ама вили ти с тия тситси, какво очакваш да ти каже?! че си плоска ли???? :D
p.s. и аз не съм далече от подобна мисъл..... чул съм хубави неща за някаква комисия... дето кисне месец два и наблюдва ли наблюдава...
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот vili_spasova » 05 Авг 2008, 08:05

То фактите са си факти /тоест гърдите пък и няма къде да ги скрия.../, Но когато удовоствието от комплимента е споделено, т.е. между страните има взаимна как да я нарека - симпатия - не виждам нищо лошо.
Но я си предтави Сатир, че една неприятна за теб жена - която ти е шеф, почне да те докосва "случайно" прави ти намеци за външния ти вид /напр. за размера на разни неща :oops: :oops: :oops:/ но същата тази шефка е разплута, мазна и миришеща на пот дъртофелница, дето не се сеща даже да се обръсне, постоянно кава че трябва да отслабне и след 15 мин. отива да погълне поредното огромно количество храна,
А ... а ... а - тогава ще ти бъде ли приятно???!!! ТИ се опасяваш че всеки път когато те докосне ще остави мазни петна по дехите ти...
ДА продължавам ли ?
Взе да звучи като филм на ужасите, май :roll: :oops:

Виж - ако е един висок, стоен, добре ухаещ /на нещо поне над 100 лв./, обръснат и правещ комплименти с усет и намясто шеф, то даже не виждам защо да ми плаща ...
Ще ходя на работа само заради удовослтвитето да го виждам :oops:
/За доказателства - виж приложената по темата мистър... снимката на DEKAH/
Та те така....
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот satir » 05 Авг 2008, 08:23

:shock:
дай да ги скрием аз! :lol:
http://www.youtube.com/watch?v=CZo12LIWqYw
Аватар
satir
Активен потребител

Мнениеот narina » 05 Авг 2008, 10:03

Според мен, последното, за което Ви дойде наум да се хванете трябва да е дискриминация... че той даже Ви обръща по-голямо внимание от обичайно необходимото :lol: !
От така разказаното - защита на права по КТ - да, също по НК - сексуален тормоз /на работното място/ - да, но да говорим за дискриминация......
Пък, знам ли, може да опитате да му скроите шапка и за купените дипломи?!? Последното ще е много готино - един некадърник по-малко на хоризонта.... :twisted:
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот ptodorova » 05 Авг 2008, 11:02

Ако повдигнеш подобно обвинение, преди това обмисли какви загуби би претърпяла. Не сме в САЩ, а в България. Преди време бившето гадже на една приятелка я преби, защото го напусна. След дълго мотаене и няколко дела, го осъдиха да й плати някакво смешно обезщетение, което е по-малко от дневния оборот на едно от кафенетата му. Адвокатските хонорари бяха по-високи. Ако някой може да пребие момиче пред очите на повече от 10 човека и няколко майки с децата им и да му се размине с глоба и условна присъда, какво според теб ще направят на човек, който има достатъчно пари за да си "купи" дипломи?
За теб ще има последици. Първо, не се знае дали някога ще можеш да си намериш добра работа. Няма начин да не станеш известна в тези среди, а никой не си наема служителки без да ги проучи.
Второ, ако го разгласиш за фалшивите дипломи, можеш ли да докажеш, че наистина са фалшиви? Познавам човек с купена диплома и от него зная, че изпипват добре и най-малките детайли. Водят го като студент, вписан е във всички протоколи и по никакъв начин не можеш да докажеш, че не е приет като останалите студенти или, че не се е явявал на изпити.
Моят съвет е да не си хабиш нервите. Ако не се чувстваш добре на работното си място, напусни и си намери друго. Има такъв глад за юристи, че до седмица ще си намерила местенце, което ще ти хареса.
По-важно от здравето няма и за да си го съхраниш, преди всичко се постарай да си осигуриш приятна среда за работа.
ptodorova
Младши потребител

Мнениеот adiko » 05 Авг 2008, 13:45

вили, да не те обезнадеждавам, но и аз съм на мнение като повечето колеги, че в такъв случай е по-добре да напуснеш. да, не е приятно да ти правят забележки и изказвания от подобен характер, да те третират като сексуален обект, а не като умен и мислещ човек, да иззлобяват като разберат, че няма да им се отвори парашута. за гърдите и аз съм чула сигурно всичко, което може да се измисли по темата, вече нищо не може да ме изненада. нормално е човек да иска някакво възмездие, но според мен само ще се измъчиш още повече, борейки се с вятърни мелници... в момента, в който усещаш, че не можеш повече (а той май е назрял) се вдигай и си тръгвай, ще се справиш сама по-добре. аз поне винаги съм си тръгвала и не съм грешала. дори преди да се впиша като адвокат, работих няколко години при жена шеф, която никога не иззлобя затова как изглеждам и все още е най-големия ми клиент :D
а той ще си намери майстора, повярвай ми :D може някой ден да се срещнете при други обстоятелства и да му кажеш колко е жалък!
adiko
Потребител

Мнениеот ptodorova » 05 Авг 2008, 21:35

Ако шефа ти има навик да се гаври с хубавите жени, рано или късно ще си изяде "порциона". Дано само се размине с пердах, че много често половинките на хубавиците си имат пистолети.
ptodorova
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 05 Авг 2008, 21:49

Благодаря на всички колеги и колежки! които се включиха.
Прави ми впечатление, че много от нас по един или друг повод са се сблъсквали с подобни или същите проблеми на работните си места.
Ужасяващото е, че жертвите на сексуален и психически тормоз дори не си дават сметка какво се случва с тях.
Същото се отнася и за жертвите на домашното насилие.
Искам и колегите - мъже да ме разберат правилно - не деля жертвите по полов признак, Напротив- ясно е, че жертва на тормоз може да стане мъж, също както и жена.
Даже ако е мъж никой няма да му повярва сигурно....
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Назад към Взаимопомощ