начало

Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд

Искат ми споразумение, че този кредит ще бъде използван ....

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искат ми споразумение, че този кредит ще бъде използван ....

Мнениеот mnogoneopiten » 13 Авг 2008, 12:55

Здравейте колеги. Аз съм юрист с 2 м. стаж и едва ли мога да се нарека Ваш колега, но обстоятелствата ме накараха да се обърна към Вас. Ако имате желание бихте ли ми помогнали.

Шефовете помогнаха на едно физическо лице да изтегли кредит от банка. Същото ф.з. е едноличен собственик на капитала на едно ЕООД което изма задължения към дружеството в което работя. Искат ми споразумение, че този кредит ще бъде използван за погасяване на задълженията на ЕООД-то към нашето дружетсво, но и банката да е в това споразумение...

направо незнам от къде да почна :cry:
mnogoneopiten
Нов потребител

Мнениеот zoom » 13 Авг 2008, 13:49

А в банката съгласни ли са да подписват споразумение?
zoom
Потребител

Мнениеот mnogoneopiten » 13 Авг 2008, 13:52

Първо да Ви благодаря и на Вас. Да, банката е съгласна. Шефовете са близки с ф.л. и ми казаха, че няма да има услужнения. Искат споразумение..ние, банката и ф.л. , че кредита ще се използва за погасяване на задълженията на ЕООД-то, което е на ф.л. ..ще подпишат каквото изготвя, но аз незнам какво ....... :cry: не мога да го оформя някак си ......
mnogoneopiten
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 13 Авг 2008, 13:57

mnogoneopiten написа:Първо да Ви благодаря и на Вас. Да, банката е съгласна. Шефовете са близки с ф.л. и ми казаха, че няма да има услужнения. Искат споразумение..ние, банката и ф.л. , че кредита ще се използва за погасяване на задълженията на ЕООД-то, което е на ф.л. ..ще подпишат каквото изготвя, но аз незнам какво ....... :cry: не мога да го оформя някак си ......

Най-лесното нещо (без да е необходимо споразумение, а директно в договора за кредит): банката отпуска кредита целево, а именно за погасяване на задължението на .... към ... (като дори може да се предвиди и че парите директно ще се изплатят от банката на вас ;) )

(стига от банката да са навити ;) )
inspectora
Активен потребител

Мнениеот mnogoneopiten » 13 Авг 2008, 14:00

Така е инспекторе.......но договора вече е подписан..и кредита усвоен.. направо не знам какво да сътворя :)
mnogoneopiten
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 13 Авг 2008, 14:04

Е щом е усвоен ... плати ли ли са ви ?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот zoom » 13 Авг 2008, 14:09

Много добра идея.
Ако не стане (тъй като банките работят с бланки)- защо не говорите с банката - те да Ви предложат нещо? Понякога с питане става.
Ако все пак Ви искат споразумение - напишете нещо малко и описателно - какво ще се случи:

Три страни, кредитополучателят - признава, че има задължение към Вас и заявява, че кредита, който му се отпуска е с тази цел. Оправомощава банката след отпускане на кредита да го нареди по посочена банкова сметка.
Банката заявява, че ще нареди парите директно при отпускането им.
Вие казвате че имате вземания и описвате какви са и каква част ще бъдат погасени...

Това банка трудно ще се навие да го подпише, ама понякога трябва да се върши, каквото са казали шефовете. Освен това, ако в банката са познати...

Успех на младия колега, не се притеснявай да питаш - никой не се е родил научен!
zoom
Потребител

Мнениеот zoom » 13 Авг 2008, 14:11

ХМ!
Ами, значи просто трябва да ви плати :)
Ако не иска ... Не можете да го накарате.
zoom
Потребител

Мнениеот mnogoneopiten » 13 Авг 2008, 14:11

ами още не Инспекторе...споразумението което искат шефовете няма да е нещо което да трябва да се показва в съда , като доказателство. Никъде няма да се показва ..то е договорка между моите шефове и ф.л...просто ми поставиха здача да направя товя , а аз не знам изобщо как ...сигурно Ви се вижда смешно , но е смата истина :cry:
mnogoneopiten
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 13 Авг 2008, 14:14

В такъв случай, мен ако питате тук някъде другаде "е скрит ключа от палатката." Хем кредитът е усвоен, хем банката да е споразумението, хем сега ще го пишем. На далаверка някаква ми мирише нещо. И или Вие се гъбаркате нещо с нас , или те с Вас. :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ULPIAN » 13 Авг 2008, 14:18

Вариантите са следните:
Преди да получи парите ЕООД е трябвало в Договора за кредит да се посочи, че сумата ще се използва изцяло за погасяването на задълженията му към вашата фирма.

Другият вариант: преди да получи парите от кредита да подпишите споразумение, с което ЕООД да отвори „сметка под условие”. В тази сметка трябва да съдържа само парите, които дължи на вашата фирма. В споразумението да е описана периодичното връщане на парите. И ако не спазва уговореното, тогава вашата фирма ще може да ползва сметката.

Но това трябва да се случи преди получаване на парите от ЕООД.
Иначе никакво споразумение не може да го накара да си върне задължението след като получи парите, те стават оборотни и в случая ще е необходима неговата добра воля.

Другият вариант е съда
ULPIAN
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 13 Авг 2008, 14:49

sunrise написа:На далаверка някаква ми мирише нещо.

Или е това, или нещо данъчните пак искат някакъв договор :)
Колега, а шефовете Ви наясно ли са защо им е това споразумение ... каква е целта, която преследват ... може изобщо да няма нужда от такова споразумение ... обяснете си нещата за себе си и ги посъветвайте адекватно ... все пак Вие сте юристът ...
Ако пък са от шефовете, които казват напиши това, напиши онова (като само те си знаят за какво им е), без да ги интересува мнението на юриста ... ами напишете им ...
Кръщавате го "Споразумение" със страни вие, банката, ЕООД-то и ф.л.-кредитополучател ... после може една кратка констативна част, в която обяснявате кой към кой какви задължения има, кой от кого какви кредити е взел ... и следват и уговорките - че взетият от ф.л. кредит ще се плати на вас за погасяване на задължението на ЕООД-то и т.н. ... не е трудно ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот narina » 13 Авг 2008, 15:03

На мен пък ми е странно от какъв зор банката, след като вече кредитът е усвоен, ще се ангажира? и на какво основание? да гарантира или отговоря за това: на кое трето лице кредитополучателят ще си даде парите?!?
Единствен вариант виждам при целеви кредити, когато по принцип сумата трябва да се изразходва за точно определено - съгласно Договора за кредит "нещо". Но случаят тук е друг.
Аз не бих написала подобен договор между банка, ЕООД и "шефовете" с риск да ме изкарат некомпетентна.
Аватар
narina
Потребител

Мнениеот Magnollia » 13 Авг 2008, 15:39

Щом кредита е усвоен, Банката няма място в Споразумението.
Когато отпускат кредит банките искат да знаят за какво ще се използват парите и могат да направят кредита предсрочно изискуем, ако не се използва за посочената цел.
Споразумението трябва да е мужду вашата фирма, длъжника ЕООД и физическото лице за изплащане на чужд дълг (нещо като встъпване в дълг), като по този начин задължението на длъжника ЕООД престава да съществува.
В противен случай става много сложно - намесват се четири лица - Банката (Б); Физическото леце (Ф); Вашата фирма (К) и Длъжника ЕООД (Д). Така ще се договори, че Б отпуска сумата от ...... лева на Ф с цел погасяване (примерно с дарствено намерение; заем и т.н) задължението на Д от ..... лева към кредитора К.
Понякога истината може да ни избоде очите ....
Аватар
Magnollia
Потребител

Мнениеот inspectora » 13 Авг 2008, 16:05

Magnollia написа:Щом кредита е усвоен, Банката няма място в Споразумението.

Всъщност като се замисля не виждам наистина банката какво още може да поеме като задължение ... единственото, за което ми идва на ум банката да "фигурира" в това споразумение е един вид постфактум да се договори с кредитополучателя, че кредита всъщност ще се използва целево (вдин вид нещо като малко изменение на дог. за кредит ...)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 13 Авг 2008, 16:25

Да си изясним малко фактите:Лицето "Х" е кредитополучател от Банка "А". Кредитът е отпуснат от банката/не е ясно какъв е точно вида на кредита/ и усвоен. В същото време, "У"ЕООД, където собственик на капитала е лицето "Х", дължи на фирма "Z" определена сума пари.
Ако да речем , "Х" встъпва в дълг, що ще банката в споразумението,като парите не се привеждат на фирмата-кредитор?
Имам едни други съмнения, ам ще ги помисля :roll: .
sunrise
Активен потребител

Мнениеот georgi » 13 Авг 2008, 16:31

Ако не е преведен кредита на ЕООД - то, мисля, че можете да встъпите в правото на кредитополучателя с договор за цесия, между Вас.
georgi
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 13 Авг 2008, 16:47

georgi написа:Ако не е преведен кредита на ЕООД - то, мисля, че можете да встъпите в правото на кредитополучателя с договор за цесия, между Вас.

Точно това е проблема, че кредитополучател е физическото лице и кредитът вече е получен.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот georgi » 13 Авг 2008, 17:27

Ръководителите на ЕООД - то са изпуснали възможността за формалното уреждане на нещата и сега търсят решение, което едва ли ще им помогне в случая.
georgi
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 14 Авг 2008, 11:15

georgi написа:Ръководителите на ЕООД - то са изпуснали възможността за формалното уреждане на нещата и сега търсят решение, което едва ли ще им помогне в случая.

Акакво им пречи да си платят, за какво е банката в тази история?
sunrise
Активен потребител

Назад към Взаимопомощ