начало

Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд Двама нови граждански съдии встъпиха в Софийския апелативен съд

Тормоз по телефона - жертвата не живее в БГ

Поставяне и решаване на правни казуси
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Тормоз по телефона - жертвата не живее в БГ

Мнениеот politkomisar » 16 Авг 2008, 23:03

Ще съм много признателен, ако се отзовете поне с някакви идеи на по-долу поставеният случай. Ще разберете ,надявам се, защо поставям темата тук, а не в някоя адв. кантора.
Сестра ми живее и учи в Италия от 2 години. Докато все още си беше в родината, имаше връзка с едно момче, но впоследствие скъса с него. Той не го прие добре и предполагам вследствие на наранено мъжко самолюбие и/или лабилна психика след като тя замина в Италия започна периодично да я тормози по телефона.Става дума за кратки и злобни обаждания, а след като тя е престанала да му вдига, е минал на СМС-и със заплахи относно нея и близките и тук.Как се е сдобил с номера на италианския и мобилен телефон, не знам.Учудвам се, защото момчето изглеждаше свястно, майка му е нотариус, той даже учи право доколкото помня.Както и да е.
Искам да чуя мнения и идеи, какво може да предприеме сестра ми - става въпрос от правна гледна точка.Все пак тя е БГ гражданин, заплашвана от друг БГ гражданин, но е извън пределите на страната. Връзката е два (наш и чужд) мобилни оператори. Естествено вече се сетихме за смяна на номера, но тя не иска да го прави по ред причини. Сещам се и за недотам културната и интелигентна постъпка да потърся младежа и да го "вкарам в пътя". Но не ми се иска да са само това решенията на въпроса.Имам познати юристи, и те не могат да дадат ясен отговор, затова търся съдействие тук.Ще съм благодарен на всеки отзовал се!
politkomisar
Младши потребител

Мнениеот TheOldMan » 16 Авг 2008, 23:25

От правна гледна точка - не много. Може да се повдигне някакво обвинение за тормоз, но тъй като сестра ви не е в БГ, ще е доста тегаво. Предполагам, от личен опит сте разбрали, че мобилния оператор няма да направи нищо, без да има някакво решение от полицията или друг компетентен орган.
Може би "вкарването в пътя", или поне една "поучителна беседа" е една добра идея, но все пак да е в рамките на закона :)
Другия вариант е сестра ви да си купи някой по-модерен телефон, който да има възможност за блокиране на обажданията и SMS-и от даден номер, и да забрави за случката. Такива телефони вече има в изобилие на достъпни цени, а "балъка" да се набутва колкото си иска - телефона просто ще игнорира всякаква комуникация с дадения/дадените номера.
Аз не съм юрист. Ползвайте съветите ми на своя отговорност!
TheOldMan
Активен потребител

Мнениеот vetre » 19 Авг 2008, 21:58

а досадника какво ще му попречи да звъни от друг номер-купува си
фонокарта,друга сим,интернет?
по-скоро жалба до полицията или...
vetre
Потребител

Мнениеот politkomisar » 20 Авг 2008, 07:55

Да речем, че решим да опитаме жалба. А сестра ми от Италия как да подаде жалба тук? Предполагам все пак , че такава жалба трябва лично да се подаде...
politkomisar
Младши потребител

Назад към Взаимопомощ